Shop
Kako da vodite ekološki osvešćen mali biznis

Kako da vodite ekološki osvešćen mali biznis

Ako se zauzimate za zaštitu životne sredine, onda je neophodno da te principe ugradite i u svoje poslovanje. Evo i kako.

17.06.2024.

Borba protiv klimatskih promena zahvatila je gotovo sve segmente javnog života, a najveći fokus trenutno je na malim biznisima. Važno je znati da je svaki doprinos dobrodošao, pa tako i iz malih i srednjih preduzeća.

Kako nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine predviđa povećanje kapaciteta obnovljive energije na 45%, a smanjenje emisije štetnih gasova za više od 40,4%, zatim unapređenje energetske efikasnosti i postepenu dekarbonizaciju, to pruža priliku za prilagođavanje poslovanja. A šta to konkretno znači za vlasnike malih preduzeća? Dosta toga jer tu upravo počiva snaga ovog pokreta: vlasnici malih biznisa imaju mnogo veći doseg i u bliskom su kontaktu sa krajnjim kupcima, što otvara prostor za veći uticaj.

U nastavku vam predstavljamo načine za ulaganje u održive prakse koji će vam pomoći da ambalažu, odlaganje otpada i energetske resurse uskladite sa procesom energetske tranzicije kako biste učinili nešto za planetu već danas.

Koji je uticaj poslovanja na životnu sredinu?

shutterstock_2256450899e.jpg

S obzirom na proporcionalno veću upotrebu prirodnih resursa, pravljenje čak i najmanjih promena u poslovnim praksama može se drastično odraziti na životnu sredinu i ekosistem.

Pozitivne promene rade po sistemu povratne sprege – ako uložite u ekološke prakse, možete dobiti podsticaje od države za zelenu energiju, za obnovljive izvore u proizvodnji struje, pa čak i za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Osim toga, percepcija postojećih kupaca i potencijalnih novih mušterija o vašem brendu drastično će se poboljšati, te je ovo dobitna kombinacija i za vas i za vaše poslovanje.

I ne samo to. Svakodnevne ekološki osvešćene prakse mogu se pozitivno odraziti i na vaše finansije. Društveno odgovorno ulaganje odnosi se na prakse, pa čak i one najmanje, za koje se investitori nadaju da će pozitivno uticati na društvene pokrete i zaštitu životne sredine. To nadalje podrazumeva oblikovanje održivijeg poslovanja i bolje planete koji će dugo ostati iza nas.

Drugim rečima, ako danas uložite u poslovanje koje brine o životnoj sredini, ubrzo možete osetiti pozitivne efekte tih investicija u poslovanje i okolinu.

8 Saveta za Održivo Poslovanje

1. Izbacite upotrebu papira

Premda prema zakonu morate da izdate papirni fiskalni račun u direktnom kontaktu sa kupcima, ako kupuju elektronskim putem možete da ga izdate elektronski i pošaljete mejlom. Tako ćete smanjiti upotrebu papira i štampe na minimum. Ako ste u mogućnosti, svu administraciju takođe prebacite u digitalni oblik i smanjite štampanje promotivnih materijala na minimum.

2. Smanjite digitalno prisustvo za Ekološki orjentisan biznis

Ovo može biti malo problematično ako vam je poslovanje potpuno digitalno, ali ako nije – potrudite se da smanjite digitalno prisustvo. Naime, sajtovi doprinose klimatskim promenama, jer se recimo raznobojne grafike duže učitavaju i tako koriste više električne energije i stvaraju ugljenični otisak. Zato razmotrite opcije sajtova koji imaju pozitivan uticaj na životnu sredinu. Prisustvo na društvenim mrežama svedite na minimum tako što ćete se fokusirati na recimo najviše tri, što u nekim slučajevima može i pomoći s obzirom prebačeni fokus i posvećenost manjem broju digitalnih kanala.

3. Pratite potrošnju električne energije

shutterstock_1901021032e.jpg

Nema ni govora da u poslovanju treba prioritet dati prirodnoj sunčevoj svetlosti. Koliko god da pregršt lampa i reflektora izgleda dobro i proširuje prostor, prirodni izvori svetlosti su nezamenljivi i zdraviji jer tako prirodno stvaramo vitamin D. Zato kad i gde god možete, smanjite utrošak električne energije i uvek koristite energetski efikasne sijalice i uređaje.

4. Promovišite smanjenje upotrebe vozila na fosilna goriva

Automobili doprinose globalnom zagrevanju – a što ih je manje na ulicama, to bolje jer se manje ugljen-dioksida ispušta u atmosferu. Zato podstičite zaposlene da biciklom idu na posao, koristite ga za dostavu i omogućite im rad od kuće kad god je to moguće kako biste smanjili korišćenje fosilnih goriva.

shutterstock_2242391193e.jpg

5. Udružite se sa neprofitnim organizacijama koje brinu o zaštiti životne sredine

Finansiranje neprofitnih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine odražava posvećenost vašeg biznisa održivosti. Na taj način možete motivisati zaposlene da se i sami pridruže sličnim pokretima, kao što su čišćenje obližnje šume, reke ili kanala.

6. Preispitajte lanac snabdevanja

Znate li odakle potiču materijali za vaše proizvode ili koliku razdaljinu moraju da pređu do vas? Znate li koliko su dobavljači održivi? Koje su njihove emisije štetnih materija? Proverite sve te stavke pre nego što zaključite ugovor sa dobavljačem kako biste se postarali da delite iste vrednosti.

7. Sertifikat B-korporacije

Sertifikat B-korporacije je globalni akreditiv koji označava da se firme zalažu za opšte dobro – počevši od održivog lanca snabdevanja, preko doniranja u dobrotvorne svrhe, pa sve do pogodnosti po zaposlene. Može biti i potencijalni magnet za kupce koji žele da preduzeće u koje imaju poverenja ispunjava visoke standarde društvenog učinka i učinka na životnu sredinu – što je na kraju krajeva pokretač pozitivnih promena u čitavom lancu prodaje.

8. Dajte pozitivan primer

Uticaj koji imate kao vlasnik malog biznisa iskoristite da pokažete drugima kako da primene održive prakse u svom poslovanju i životu. Udružite se sa drugim preduzećima, osobama i pridružite se inicijativama sa istim ili sličnim ciljevima. Tražite kancelarijski materijal koji se može reciklirati i ponovo iskoristiti, koristite korpe za razdvajanje otpada, pravljenje komposta i prikupljajte hranu koju možete da donirate u dobrotvorne svrhe.

Ne zaboravite, od vas se ne očekuje da sve ove promene primenite preko noći. Počnite od malih stvari i postepeno ćete doći do većih i značajnijih promena koje se mogu odraziti na čitavo društvo. Znajte da svaki napor koji uložite doprinosi boljem sutra koje obećava – i za vaše poslovanje i za planetu.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan, evo još nekoliko tekstova koji vam mogu pomoći u unapredjenu vašeg biznisa:

Kako smanjiti stres kod zaposlenih

Kako da vaše preduzeće bude društveno odgovornije

Održivo poslovanje budućnosti

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna