Shop
Kako izgleda održivo poslovanje budućnosti

Kako izgleda održivo poslovanje budućnosti

Globalni problemi poput klimatskih promena čine da kompanije razmišljaju o svojoj ulozi u društvu i kako mogu da pomognu drugima.

27.07.2023.

Klimatska kriza tera nas sve da duboko razmislimo o uticaju našeg ponašanja na svet koji nas okružuje. Pošto je uticaj kompanija najveći – podaci govore da je samo 100 firmi odgovorno za 70% celokupnih emisija gasova sa efektom staklene bašte – zbog čega upravo one treba najviše da razmišljaju o tome.

Ali održivost nije samo pitanje toga da li je nešto pogodno za životnu sredinu ili ne: istinski održive kompanije moraju da razmišljaju o svojoj ulozi u društvu kao celini, kao i o tome kakav pozitivan uticaj mogu da ostave. Istraživanja pokazuju da se to može veoma povoljno odraziti na njihovo poslovanje jer je, na primer, u Americi čak devetoro od desetoro zaposlenih voljno da promeni svoje navike, dok je verovatnoća da će kupci pazariti od preduzeća sa svrhom i štititi njegove interese veća za četiri do šest puta. 

To znači da će uspešne kompanije budućnosti verovatno imati jaka etička načela i više preuzimati odgovornost za svoj uticaj i na ljude i zaštitu životne sredine. U nastavku sledi detaljnija analiza toga kako se uloga kompanija u društvu menja i kako održivo poslovanje može da izgleda za 20 godina.

 

Infografik - zastita zivotne sredina uz odrzivo poslovanje

Pročitajte i:

7 zdravstvenih trendova koji mogu da promene svet

Kako da brzo i lako pomognete planeti od kuće

Kako da postanete zeleni vozač i smanjite potrošnju goriva

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna