Shop
Promenite ishranu na bolje - pomozite i sebi i planeti

Promenite ishranu na bolje - pomozite i sebi i planeti

Želite da se hranite zdravije, ali i da spasete planetu od negativnih uticaja plastike? Saznajte kako uz naše jednostavne savete.

11.10.2020.

Da li brinete o životnoj sredini prilikom kupovine? U današnje vreme sve je više načina na koje možemo da smanjimo negativan uticaj na okolinu. Recimo, možemo da kupujemo domaće proizvode, da izbegavamo termički obrađenu hranu i da smanjimo unos mesa.

Upotreba plastičnih kesa u našoj zemlji u poslednje dve godine znatno je smanjena prilikom kupovine, ali i dalje ostaje problem plastične ambalaže. Međutim, efekti svake vrste napretka od velikog su značaja za planetu i svaki korak, ma koliko mali, doprinosi uspostavljanju ravnoteže. Ukoliko postoji opcija da kupite flašu za višekratnu upotrebu ili koristite platnene kese i cegere za kupovinu - verujte da našoj planeti veoma znači.

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je od uvođenja mera upotreba plastičnih kesa smanjena za čak 80 odsto, a i dalje se radi na razvoju svesti o njihovoj štetnosti. Trenutno su u toku i aktivnosti nadležnog Ministarstva za zaštitu životne sredine usmerene ka trajnom izbacivanju najštetnijih, jednokratnih plastičnih vrećica iz upotrebe, ali i konačno uređivanje upravljanja plastičnim otpadom.

A šta biste vi mogli da uradite već danas? Počnite od sopstvene kuhinje. Saznajte kako da uštedite vreme i novac, a da pritom zaštitite planetu od zagađenja.

Smanjen unos mesa

Umesto mesa, spremajte obroke koji obiluju organskim voćem i povrćem. Ne samo da ćete tako smanjiti opterećenje u kućnom budžetu, nego ćete smanjiti i ugljenički otisak na planeti. Meso naravno ne morate u potpunosti izbaciti iz upotrebe, samo ga za početak smanjite. Ukoliko ga konzumirate, potrudite se da ga kupujete iz lokalnih mesara čiji su dobavljači provereno domaći.

S druge strane, kada kupujete legume, poput pasulja ili boranije, ili orašastih plodova i drugih rinfuznih namirnica, uvek ih kupujte na meru. Tako ćete biti sigurni da u proizvodnji nije upotrebljena nepotrebna dodatna plastična ambalaža i boje, a pritom ćete i uštedeti jer su proizvodi na meru jeftiniji.

Ako niste sigurni šta da spremate, istražite na internetu neke od domaćih recepata za jela bez mesa.

voce i povrce

Domaća proizvodnja

Kupovinom od domaćih proizvođača ne samo da ćete jesti raznovrsniju i svežiju sezonsku hranu, nego ćete i pružiti podršku domaćoj privredi. Ako kupujete od nekog poljoprivrednog domaćinstva ili sa salaša, uvek se setite da na taj način pomažete i nečiju porodicu. Uz to, lokalni prodavci svakako će iskazati zadovoljstvo zbog saradnje i tako ćete uvek biti sigurni da su proizvodi došli pravo do vas iz prve ruke. Za takvu prisnost u supermarketima obično nema mesta.

Uvek nosite platnenu kesu sa sobom

Bez obzira na to da li ste krenuli u kupovinu ili ne, uvek sa sobom nosite platnenu vrećicu ili ceger. Budući da se one jednostavno mogu složiti i da ne zauzimaju mnogo mesta, ovo ne bi trebalo da vam predstavlja problem. Tako nećete imati potrebe za plastičnim kesama ako se najednom setite da vam je neka namirnica potrebna.

Možete otići i korak dalje – da ne biste kupovali novu platnenu torbu, iskoristite stare krpe ili čaršave i napravite jedinstvene kese za sopstvenu upotrebu. Samo obratite pažnju na to da materijal bude izdržljiv i da se može lako smotati da bi kesa stala u svaku ručnu torbicu ili džep.

Ako ne želite da u piljarnici koristite plastičnu ambalažu, možete od starih zavesa napraviti kesice za višekratno prenošenje voća i povrća. Tako ćete mirne duše kući doneti sve potrepštine bez upotrebe plastičnih kesa.

platnene kese

Izbegavajte termički obrađenu hranu

Ne samo da je obrađena hrana loša za životnu sredinu, već i za vaše zdravlje. U njoj su često skriveni dodati šećeri, soli i drugi proizvodi koji premda snižavaju cenu proizvoda, a mogu se dugoročno negativno odraziti na opšte zdravstveno stanje organizma.

Zato uvek kupujte sveže voće i povrće koje ćete spremiti kod kuće kako biste bili potpuno sigurni da hrana nije na bilo koji način obrađena, te da biste sačuvali svoje zdravlje i zdravlje vaših najmilijih.

sveza hrana

Višekratna flašica za vodu

Naposletku, ako kupujete vodu u flašicama – zamenite ih bocom za višekratnu upotrebu ili termosom. Određena istraživanja su pokazala da su jednokratne flašice možda štetne po zdravlje, tako da je bolje koristiti one koje ne sadrže štetnu plastiku. Ne samo da ćete na taj način smanjiti količinu plastičnog otpada, nego ćete i dodatno uštedeti. Zato svaki put kada se setite da biste mogli da svratite na kafu na putu do posla – obavezno uzmite termos i skuvajte domaću.

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna