Shop
Saveti za bezbednu vožnju u Evropi

Saveti za bezbednu vožnju u Evropi

Pred vama su saveti koji će vam sigurno pomoći da se informišete i izbegnete neprijatnosti koje vas mogu zateći u nepoznatom okruženju.

19.08.2019.

Ukoliko ste planirali putovanje kolima po Evropi, ovo je odličan način putovanja da se upoznate sa drugim zemljama i kulturama,  dok uživate u slobodi na četiri točka. Ipak, bezbedna vožnja je najbitnija, te stoga obavezno poštujte sve saobraćajne propise. Videćete da su mnoga saobraćajna pravila različita u odnosu na Srbiju: ograničenje brzine, zakon o sigurnosnom pojasu, svetlosna ograničenja na semaforu. Pred vama su saveti koji će vam sigurno pomoći da se informišete i izbegnete neprijatnosti koje vas mogu zateći u nepoznatom okruženju.

Pre nego što krenete

Potražite vodič za saobraćajne znakove po evropskim putevima na internetu i protumačite šta nepoznati simboli predstavljaju.  Videćete da se mnogi razlikuju od naših. Proverite da li vaša dozvola može da se koristi u inostranstvu i upoznajte se sa svim pravilima ulaska u neku zemlju i preticanja, jer može varirati od zemlje do zemlje. Obavezno proverite pravila vezana za parkiranje, jer u nekim zemljama određenim danima u toku nedelje, prvenstvo parikiranja imaju stanovnici te države.

Ukoliko znate tačnu lokaciju na koju ste se uputili, isplanirajte rutu unapred tako da se možete fokusirati na saobraćaj više nego na navigaciju tokom puta kroz nepoznatu zemlju. Obavezno proverite šta pokriva vaše obavezno i kasko osiguranje automobila  pre nego što krenete na put.

Kako biste izbegli da vas "auto ostavi na putu" usled nekih nepredviđenih okolnosti koje mogu izazvati tehnički problemi, kvar ili nezgoda, savetujemo vam da kupite i osiguranje/asistenciju Pomoć na putu i imaćete brzu i efikasnu pomoć na putevima širom Srbije i Evrope. Takođe, imajte na umu da na vreme nabavite Putno osiguranje za sebe i svoje najbliže.

Dokumentacija

Pored  dokumenta za vožnju i pasoša, ponesite i vaše polise (negde će vam u slučaju nezgode tražiti na uvid).  Ne zaboravite zeleni karton ukoliko prolazite kroz neku od sledećih evropskih zemalja:

  • Rusija
  • Belorusija
  • Ukrajina,
  • Makedonija
  • Albanija
  • Bosna i Hercegovina

Time obezbeđujete osiguravajuću zaštitu za eventualne materijalne i nematerijalne štete koje možete pričiniti trećim licima u saobraćajnoj nezgodi u tim zemljama.

Putarine

Pre polaska na put, dobro se informišite kako se reguliše plaćanje putarine u zemljama kroz koje prolazite. Negde će način plaćanja biti isti kao u Srbiji, dok će u većini evropskih zemalja biti potrebno da pri ulasku u zemlju kupite vinjetu. Vrstu vinjete birate u zavisnosti koliko dana boravite u datoj zemlji.

Ovi toškovi ponekad znaju biti prilično veliki, pa je potrebno da ih unapred uračunate u vaš budžet za putovanje. Važno je imati uvek uz sebe nešto sitnog novca za svaki slučaj, jer nemaju sve naplatne rampe uređaj koji prima kartice.

Opšta pravila

Iako su velike razlike između saobraćajnih zakona u evropskim zemljama, postoje određena univerzalna pravila koja će vam pomoći da ostanete bezbedni i sigurni.

  1. Vežite pojas

Ovo je striktno pravilo za sve vozače širom Evrope.

  1. Vozite na desnoj strani puta

Ovo je opšte pravilo za sve zemlje Evrope, osim u Velikoj Britaniji, Malti, Kipru i Republici Irskoj.

Nije legalno skrenuti desno na crveno svetlo

Jedini izuzeci su ukoliko je skretanje dozvoljeno saobraćajnim znakom.

  1. Nemojte piti i voziti

U Evropi su ograničenja za količinu alkohola u krvi izuzetno striktna, a negde je potpuno zabranjeno voziti pod dejstvom alkohola. U Francuskoj morate imati uređaj u automobilu koji meri količinu alkohola putem izdaha  - ne zaboravite da ga kupite pre nego što krenete.

  1. Nemojte koristiti telefon

Pozivanje ili slanje poruka tokom vožnje je zabranjeno u gotovo svim državama Evrope.

Neophodno je da se upoznate sa bilo kojim specifičnim zakonima u zemlji koju posećujete, pre nego što sednete za volan, uključujući i one koji označavaju potrebnu opremu koja se mora nalaziti u vozilu.

Kao i kod nas, u Skandinavskim zemljama i zemljama Istočne Evrope potrebno je držati upaljene farove sve vreme, čak i tokom dana.

Ekstra saveti

Vožnja po Evropi može biti zanimljivo iskustvo u odnosu na vožnju po drugim delovima sveta, pogotovo kada je reč o prenaseljenim istorijskim gradovima. Pokušajte da planirate svoju rutu izbegavajući centar, pogotovo u starijim gradovima u kojima može biti teško da se orijentišete jer su puni jednosmernih ulica. Automobili u centru su u nekim evropskim zemljama zabranjeni ili morate platiti posebne penale za korišćenje vozila.

Pripremite se i za duge kolone i gužve, što vas može dodatno iscrpeti ili potrošiti vreme. Ne zaboravite na bicikliste u urbanim delovima gradova koji imaju svoje trake uz ulicu ili posebne staze.

Putevi mogu često biti zakrčeni radovima na putu u letnjim mesecima poput jula i avgusta, zato isplanirajte više vremena za vašu destinaciju kako ne biste bili konstantno u žurbi.

Srećan  put!

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna