Shop
Kako zaštititi dom od zemljotresa

Kako zaštititi dom od zemljotresa

Iako zemljotres zvuči strašno, ipak postoje stvari koje možete da učinite da zaštitite kako sebe, tako i svoj dom.

09.02.2021.

Iako ne živimo u visoko rizičnom području, desi se da nas s vremena na vreme pogodi zemljotres. Mnogi ljudi nikada u životu nisu osetili potrese tla, dok drugi koji žive na višim spratovima osete svako čak i blaže uzdrmavanje tla.

Kako je u narodu poznata mudrost – bolje sprečiti nego lečiti – tako je najbolje znati šta treba uraditi pre, tokom i nakon zemljotresa kako biste se zaštitili od ove prirodne nepogode.

Pre zemljotresa

Obezbeđivanje velikih predmeta

Da biste sprečili pad gabaritnih predmeta kao što su police, plakari, bojler ili kuhinjski elementi, obavezno ih dobro pričvrstite za zid. Dublje tiple i šrafovi, kao i jaki zidni nosači i sajle mogu biti od koristi da spreče pad teških predmeta.

earthquake3.jpg

Raspored nameštaja

Razmislite dobro kada postavljate nameštaj i šta na njega stavljate. Na primer, police za knjige nikada nemojte stavljati iznad kreveta ili kauča, kao ni opasne predmete ili hemikalije koje mogu da se prospu i naprave još veću štetu u slučaju zemljotresa.

Obezbedite osvetljenje

Neobezbeđeni lusteri i lampe vrlo lako mogu da padnu tokom zemljotresa i povrede Vas ili Vaše ukućane. Dobro ih pričvrstite dubljim tiplama i jakim šrafovima.

Trake za prozore

Ukoliko znate da će do zemljotresa doći, izdvojite vreme da oblepite prozore i staklena vrata lepljivom trakom kako staklo ne bi  povredilo članove Vaše porodice ili kućne ljubimce u slučaju pucanja.

Šarke

Fioke i vrata obezbedite čvrsto zavrnutim šarkama kako ne bi pali ili ispali iz ležišta prilikom potresa.

earthquake1.jpg

Gasne instalacije i uređaji

Ako tokom potresa dođe do pucanja plinskih cevi i gas iscuri, prilikom kontakta sa varnicom može doći do velikog požara. Zato obavezno isključite plinski ventil ukoliko napuštate kuću ili vikendicu.

Učvrstite zidne slike i ogledala

Uramljene slike ili ogledala takođe mogu lako da padnu i naprave štetu u slučaju zemljotresa. Zato ih ili skinite sa zida ili pričvrstite dužim ekserima.

Napravite plan zaštite od zemljotresa

Ako je objekat u kom boravite velik, obavezno napravite plan za hitne slučajeve i edukujte članove domaćinstva kako se postupa u slučaju vanredne situacije. Gašenje električnih i plinskih instalacija prva su stavka kada osetite i prvu naznaku potresa, a nije loše pri ruci imati i protivpožarni aparat.

Komplet za vanredne situacije

Komplet za vanredne situacije držite na lako dostupnom mestu. Trebalo bi da sadrži prvu pomoć, nekoliko baterijskih lampi, uključujući i baterije, flašice s vodom za sve članove domaćinstva, zaštitne naočare, osnovni alat, kao što su ključ i šrafciger. Ova vrsta alata je korisna u slučaju da morate da isključite električne i vodovodne instalacije.

Inspekcija zgrade

Čak i kada ne živimo u području u kojem se dešavaju zemljotresi, to ne znači da se nikada neće desiti. Zato je važno barem jednom godišnje proveravati zgradu ili kuću u kojoj živite. Proverite potporne grede, krov, temelj, pa čak i fasadu, a ako niste sigurni šta sve može da predstavlja problem, obratite se inženjeru.

earthquake2.jpg

Nakon zemljotresa

Neposredno nakon zemljotresa prvo proverite da li imate ozlede i da li je u kući nastala materijalna šteta. Izvucite se iz dovratka ili ispod stola i povređenima ukažite prvu pomoć, ako možete, ali ako vam se čini da su povrede ozbiljnije, nemojte da ih pomerate dok ne dođe hitna pomoć. Proverite električne, vodovodne i gasne instalacije kako ne bi došlo do požara. Ako osetite curenje gasa, otvorite prozore i napustite objekat. Zovite vatrogasce i pronađite sklonište.

Ako ste i posle svih ovih provera i dalje zabrinuti da može doći do nastanka štete, savetujemo vam da osigurate vašu kuću ili stan. Tako ćete se najlakše opustiti jer ćete znati da je vaša imovina u sigurnim rukama čak i ako dođe do najgoreg.

Pročitajte i dodatne savete za bezbednost u porodičnom domu:

Izolacija vašeg doma – jednostavni saveti

Kako da zaštitite bebu da se ne povredi u kući

Kako da vam kućni ljubimci ne oštete nameštaj u kući

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna