Shop
Kako da na vreme isplatite stambeni kredit

Kako da na vreme isplatite stambeni kredit

Želite da isplatite kredit, ali se borite sa ratama svakog meseca? Pogledajte kako da napravite dovoljno prostora, a da ne naškodite porodičnom budžetu.

09.03.2022.

Ne postoji osoba koja nema nepredviđene troškove. Iznenadni gubitak posla, požar, inflacija, smanjenje plate ili pak troškovi školovanja dece – sve to se može čoveku desiti, a da ne zna kako da u toj situaciji reaguje. Da problem bude veći, otplata stambenog kredita neće čekati.

otplata stambenog kredita

Kućni budžet često time bude pogođen, tako da je važno imati rezervni plan ako se trudite da otplatite kredit za stan ili kuću. Naročito kada su u pitanju porodični troškovi, u takvim situacijama je važno da budete spremni na svaku vrstu ishoda. Zato smo vam pripremili plan mera za blagovremenu otplatu kredita.

Uvek budite spremni

Prilikom uzimanja stambenog kredita mnogi ne odrade početne proračune. Važno je da unapred znate koliko ćete morati novca da izdvajate svakog meseca. Da biste izbegli neprijatne situacije, važno je da u budžetu uvek imate dovoljno prostora tako da ne postoji manjak.

Iako može biti teško razmišljati o potencijalnim nevoljama koje mogu da vas snađu, postoje načini za obračun otplate kredita ili hipoteke. Kalkulator se jednostavno koristi i omogućava da uračunate redovne troškove i dodatne izdatke.

Izračunajte mesečne troškove

Ako ste se našli u nepovoljnoj finansijskoj situaciji a nemate prostor za manevrisanje u vidu rezervi za crne dane, u ovoj fazi treba da izračunate osnovne mesečne troškove.

Ukoliko su pak finansijski problemi prolazne prirode i ako imate ušteđevinu, izračunajte kolike su vam stvarne životne potrebe i naspram iznosa koji ste uštedeli proverite koliko možete da izdržite u tom režimu.

rata za stambeni kredit

Reorganizujte budžet

Sve troškove stavite na papir da biste pratili prosečne mesečne troškove i pronašli način za uštedu. Razmislite o tome da izlaske u skupe restorane ili kafiće zamenite spremanjem obroka kod kuće da se ne biste bespotrebno trošili – nekad se i na najmanjim stvarima dosta može uštedeti.

Ili, ukoliko troškovi za održavanje automobila prevazilaze vaše mogućnosti, koristite gradski prevoz ili bicikl. Možete i da otkažete skupe pretplate na stvari koje vam zapravo i nisu nužno potrebne. Ostavite samo najosnovnije, bez kojih ne možete.

Koristite inovativne aplikacije

Ako ne umete da izračunate sami, smanjenje troškova može se postići i uz pomoć savremenih tehnologija. Postoje brojni kalkulatori, poput Microsoftovog planera porodičnog budžeta ili aplikacije Mobills za mobilne telefone koje uočavaju šablone u ponašanju i daju vam preporuke kako da uštedite.

Rupe u budžetu mogu se popuniti i privremenim ili honorarnim poslovima ili prodajom stvari koje vam nisu potrebne na sajtovima poput Kupujem–prodajem, Limundo, Kupindo, Moje krpice ili Halo oglasi. A ako niste razmišljali o mikroinvesticijama, sada je pravo vreme za to!

Razgovarajte sa stručnim licem

Finansijske poteškoće mogu da utiču i na mentalno zdravlje, naročito ako postoji rizik od gubitka krova nad glavom. Zato se nemojte ustručavati da zatražite pomoć stručnjaka – psihologa, poslovnog savetnika, pa čak i finansijskog savetnika u vašoj banci.

Nemogućnost otplate kredita je uobičajen problem i postoje brojni načini koji vam mogu pomoći da prebrodite trenutno lošu situaciju.

Razmislite o refinansiranju

Banka može da vam ponudi nekoliko opcija, među kojima je i refinansiranje. To obično podrazumeva dodatnu hipoteku koja se može odobriti u zavisnosti od istorije otplate i trenutne kamatne stope.

Takođe možete dobiti i ponudu izmene uslova otplate – poput smanjenja mesečne rate uz povećanje perioda otplate. Nedavno je čak Narodna banka Srbije stala u zaštitu građana koji su imali problem sa kreditima u švajcarskim francima, te je promenjena valuta otplate u evro. I takve stvari se dešavaju, te se treba dobro raspitati.

Razmislite i o drugim opcijama

Važno je znati da uvek postoje dodatne opcije. Mesečne troškove uvek možete smanjiti tako što ćete recimo račune plaćati na vreme – račun za struju će biti umanjen za 5% ako ga platite do 28. u mesecu. U nekim gradovima komunalne usluge imaju posebne povoljnosti za redovne platiše, poput kuglica koje omogućavaju nagradna plaćanja računa u vaše ime, kao u slučaju JKP Informatika u Novom Sadu. Ili, umesto plaćanja u banci sa visokom provizijom, račune možete plaćati direktno u filijalama komunalnih preduzeća bez provizije, ili putem e-bankarstva uz minimalnu naknadu.

I na kraju znajte da, kada uzimate stambeni kredit, potrebno vam je i osiguranje kuće ili stana koje će vam pomoći da prebrodite teške trenutke i nepredviđene troškove. Na vreme se informišite i obezbedite svoju nekretninu od rizika.

osiguranje kuce ili stana

--

Pročitajte i:

Pametna štednja za sve životne potrebe

Kako da brzo i lako uštedite novac

4 koraka za napredovanje u karijeri

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna