Shop

Osiguranje za klijente JKP 7. OKTOBAR Novi Kneževac

Neke stvari možda ne možemo predvideti ili sprečiti, ali je sasvim sigurno da možemo preduzeti odgovarajuće mere zaštite.

Svesni da razne nepogode prete sigurnosti vašeg doma i najbližih osmislili smo paket osiguranja stambenog prostora i stvari u njemu od gubitka i raznih oštećenja i osiguranja od odgovornosti članova domaćinstva za štete učinjene trećim licima i njihovim stvarima.

Za razliku od drugih paketa osiguranja, ugovaranje osiguranja preko JKP 7. OKTOBAR Novi Kneževac je veoma jednostavno.

JKP 7. OKTOBAR Novi Kneževac je omogućio svojim klijentima da, na vrlo lak i jednostavan način uplatom premije osiguranja, sa posebne uplatnice koja je dostavljena uz račun za komunalne usluge, ugovore osiguranje svoje imovine i najbližih.

Uplatom mesečne premije osiguranja, osiguravate vrednost svoje imovine za naredni kalendarski mesec.

Ugovoreno osiguranje obuhvata osiguranje objekta koje se nalazi na adresi na kojoj klijent prima račun za usluge JKP 7. OKTOBAR Novi Kneževac i stvari u njemu. Osiguranje obuhvata i osiguranje od odgovornosti vlasnika objekta, njegovog bračnog druga i dece.

Za minimalnu investiciju od samo 200 dinara mesečno osiguravate i imovinu i odgovornost.

Unesi e-mail i šaljemo ti dokumenta
Preuzmi

Dodatne informacije

  • Stvari u stanu/kući
  • Odgovornost vlasnika kuće ili stana, bračnog druga i dece
  • Građevinski objekat, pod kojim se podrazumevaju:
    • osnovne građevinske kategorije porodičnih kuća ili stanova (sa pripadajućim idealnim delom zajedničkih prostorija) koje se nalaze na mestu osiguranja i u vlasništvu osiguranika;
    • podne, zidne i plafonske obloge;
    • stakla na vratima i prozorima građevinskog objekta;
    • ugrađene instalacije i ugrađena oprema u osnovnu građevinsku kategoriju.

Osiguranjem su takođe obuhvaćene:

  • štete od uništenja ili oštećenja osiguranih stvari nastale prilikom spasavanja usled nastalog osiguranog slučaja;
  • troškovi učinjeni povodom raščišćavanja i rušenja u vezi sa nastalim osiguranim slučajem, najviše do 3% sume osiguranja;
  • štete na idealnom delu zajedničkih prostorija do 5% od sume osiguranja za kuću ili stan kao građevinsku kategoriju.

Iz osiguranja je isključeno pokriće za:

  • vikend-kuće ili kuće za odmor koje nisu stalno nastanjene;
  • bilo koji objekat na mestu osiguranja koji nije kuća ili stan (pomoćni objekti, šupe, garaže, štale, ostave itd.);
  • gotov novac, hartije od vrednosti, nakit, zbirke, umetnička dela, drago kamenje, plemenite metale, prave bisere, predmete od ovih materijala i druge dragocenosti;
  • pokretne stvari smeštene u podrumima, šupama, garažama, tavanima i vešernicama;
  • sve vrste oružja;
  • spise i dokumenta;
  • stvari namenjene vršenju zanatske i druge delatnosti;
  • satelitske, TV i druge antene izvan zatvorenog prostora;
  • telefonske aparate mobilne telefonije;
  • životinje;
  • motorna vozila, bicikle sa pomoćnim motorom, prikolice svih vrsta, plovne i vazduhoplovne objekte i samohodne mašine;
  • automobilski delovi i gume.

Za samo 200 dinara mesečno po stanu/kući ugovarate sledeći paket osiguranja:     

Osigurani rizici

Predmet osiguranja

Suma osiguranja
u RSD po stanu/ kući

Mesečna premija
u RSD sa porezom po stanu/ kući

Požar i ekspolozija

Građevinski objekat

3.000.000,00

200,00

Stvari u stanu/ kući

755.000,00

Udar groma, oluja, grad

Građevinski objekat

1.400.000,00

Stvari u stanu/ kući

300.000,00

Manifestacija i demonstracija

Građevinski objekat

1.400.000,00

Stvari u stanu/ kući

300.000,00

Topljenje prekomernog snega

Građevinski objekat

20.000,00

Stvari u stanu/ kući

10.000,00

Poplava, bujica i visoka voda

Građevinski objekat

300.000,00

Stvari u stanu/ kući

75.500,00

Lom ugrađene instalacije i ugrađene opreme

Ugrađena instalacija i ugrađena oprema

25.000,00

Izliv vode iz instalacija

Građevinski objekat

55.000,00

Stvari u stanu/ kući

20.000,00

Lom stakala

Stakla na građevinskom objektu

15.500,00

Provalna krađa i razbojništvo

Stvari u stanu/ kući

75.600,00

Odgovornost

Odgovornost u svojstvu fizičkog lica

60.000,00

Paket osiguranja pruža pokriće za štete usled uništenja ili oštećenja građevinskog objekta i stvari od osiguranih rizika navedenih u tabeli. Štete nastale usled rizika koji nisu navedeni u tabeli nisu pokrivene osiguranjem.

Posebna pogodnost – pokriće topljenja prekomernog snega!

Osiguranje topljenja prekomernog snega obuhvata pokriće za štete na građevinskom objektu i stvarima u stanu ili kući nastale usled dejstva vode koja je posledica topljenja prekomernog snega.

Pod prekomernim snegom podrazumeva se visina snežnog pokrivača iznad 40 cm, koju tokom bilo kog dana u Bečeju izmeri i potvrdi nadležna hidrometeorološka institucija u periodu od tri meseca do nastanka štetnog događaja.

Podatke o snežnim padavinama možete proveriti na sajtu Republičkog hidrometereološkog zavoda: www.hidmet.gov.rs/meteorologija/klimatologija_produkti.

 

Svima koji izvrše uplatu premije od 200 dinara navedenog na uplatnici dostavljenoj uz račun JKP 7. OKTOBAR Novi Kneževac, na narednom računu JKP 7. OKTOBAR Novi Kneževac, naći će se stavka "osiguranje domaćinstva" u iznosu od 200 dinara.

Uplatom računa za komunalne usluge sa iskazanom stavkom "osiguranje domaćinstva" u tekućem mesecu, ostvarujete pravo na osiguranje u mesecu koji sledi. Tako se tokom svakog meseca plaćaju troškovi komunalnih usluga za prethodni mesec, a osiguranje za naredni mesec.

Osiguranik je i korisnik naknade iz osiguranja, tačnije:

  • vlasnik porodične kuće ili stana koji se nalazi na mestu osiguranja,
  • vlasnik stvari domaćinstva koje se nalaze u prethodno navedenoj porodičnoj kući ili stanu, a kome je zvanično mesto prebivališta na mestu osiguranja, ili vlasnik porodične kuće ili stana iz prethodne tačke ukoliko je isti i vlasnik navedenih stvari domaćinstva.

Sume osiguranja su ugovorene u fiksnim novčanim iznosima posebno za svaki osigurani rizik i predmet osiguranja. Ovako iskazane sume osiguranja predstavljaju maksimalnu obavezu osiguravača po jednom štetnom događaju i ukupno za period ugovorene sume osiguranja u trajanju od godinu dana.

Fiksni iznosi suma osiguranja se umanjuju za iznos svake nadoknade iz osiguranja. Ukoliko dođe do iscrpljenja sume osiguranja za pojedini predmet osiguranja odnosno pojedinu osiguranu opasnost, osiguranje za taj predmet osiguranja odnosno tu osiguranu opasnost prestaje da važi do isteka perioda ugovorene sume osiguranja.

Uplatom mesečne premije osiguranja osiguravate vrednost svoje imovine tokom narednog kalendarskog meseca u odnosu na mesec u kome ste izvršili uplatu računa sa uključenom premijom osiguranja. Na primer, ukoliko uplatite račun u januaru imate pokriće tokom februara.

Svaki sledeći period pokrića počinje u 00 sati prvog dana a ističe u 24 časa poslednjeg dana kalendarskog meseca koji sledi kalendarskom mesecu u kome je plaćena premija osiguranja. Premija za svaki period pokrića će biti iskazana kao posebna stavka na računu JKP. Smatra se da je iznos premije za naredni period pokrića uplaćen dana koji odgovara datumu overe uplate na predštampanoj uplatnici JKP 7. OKTOBAR Novi Kneževac od strane pravnih lica ovlašćenih za poslove platnog prometa ili datumu na drugom odgovarajućem dokazu o uplati premije.

Ukoliko u jednom kalendarskom mesecu osiguranik uplati dva ili više računa JKP 7. OKTOBAR Novi Kneževaca sa uključenim iznosom premije osiguranja (a koje nije platio u prethodnom periodu), period pokrića odgovara onom broju sukcesivnih kalendarskih meseci koliki je broj plaćenih računa JKP ali maksimalno do tri sukcesivna kalendarska meseca bez obzira na broj uplata, dok će vam višak uplaćene premije biti vraćen.

Osiguravač nema obavezu isplate nadoknade iz osiguranja za osigurani slučaj koji je nastao van perioda pokrića za koji je plaćena premija.

