Shop
Kako tehnologija može da pomogne u negovanju mentalnog zdravlja

Kako tehnologija može da pomogne u negovanju mentalnog zdravlja

Mentalno zdravlje treba da se neguje podjednako kao i fizičko – zato pogledajte kako nam tehnologije mogu pomoći.

07.03.2022.

Mentalno zdravlje sve je više u fokusu interesovanja, upravo zato što su se problemi iz ovog domena ispostavili kao primarni uzrok povećanja oboljenja širom sveta. Na primer, prema podacima SZO, 7,5 odsto stanovnika u Indiji ima neko psihičko oboljenje.

Situacija ni u Srbiji nije obećavajuća. Prema aktuelnim podacima poslednjeg velikog istraživanja mentalnog zdravlja koje je sproveo Institut za mentalno zdravlje u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Beogradu, nakon pandemije, svaka 18. osoba uzrasta 18–65 godina pati od depresije. Procenjuje se da oko 240 hiljada osoba u Srbiji ima problem sa anksioznošću, nesanicom, pesimističkim stavovima, depresijom i sličnim problemima.

mentalno zdravlje u doba korone

Premda je loše fizičko zdravlje organizma lakše dijagnostikovati i uočiti, pa i lečiti, mentalni problemi se ipak teže otkrivaju a još teže leče. Zato smo pokušali da istražimo kako nam tehnologija može pomoći da sagledavamo, pratimo i održavamo mentalno zdravlje.

Pametni akcesoari

Većina nas je čula za satove za fitnes koji prate fizičko stanje organizma, ali retko pomislimo na to da se može pratiti stanje mentalnog zdravlja. Tako npr. Fitbit ima mogućnost praćenja aktivnosti, poput trčanja i šetnje, ali takođe pruža uvid u ritam spavanja i čak predviđa nivo stresa na osnovu svakodnevnih navika.

pametni uredjaji koji mogu pomoci vasem mentalnom zdravlju

Pored toga, fitnes narukvica Garmin može da izmeri puls na ruci, koliko traje opuštajuća vežba disanja, kao i vežbe snage i sl. A zahvaljujući pametnoj aplikaciji, možete da pratite rezultate i statistiku i čak dobijate i izveštaje i savete u vezi sa oblastima koje morate da poboljšate, poput spavanja ili kretanja.

Preuzmite korisne aplikacije

Još jedna korist od tehnologije jesu aplikacije – ali ako ne želite da kupite fitnes narukvicu, postoje i druge koje vam mogu pomoći.

Tako recimo postoji Medita, aplikacija za meditaciju na srpskom za uređaje kompanije Apple, koja će vam omogućiti da meditirate, bolje spavate i da se lakše usredsredite na zadatke. Za korisnike Androida, tu su aplikacije Psihofon, Vežba disanja i Prana dah.

Ako imate probleme sa napadima panike ili fokusiranjem na bitne zadatke, bilo da su u pitanju lični ili poslovni život, vođena meditacija i vežbe disanja mogu vam pomoći pri oslobađanju od stresa.

Onlajn terapija za bolje mentalno zdravlje

Razgovor je ponekad najbolji lek, tako da tu na scenu stupa terapija. Psihološko savetovanje možete potražiti u Društvu psihoterapeuta Srbije, Psihološkom savetovalištu za mlade, Centru SRCE, SOS ženskom centru i na brojnim drugim mestima.

GettyImages-1307011132.jpg.png

Savez društava psihoterapeuta Srbije takođe je objavio spisak psihoterapeuta koji pružaju besplatnu pomoć tokom pandemije, a za istu uslugu možete se prijaviti i putem centra TAUS. Ako se vi ili neko vama blizak suočavate sa određenim poteškoćama, najbolje bi bilo obratiti se stručnom licu za pomoć.

Nega mentalnog zdravlja u grupi

Na zapadu su grupe za podršku odavno popularne, a kod nas je sve veći broj ovakvih neformalnih organizacija. Potražite lokalnu grupu za pomoć ili se obratite organizaciji Nesalomivi, a tu su i aplikacije Krug zdravlja i Psihosocijalna podrška OSI. Posebna grupa koja zahteva svu pažnju jesu trudnice i porodilje, te zato postoje aplikacije Porođaj i Halo, beba koje pružaju pomoć mamama u savladavanju uobičajenih svakodnevnih izazova.

kako ojacati mentalno zdravlje

I na kraju, najbolje rešenje za brojne probleme jeste da odvojite vreme za razgovor sa sobom. Dobro se odmorite, upražnjavajte zdrav način života i prihvatite pomoć prijatelja, stručnjaka ili tehnologije – šta god da vama odgovara.

Razmislite i o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju kao opciji. Za osiguranike zdravstvenog osiguranja smo omogućili pogodnosti u okviru kojih imate pristup psihološkim, spa i velnes centrima koji mogu da imaju pozitivan uticaj na celokupno psihičkofizičko stanje organizma.

Pročitajte i:

Kako da ležernije pristupite obavezama

Muzikoterapija i njene prednosti po zdravlje

Kako da napišete svoju životnu priču

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna