Shop
Osnove sajber-bezbednosti: kako zaštititi poslovanje

Osnove sajber-bezbednosti: kako zaštititi poslovanje

Od krađe podataka do fišinga i prevara, sajber-kriminal je u porastu. Zato biste trebali zaštititi svoje poslovanje pomoću ovih proizvoda za sajber-zaštitu.

19.09.2023.

Pročitajte i: Sajber kriminal je sve napredniji: da li je vaša kompanija spremna?

S obzirom na povećanje rizika od sajber-napada širom sveta, a i kod nas, većina kompanija pronalazi delotvorne načine za zaštitu poslovanja i onlajn aktivnosti. Iako su velike korporacije očigledno primamljive za napade hakera, često su pod većim rizikom upravo manje firme usled ograničenih resursa i vremena koje mogu da posvete sajber-bezbednosti. Zbog toga mogu da budu naročito ranjive u pogledu najobičnije krađe podataka i fišinga i prevara, koje se sve brže i brže razvijaju.

sajber bezbednost

Ali, na sreću, razvijaju se i tehnologije i proizvodi za zaštitu sistema i poslovanja od sajber-kriminala. Velike kompanije ih već primenjuju, a u 55% njih planira se povećanje budžeta za zaštitu od sajber-kriminala. Fajervol naredne generacije, sajber osiguranje i VPN samo su neki od dostupnih proizvoda za zaštitu od onlajn pretnji, a pružaju i preko potrebnu podršku i smernice u slučaju najgoreg scenarija.

Zašto koristiti proizvode za sajber-bezbednost?

Najpreduzimljiviji vlasnici kompanija već su primenili dobre prakse u pogledu bezbednosti na internetu, od redovnog upravljanja lozinkama do pravljenja rezervnih kopija najvažnijih podataka. Premda ovi načini mogu umanjiti rizik od sajber-kriminala, napredak u proboju bezbednosti čini da je gotovo nemoguće zaustaviti hakere bez upotrebe tehnologija.

Bezbednosni proboji obično se najlošije odraze na finansije kompanije, a mogu potencijalno i da uzrokuju pravne poteškoće (usled gubitka poverljivih podataka), pa čak i da utiču na dugoročni imidž brenda ili firme. Zbog toga se potrošnja preduzeća na alatke za sajber-bezbednost sve više povećava, a na globalnom nivou ti iznosi premašiće 175 milijardi dolara do 2024. godine.

Osim toga, pošto sve više kompanija omogućava rad na daljinu, ulaganje u proizvode za sajber-bezbednost smanjiće rizike koje hibridni način rada nosi, uključujući i deljenje informacija i osetljivih podataka zaposlenih.

Koji su najbolji proizvodi za sajber-bezbednost?

Antivirusni program

Izvorno namenjen za otkrivanje, brisanje i sprečavanje virusa da preuzmu kontrolu nad uređajem, softver za zaštitu od računarskih virusa jedan je od najranijih vidova sajber-zaštite. Radi u pozadini i stalno skenira računar u pogledu pretnji, kao što su malver i spajver. Antivirusni program se razvija kao i svaka druga tehnologija, a proizvodi najnovije generacije nude sveobuhvatnu naprednu zaštitu, kao i dodatne pogodnosti poput 24-časovne podrške u zavisnosti od pružaoca usluge.

Virtuelna privatna mreža (VPN)

Kreiranje privatne, bezbedne internet veze gde god da se nalazite pomoću VPN-a omogućava timovima da rade od kuće ili sa bilo kog mesta na planeti u hibridnom režimu bez brige o potencijalnim napadima putem javno dostupnih bežičnih mreža i sistema. Ovom tehnologijom šifruje se saobraćaj od računara i ka njemu, pri čemu se krije lokacija tako da niko ne može da prati šta radite onlajn.

antivirus vpn zastita od sajber napada

Fajervol naredne generacije

Pored antivirusa, fajervol je takođe jedna od najranijih tehnologija za zaštitu od sajber-pretnji. Ponaša se kao hodnik kroz koji se nadzire ulazni i izlazni saobraćaj koji prolazi kroz mrežu, a blokiraju se pretnje i pre nego što dođu do sistema. Najnoviji fajervolovi su neverovatno napredni i pružaju više slojeva filtera i tehnologija za upravljanje i skeniranje, tako da štite od novog malvera i prefinjenih virusa.

Bezbednosna rešenja u oblaku

Danas se toliko osetljivih podataka i informacija čuva u oblaku umesto na računaru, čime se zahteva drugačiji vid zaštite uređaja. Usled toga postoje različiti proizvodi koji su specifično napravljeni za zaštitu informacija u oblaku od sajber-kriminalaca, i te alatke omogućavaju zaštitu privatnosti podataka i potvrdu identiteta uređaja.

Sajber-osiguranje

Uprkos merama predostrožnosti, sajber-kriminalci i hakeri s vremena na vreme uspeju da naprave proboj i pored višeslojnih odbrambenih mera. Zbog toga još jedan vid digitalnog štita može biti ulaganje u proizvode za sajber-osiguranje, čime ćete obezbediti finansijsku zaštitu u slučaju neželjenih proboja. Brzo otklanjanje napada, zaštita od zloupotrebe i krađe podataka i identiteta, kao i vrhunski tim stručnjaka koji su vam na raspolaganju samo su neke od osobina koje nudi osiguranje Generali.

Višefaktorska potvrda identiteta

Ako ste čuli za dvofaktorsku potvrdu identiteta, da li ste znali da tokom procesa prijavljivanja postoji više slojeva bezbednosti? Od pametnih kartica, preko biometrijske identifikacije (kao što su otisak prsta ili skeniranje lica) do jednokratnih lozinki, sve to može pomoći u zaštiti od hakera na različitim uređajima.

sajber bezbednost two factor verification

Zaštita usluge naziva domena (DNS)

Nije lako otkriti onlajn prevare, zbog čega je važno imati dodatni sloj zaštite kao filter prilikom pregledanja interneta. Usluge poput zaštite DNS-a mogu da blokiraju sajtove i obaveštenja koja mogu biti opasna, kao što su maliciozno oglašavanje, fišing ili virusi. Ova vrsta dodataka takođe može da ubrza veb pregledač, što znači da ćete biti produktivniji na poslu.

Šifrovanje podataka

Aplikacije za razmenu poruka, kao što su WhatsApp i Viber, kao i brojne druge koriste šifrovanje ili enkripciju podataka kako njihov sadržaj ne bi dospeo u pogrešne ruke. Kompanije mogu stoga da ih koriste za zaštitu različitih obaveštenja ili osetljivih podataka, tako da niko osim primaoca ne može da im pristupi.

Programi obuke zaposlenih o sajber-bezbednosti

Ulaganje u pravi softver i proizvode za sajber-bezbednost je važno, ali ako zaposleni ne umeju da ih koriste na pravi način – nećete zaštititi svoje poslovanje. Ako obuka uživo nije opcija, isprobajte onlajn kurseve. Obično pokrivaju osnove sajber-bezbednosti, sve do naprednijih inovativnih tehnologija, tako da osigurate onlajn bezbednost u svakom trenutku.

Pročitajte i:

Koliko poznajete sajber-bezbednost Proverite na našoj listi

Koliko je važno da zaštitite firmu od sajber kriminala

Kako izgleda održivo poslovanje budućnosti

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna