Shop
Šta jesti pre i posle trčanja

Šta jesti pre i posle trčanja

Vežbanje i ishrana su podjednako važni za dobro zdravlje. Saznajte šta treba jesti pre i posle trčanja.

23.09.2020.

Ako ste odlučili da vodite zdrav život i redovno vežbate, to znači da morate obratiti pažnju i na ishranu. Pravilna ishrana pre vežbanja sprečava zamor i daje dovoljno energije tokom aktivnosti da bi mišići mogli da se oporave i zaštite telo od povreda.

Pitate se šta jesti pre i posle trčanja? Imamo odgovore za vas!

Pre vežbanja treba unositi namirnice koje sadrže ugljene hidrate, belančevine i vlakna jer se lako vare. Takođe, one pružaju snagu kako biste mogli da istrčite trku do samog cilja. Zato bi trebalo jesti ovsenu kašu, puter od kikirikija bez dodatog šećera, voćne smutije i žitarice i testo od celog zrna, poput tosta. Namirnice koje sadrže kalijum, poput banana, posebno su korisne trkačima jer taj mineral reguliše krvni pritisak.

Nakon trčanja bi trebalo unositi namirnice koje pomažu da se mišići oporave. Na primer, testenina od celog zrna sadrži ugljene hidrate, dok integralni pirinač daje snagu, gradi mišiće i pospešuje izdržljivost i učinak. Ako uz njih unosite i namirnice bogate proteinima, poput jaja, piletine ili oraha i brojno drugo voće i povrće koje sadrži vitamine za jačanje imuniteta, uspećete da se odbranite od prehlade, kijavice ili kašlja i moći ćete da nesmetano trčite tokom cele godine.

Pravilna ishrana i  zdrave životne navike su ključni kada je briga o zdravlju u pitanju. Sa druge strane, važno je misliti na vreme i imati podršku u slučaju da nam ipak zatreba pomoć lekara. Budite odgovorni prema sebi i uz Generali zdravstveno osiguranje obezbedite sebi lekarske usluge koje možete zakazati jednostavno i bez čekanja.

Pročitajte naše savete koji vam mogu dodatno pomoći da brinite o svom zdravlju:

Najbolji prirodni probiotici

Vitamini i minerali neophodni za jak imunitet

Četiri najbitnija saveta za dobro zdravlje

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna