Shop
Generali Osiguranje Srbija uvodi prvu digitalnu agro polisu

Generali Osiguranje Srbija uvodi prvu digitalnu agro polisu

Poljoprivrednici u Srbiji od sada mogu da osiguraju useve i plodove od svoje kuće ili sa njive, koristeći samo mobilni telefon.

29.03.2024.

U hotelu Hajat održana je press konferencija povodom lansiranja digitalne agro polise – proizvoda koji sa ponosom možemo nazvati našom novom zvezdom. Predstavnicima medija su se obratili Veselin Danilovac, član Izvršnog odbora, Nemanja Beljanski, direktor Direkcije za tehniku osiguranja i Vladimir Crnojević, direktor Instituta BioSens. Događaj je moderirala Nataša Đurđević, direktorka Direkcije za korporativne komunikacije, a prisustvovale su kolege i brojni novinari.

Digitalna agro polisa prvi put u regionu koristi veštačku inteligenciju u procesu ugovaranja i rešavanja odštetnih zahteva. Zahvaljujući ovoj inovaciji, poljoprivrednici u Srbiji mogu da osiguraju useve i plodove od kuće, bez odlaska u poslovnicu. Celokupnu proceduru, uključujući i potpisivanje polise, tj. ugovaranje osiguranja obavljaju putem aplikacije za mobilni telefon. Ovu mogućnost naša kompanija je uvela u saradnji sa Institutom BioSens nudeći po prvi put na našem tržištu digitalnu polisu za osiguranje u poljoprivredi.

 „Generali Osiguranje Srbija već 20 godina prati potrebe poljoprivrede i unapređuje procese i proizvode osiguranja u ovoj oblasti. Od 2017, kada smo počeli saradnju sa Institutom BioSens, u procese prodaje i procene šteta uveli smo podatke sa satelita, radara, senzora. Nakon prošlogodišnjeg katastrofalnog nevremena u Vojvodini odlučili smo da nađemo način da dopremo do svih poljoprivrednika i damo im mogućnost da se osiguraju na jednostavan način. Poljoprivredni proizvođač bez obzira na to kojom vrstom poljoprivrede se bavi, najčešće ne želi da napušta imanje, da troši novac i vreme kako bi ispunjavao složene procedure. Uvođenjem digitalne agro polise mi smo mu omogućili da do osiguranja dođe na jedan klik, u vreme i na mestu koje njemu najviše odgovara“, izjavio je Veselin Danilovac, član Izvršnog odbora Generali Osiguranja Srbija.

Aplikacija nudi osiguranje od grada, požara i udara groma, a korisnik može da odabere jednu od 15 ponuđenih kultura koje se, najčešće gaje na prostoru Srbije. U aplikaciji definiše veličinu zasada koji osigurava, a putem katastra ili GPS koordinata locira se parcela na koju se osiguranje odnosi. Korisnik u aplikaciji može da vidi visinu premije i osigurane sume pre nego što prihvati odbrano osiguranje.

Naša kompanija omogućava poljoprivrednim proizvođačima da korišćenjem mobilne aplikacije na brz i jednostavan način ugovore osiguranje svojih useva i plodova. Digitalna agro polisa je dostupna poljoprivrednicima 24 sata, svih 365 dana u godini. Aplikacija je laka  za korišćenje, intuitivna i svaki korisnik je može besplatno skinuti sa Google Play-a odnosno Apple Store-a. Čitav proces se završava za svega nekoliko minuta. Plaćanje premije je isto kao kod klasičnog ugovaranja, u agro roku (po skidanju useva). Za polise ugovorene preko aplikacije Generali će korisnicima obezbediti svu potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje prava na subvencije“, kaže Nemanja Beljanski, direktor Direkcije za tehniku osiguranja Generali Osiguranja Srbija.

U našoj zemlji oko 500.000 domaćinstava živi od poljoprivrede. Osiguranjem od prirodnih nepogoda u Srbiji je pokriveno oko 12% zasađenih površina, što je znatno manje nego u uporedivim zemljama u regionu. Za osiguranje useva i plodova država Srbija obezbedila je subvencije koje se u različitim regionima kreću od 40 do 70% premije osiguranja.

Višegodišnje partnerstvo sa kompanijom Generali Osiguranje Srbija pomoglo je Institutu BioSens da se afirmiše u korporativnom svetu kao vodeća istraživačko-razvojna institucija u domenu digitalne poljoprivrede. Inovativna rešenja koja smo zajednički razvili predstavljaju pionirske poduhvate koji na velika vrata uvode veštačku inteligenciju i najsavremenije digitalne tehnologije u svet osiguranja u poljoprivredi.“, istakao je profesor Vladimir Crnojević, direktor Instituta BioSens.