Shop
Svetla! Kamera! Uticaj! Pokretnim slikama do ideja i akcije

Svetla! Kamera! Uticaj! Pokretnim slikama do ideja i akcije

Dom THSN inicijative domaćin događaja Svetla! Kamera! Uticaj! na 80. Filmskom festivalu u Veneciji

30.08.2023.

U okviru 80. Filmskog festivala u Veneciji, The Human Safety Net će u petak, 1. septembra od 17 časova biti domaćin događaja „Svetla! Kamera! Uticaj! Pokretnim slikama do ideja i akcije“. Uz prisustvo pionira filmskog stvaralaštva, prikazaće se filmovi koji se bave društvenom pravdom i inkluzijom, temama koje su u fokusu misije THSN. Ideja događaja je da pokaže koliko kinematografija svojom kreativnošću može ostvariti uticaj na pomenute teme.

Tim povodom, Gabriele Galateri di Genola, predsednik The Human Safety Net-a je izjavio: „Oduševljeni smo mogućnošću da promovišemo dijalog koji će u fokusu imati suštinski značajna pitanja inkluzije. Kinematografija nam može pomoći da bolje razumemo iskustva ljudi koji u potrazi za boljom budućnosti napuštaju svoju zemlju. Misija The Human Safety Net-a je da pruži podršku svima koji žele da razviju svoj preduzetnički put ili steknu veštine potrebne za pronalaženje posla, kao i da doprinese njihovoj inkluziji u društvo“.

Na događaju „Svetla! Kamera! Uticaj!“, THSN će okupiti ljude iz sveta zabave, filantropije i one koji su posvećeni zagovaranju ljudskih prava. Programu će prisustvovati predstavnici Think-Film Impact Production, uticajne medijske kompanije, koja će u okviru Festivala dodeliti nagradu „Collateral Impact Award“ kao i Vital Voices Global Partnership, globalne nevladine organizacije koja povezuje i ojačava žene lidere i pruža im podršku u prevazilaženju izazova sa kojima se susreću.

Veče će započeti uvodnim rečima Gabriela Galaterija di Genole, i pratiće ga premijera kratkometražnog filma „Portrait of a Stranger“, nastalog u saradnji UNHCR-a (Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice) i Platona i Anadili Hossain, nagrađivanih filmskih stvaraoca. Uslediće predstavljanje isečka iz dokumentarnog filma „The Walk“, čija je rediteljka Tamara Kotevska i koji prikazuje globalnu senzaciju, Malu Amal, lutku koja je metafora za devojčicu izbeglu iz Sirije. Predstavnici filmske industrije, poput glumice Elsu Zilberštajn i reditelja Stefana Savonea, povešće diskusiju o tome kako filmovi mogu uticati na društvo i podstaći promene u okviru njega. Kraj događaja obeležiće dodela pomenute nagrade  „Collateral Impact Award“, koja podržava filmske stvaraoce koji menjaju naš pogled na svet kako bismo svi zajedno učestvovali u izgradnji inkluzivnije budućnosti.

Celokupan program će se realizovati u domu The Human Safety Net-a, u zgradi Procuratie Vecchie na Trgu Svetog Marka, inspirativnom prostoru koji je nakon 500 godina, 8. aprila 2022. godine prvi put otvoren za javnost sa ciljem stvaranja mesta za diskusiju o koracima koje je potrebno preduzeti radi napretka celokupnog društva.

Klikom na link pogledajte trejler filma "Portret stranca"