Ako u momentu nastanka osiguranog slučaja za koji postoji obaveza nadoknade iz osiguranja, postoji i zaključeno bilo koje drugo osiguranje po osnovu kog osiguranik ima pravo na nadoknadu, nadoknada iz osiguranja se određuje:

  • Kada se dogodi osigurani slučaj, osiguranik je dužan da o tome obavesti svakog osiguravača istog rizika i saopštiti mu imena i adrese ostalih osiguravača, kao i sume osiguranja pojedinih ugovora zaključenih sa njima.
  • U slučaju da zbir suma osiguranja svih zaključenih osiguranja za istu stvar ne prelazi vrednost te stvari, svaki osiguravač u potpunosti odgovara za izvršenje obaveza iz ugovora o osiguranju koji je on zaključio, u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima.
  • U slučaju da zbir suma osiguranja svih zaključenih osiguranja za istu stvar prelazi vrednost te stvari sva ta osiguranja su punovažna, i svaki osiguravač ima pravo na ugovorenu premiju za period osiguranja u toku, a osiguranik ima pravo zahtevati od svakog pojedinog osiguravača naknadu prema ugovoru zaključenom sa njim, ali ukupno ne više od iznosa štete, u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima.
  • Po isplati naknade osiguraniku svaki osiguravač snosi deo naknade u srazmeri u kojoj stoji suma osiguranja na koju se on obavezao prema ukupnom zbiru suma osiguranja, te osiguravač koji je platio više ima pravo zahtevati od ostalih osiguravača naknadu više plaćenog, u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima.

Ukoliko ne želite da koristite uslugu osiguranje, u bilo kom momentu trajanja osiguranja, isto možete prekinuti tako što nećete uplatiti iznos premije iskazan na računu, tj. uplatom iznosa računa za JKP 7. OKTOBAR Novi Kneževac umanjen za iznos osiguranja.

Pored toga, dostavljanjem imena i prezimena i potrošačkog broja sa računa JKP 7. OKTOBAR Novi Kneževac osiguranje možete otkazati i na jedan od sledećih načina:

  • besplatnim pozivom broja: 0800 222 579
  • slanjem SMS poruke na broj: + 381 64 811 22 78
  • slanjem elektronske poruke na: nk@generali.rs
  • slanjem dopisa na adresu: kancelarija Generali Osiguranje Srbija a.d.o, Glavna 18, 24400 Senta

Prigovore u vezi sa ugovorenim osiguranjem možete podneti na jedan od sledećih načina:

  • u poslovnim prostorijama Generali Osiguranja Srbija a.d.o.
  • putem internet stranice: generali.rs
  • dopisom na adresu: Generali Osiguranje Srbija a.d.o., 24400 Senta, ul. Glavna 18
  • slanjem elektronske poruke na: kontakt@generali.rs

Prigovor mora da sadrži sledeće podatke i dokumentaciju:

  • ime, prezime i adresu podnosioca prigovora (za fizička lica), odnosno poslovno ime, sedište i ime i prezime zakonskog zastupnika/ovlašćenog lica (za pravna lica)
  • razloge za prigovor i zahteve podnosioca
  • dokaze kojima se potkrepljuju navodi iz prigovora
  • datum podnošenja prigovora
  • potpis podnosioca prigovora odnosno njegovog zastupnika ili punomoćnika, osim u slučaju da se prigovor podnosi u elektronskoj formi
  • punomoćje za zastupanje ukoliko je prigovor podneo punomoćnik

 

Odgovor na podneti prigovor se dostavlja podnosiocu u roku od 8 (osam) dana od dana njegovog urednog podnošenja.

Ukoliko se desi osigurani slučaj na stambenom objektu ili stvarima koje su osigurane od nabrojanih rizika, treba obavestiti najbližu filijalu Generali osiguranja Srbija a.d.o. ili kontakt centar na telefon: 011/222-0-555.

  • Po prijavljenoj šteti predstavnici Generali Osiguranja Srbija a.d.o. izlaze na lice mesta i utvrđuju osnovne elemente štete, vreme nastanka štete, uzrok i obim oštećenja i sa osiguranikom sačinjavaju zapisnik o proceni štete.
  • Osiguranik dobija obrazac prijave štete koji je dužan da popuni.
  • Prilikom prijave štete treba dostaviti ovo obaveštenje kako bi se proverilo da li se klijent nalazi u bazi osiguranih lica koje je Vojvođanska banka a.d. dostavila Generali Osiguranju Srbija a.d.o.
  • U slučaju provalne krađe, požara i eksplozije osiguranik štetni događaj prijavljuje MUP-u i od njega dobija potvrdu o štetnom događaju.
  • Šteta se rešava u roku od 15 dana od podnošenja kompletne dokumentacije najbližoj filijali Generali osiguranja Srbija a.d.o. ili Sektoru za procenu i likvidaciju šteta imovine.

Tekuće osiguranje prestaje istekom kalendarskog meseca u kojem ste na jedan od navedenih načina za to izrazili svoju volju. Od sledećeg meseca JKP 7. OKTOBAR Novi Kneževac na vašem računu više neće iskazivati posebnu stavku "osiguranje".