Shop
Kako klimatske promene menjaju život poljoprivrednika

Kako klimatske promene menjaju život poljoprivrednika

Povećanje prosečnih temperatura, promene u režimu padavina i učestalost ekstremnih vremenskih pojava utiču na sve ekosisteme, a naročito na poljoprivredu.

08.05.2024.

Klimatske promene su jedan od najvećih globalnih izazova našeg vremena. Povećanje prosečnih temperatura, promene u režimu padavina i učestalost ekstremnih vremenskih pojava utiču na sve ekosisteme, naročito na poljoprivredu, koja je posebno ranjiva na ove promene.

Poljoprivrednici širom sveta se suočavaju sa izazovima nastalim zbog klimatskih promena, baš kao i domaći poljoprivrednici, kojih nije malo budući da je u našoj zemlji poljoprivredni sektor naročito razvijen. Posledice uticaja klimatskih promena su sad već takve da direktno ugrožavaju ishranu i ruralni način života. To je naročito izraženo u proleće, kada se aktivnije radi na pripremi zasada za novi prinos.

Srpska poljoprivreda globalno zagrevanje

Trendovi klimatskih promena u Srbiji

U Srbiji se primećuje trend povećanja prosečne temperature vazduha, što rezultira toplijim letima i blažim zimama. Pored toga, promenjen je i režim padavina, sa manje kiše tokom vegetacionog perioda i učestalijim pojavama poplava i suša. Nedostatak vode za navodnjavanje predstavlja dodatni problem, pogotovo tokom letnjih meseci. Ove promene utiču na dužinu vegetacionih sezona i mogu zahtevati prilagođavanje obrazaca setve i uzgoja.

Posledice po srpsku poljoprivredu

Ekstremno visoke temperature koje iz godine u godinu sve češće pogađaju Srbiju koja se brže zagreva od globalnog proseka, utiču veoma stresno na biljnu proizvodnju, što se često ogleda u smanjenom prinosu ili lošijem kvalitetu ploda. Zasadi su nekad izloženi dugim sušnim periodima, koji se završe tako što se u roku od nekoliko dana na njih sruče jednomesečnim padavine. Sve češće se dešava da se i setva ili žetva moraju odlagati jer ekstremne suše ili ekstremne padavine ne dozvoljavaju izlazak na njivu kad treba. Tu su i invazivne vrste korova i štetočina i nove bolesti biljaka.

Voćari pak imaju probleme sa kasnim prolećnim mrazom ili mrazom nakon ranog ulaska biljaka u period vegetacije zbog toplih zima, što obično u potpunosti uništi pupoljke i znatno umanji berbu.

Promene klime pogađaju i stočarstvo, iako je tu teže utvrditi direktne posledice, ali temperatura i vlažnost vazduha utiču i na zdravlje i proizvodne osobine domaćih životinja.

klima u Srbiji globalno zagrevanje poljoprivreda

Socio-ekonomski problemi usled promene klime

Posledice klimatskih promena na poljoprivredu se ogledaju i u ekonomskoj sferi. Gubici u proizvodnji dovode do finansijskih poteškoća poljoprivrednih proizvođača, a neizvesnost oko prinosa useva otežava planiranje. Takođe, opstanak ruralnih zajednica je doveden u pitanje.

I to je tačka na kojoj poljoprivredno osiguranje stupa na snagu, delujući kao vitalna sigurnosna mreža u ovim neizvesnim vremenima. Osiguranje poljoprivrede pruža finansijsku zaštitu od gubitaka uzrokovanih elementarnim nepogodama, uključujući poplave, suše, grad i štetočine. Uz sveobuhvatnu polisu osiguranja poljoprivrednici mogu dobiti nadoknadu za oštećene useve ili stoku, što im pomaže da se oporave od neuspeha i nastave da rade. Ublažavajući finansijske rizike, osiguranje omogućava poljoprivrednicima da se usredsrede na prilagođavanje svoje prakse ovoj novoj realnosti. da ulažu u tehnike navodnjavanja koje štede vodu i usvoje održivije poljoprivredne metode koje su bolje opremljene da se nose sa promenljivom klimom.

Mere prilagođavanja na nove klimatske uslove

Prilagođavanja poljoprivredne proizvodnje na klimatske promene najbolje su mere koje se moraju sprovoditi. Pod tim se podrazumevaju pametan izbor sorti i rasa, promena načina obrade zemljišta, gajenje novih biljaka i životinja koje do sada nisu gajene kod nas, održivo uvođenje navodnjavanja, izmena načina korišćenja i vrsta đubriva, izmene u vremenu zasnivanja useva, primena zaštitnih mera kao što su protivgradne mreže ili defrost mreže, unapređenje mehanizacije, osiguravanje useva i stoke, formiranje zadruga. Mora se raditi i na edukaciji poljoprivrednika da znaju kako da sprovedu sve ove mere, što je prva od 25 mera „Programa prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove 2023–2030“ koji je usvojila Vlada Srbije krajem prošle godine. 

promena klime u Srbiji uticaj na poljoprivredu

Klimatske promene predstavljaju ozbiljnu pretnju srpskoj poljoprivredi. Ipak, primenom strategija prilagođavanja, razvojem održivih poljoprivrednih sistema i osiguravanjem biljaka i životinja moguće je ublažiti negativne posledice i obezbediti sigurnu proizvodnju hrane i održivi razvoj ruralnih područja

Nastavite svoje putovanje! Kliknite na linkove ispod da biste otkrili još korisnih tekstova:

Zamena za hranu – ishrana budućnosti

Započnite vaš dan sa više energije    

Vlaga u kući – uzroci i rešenja

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna