Shop
Kako psihički podneti razvod braka

Kako psihički podneti razvod braka

Proaktivnost u pogledu mentalnog zdravlja osnovna je strategija prilikom razvoda. Pogledajte kako da smanjite izazivače stresa.

10.01.2023.

Razvod je jedan od najstresnijih događaja u životu pojedinca. A učestalost je veoma velika. Prema izveštaju Statističkog zavoda u Srbiji je tokom 2021. godine zaključeno 32.757 brakova (što predstavlja porast od 38,8% u odnosu na prethodnu godinu), a gotovo trećina od tog broja se razvela, odnosno 9.790 (što je za 12,7% više u odnosu na prethodnu godinu).

Posledice razvoda na mentalno zdravlje mogu biti raznovrsne i zavise od pojedinca. Neki ga dožive kao oslobođenje, neki kao nesreću, ali jedno je sigurno – razvod je veliki izazivač stresa i utiče na sve članove porodice. Zato je važno sačuvati glavu tokom razvoda braka i brinuti se o svom mentalnom zdravlju tako što ćete naučiti kako da psihički podnesete taj period i koristite oprobane strategije koje će vam pomoći da prebrodite sve teškoće.

Od hroničnog stresa, preko negativnih emocija poput depresivnosti, anksioznosti, brige i nestabilnosti psihofizičkog zdravlja, razvod nosi brojne simptome koji se negativno mogu odraziti na zdravlje i mogu postati ozbiljniji ako ne obratimo pažnju na njihovo rešavanje.

U istraživanjima Škole za javno zdravlje Univerziteta Džons Hopkins Blumberg otkriveno je da su razvedeni supružnici podložniji pojavi hroničnih oboljenja (kao što su problemi sa srcem) i problema sa kretanjem u budućnosti. Pored toga, nastavak konflikta sa bivšim supružnikom takođe predstavlja teret po mentalno zdravlje, a kod osoba koje su patile od depresije povećana je verovatnoća da će se taj problem ponovo javiti tokom razvoda.

S obzirom na faktore rizika i statističke podatke, prirodno je zabrinuti se za svoje blagostanje, ali srećom postoje strategije koje možemo primeniti kako bismo se lakše nosili s razvodom i promenljivim osećanjima i nastavili sa normalnim životom nakon tog stresnog perioda.

.

1. Oformite mrežu za podršku

Nakon razvoda ili raskida važno je ponovo pronaći sebe. Prirodno je da prvo poželite da se osamite, da ne razgovarate ni sa kim i da se tokom određenog perioda nosite sa sopstvenim emocijama kada ste najranjiviji. Možda ćete sebi postavljati pitanja kako da nastavite život bez supružnika, kako ćete izdržati razvod ili kako to da se to sada desilo posle toliko godina, ali važno je da upamtite da ćete prebroditi taj nemili događaj. Uostalom, na taj niz pitanja ne morate da imate sve odgovore jer se nalaze u vama – vi ste razlog i svrha i postoje brojni drugi aspekti života kojima možete da se posvetite.

Zato je važno da oformite grupu za podršku. Ali to ne treba da bude krug prijatelja kojima ćete se neprestano jadati ili ogovarati bivšeg partnera. Dovoljno je da samo s njima provodite vreme i zabavljate se i da imate na koga da se oslonite ako vam bude bilo teško.

Ako ne možete da provodite vreme s porodicom, možete pronaći grupu za podršku recimo u osobama koje su prošle kroz isto što i vi. Ili, ako ne želite da razmišljate o razvodu, možete da pronađete novi hobi – možda da upišete časove joge, borilačkog sporta, plesa ili da krenete na treninge u teretanu. Još jedan od korisnih načina jeste pronalaženje grupa za podršku na društvenim mrežama ili forumima, sa kojima možete da razgovarate o mehanizmima odbrane od negativnih emocija.

kako psihicki podneti razvod braka

I na kraju, možete isprobati grupnu terapiju ili individualne razgovore s terapeutom. Ako se neko od prijatelja već razveo, tražite preporuku za stručnjaka za razvode kome ćete moći da poverite sve što vas tišti.

2. Pazite i na fizičko zdravlje

Opšte je poznato da se narušeno mentalno zdravlje negativno odražava i na fizičko, te je važno vratiti se u formu u svakom smislu i održavati kondiciju. Telo i um su jedno, tako da je naročito važno u ovom stresnom periodu održavati zdrave navike.

Prvo i pre svega obratite pažnju na ishranu. Razvodj braka može dovesti do različitih poremećaja u ishrani, koji se mogu prikradati podmuklo, počevši od jednog preskočenog obroka do drugog ili grickalica za utehu, pa sve do prejedanja ili pak veštačkog izazivanja nagona za povraćanjem. Zato je važno paziti na vreme (ni slučajno ne preskačite obroke i nemojte jesti kasno uveče) i veličinu obroka (nemojte unositi više od jednog tanjira po obroku) – ali naročito i na kvalitet namirnica. Izbegavajte termički obrađenu hranu, unosite što više voća i povrća bogatih vitaminima i videćete kako se zdrava ishrana pozitivno odražava i na mentalno zdravlje.

Vežbanje je važno ne samo zbog socijalizacije, već i zbog smanjenja rizika od nastanka anksioznosti i depresije – istraživanja su pokazala da samo pola sata svakodnevne vežbe poboljšava cirkulaciju i može doprineti nastanku pozitivnih osećanja tokom dana.

kako preziveti razvod braka

I najvažniji od svega jeste san. Metju Voker, stručnjak za spavanje i autor knjige Zašto spavamo, otkrio je kako se nesanica loše odražava na promene raspoloženja i osećanje negativnih emocija poput besa i gneva. Iako je teže zaspati kada ste pod stresom i naviru vam brojne misli koje ne možete da zaustavite, postoje strategije koje možete primeniti, a koje će vam pomoći da se opustite i odspavate bar osam sati tokom noći. 

3. Meditirajte

Meditacija je jedan od načina za psihofizički odmor, bilo da je praktikujete ujutro, popodne ili uveče – uvek će vam prijati. Postoje dve strategije koje će vam naročito pomoći u periodu tokom i nakon razvoda braka.

Prva je tzv. mindfulness, odnosno tehnika usredsređivanja na sadašnji trenutak i vežbanje svesnosti. Sigurno ste primetili da vam misli pobegnu i da često ne možete da se fokusirate na obaveze koje su pred vama. Ako vežbate ovu tehniku meditacije, uspećete da se posvetite trenutnim osećanjima tako što ćete ih osvestiti i pokušati da ispraznite um od nepotrebnih distraktora. Njenom redovnom primenom trebalo bi da smanjite napetost i poboljšate koncentraciju i kreativnost.

Druga vrsta meditacije je tzv. mettā, što označava nežnost i ljubav prema sebi i drugima. Najčešće podrazumeva vizualizaciju i zamišljanje pozitivnih stanja i emocija, bilo da su usmerene prema sebi ili drugima. U suštini se sastoji iz reprogramiranja osećanja i podsticanja boljih stavova i etičnosti u životu koji se pozitivno odražavaju na celokupno mentalno stanje. Najvažnije je izgraditi pozitivan stav čak i prema teškim ljudima jer se na taj način pozitivna promena reflektuje od nas i vraća nama samima.

Tehniku meta meditacije i brojne druge vežbe disanja možete uvežbavati putem aplikacija Waking Up i Prana Breath (na engleskom su jeziku), kao i brojnih drugih.

kako prevazici razvod braka

4. Podrška stručnjaka

I na kraju, uvek se setite da niste ni prvi ni jedini koji prolaze kroz razvod braka. Zato postoje brojni stručnjaci čiju pomoć možete potražiti. Ako vam više prija usmena pomoć, obratite se savetniku za razvode, a ako više volite da čitate, možete konsultovati stručnu literaturu na temu razvoda, poput Vodiča kroz razvod Ivane Mijić Vulinović i Karmen Kmetović Prk. U slučaju da iz razvoda izlazite sa decom, možete pročitati knjigu Kako razgovarati s decom o razvodu Kenta Vinčestera i Roberta Bejera.

Pročitajte i:

Kako tehnologija može da pomogne u negovanju mentalnog zdravlja

Kako da na vreme isplatite stambeni kredit

Kako da napišete savršen CV

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna