Shop
Generali inicijativa The Human Safety Net pokreće projekat „Proširi uticaj“ kao podršku nevladinim organizacijama i socijalnim preduzećima

Generalijeva inicijativa, The Human Safety Net, pokreće projekat „Proširi uticaj”, strategiju podrške najugroženijim porodicama i ambicioznim preduzetnicima.

26.01.2021.

 

  • Projekat „Proširi uticaj” u naredne tri godine investiraće sedam miliona evra kako bi u saradnji sa partnerskim NVO i javnim, privatnim i socijalnim sektorom, proširio uticaj uspešnih modela podrške i transformisao život ljudi na nacionalnom nivou
  • Inicijativa The Human Safety Net proširiće porodične centre i programe za roditelje dece uzrasta do šest godina u 28 gradova u Srbiji i Argentini i otvoriti pet inkubatora za izbeglice preduzetnike u Francuskoj i Nemačkoj
  • Aktiviranjem principa otvorene mreže uključeno je još deset organizacija, udruženja i kompanija koje su odlučile da udruže snage i doprinesu projektu „Proširi uticaj”

 

Beograd – The Human Safety Net (THSN), Generalijeva globalna inicijativa za podršku zajednici, pokreće projekat „Proširi uticaj”, inovativnu višegodišnju strategiju širenja društvenog uticaja na najugroženije porodice i ambiciozne preduzetnike. U skladu sa svojom vizijom stvaranja otvorene mreže podrške, THSN udružuje snage sa deset kompanija, fondacija i agencija kao suinvestitora.

Tri godine nakon pokretanja, inicijativa The Human Safety Net je aktivna u 22 zemlje. Pedeset nevladinih organizacija vodi tri programa: dva kojima se pruža podrška porodicama sa malom decom i jedan za podršku izbeglicama da se kroz posao integrišu u društvo. Inicijativa je do sada finansirala sprovođenje inovativnih projekata, a mnogi njeni partneri razvili su modele koji se mogu primeniti izvan jedne organizacije i mogu funkcionisati i na nacionalnom nivou. Socijalni preduzetnici u okviru globalne mreže imali su ambiciju da odu korak dalje, ali su im nedostajala sredstva. Kako bi u svojoj mreži nevladinih organizacija identifikovala programe sa velikim potencijalom i proverenim uticajem i finansijski im pomogla da povećaju svoj doprinos pružanju podrške porodicama i izbeglicama širom zemlje, inicijativa The Human Safety Net osmislila je projekat „Proširi uticaj”, u koji će u naredne tri godine uložiti sedam miliona evra.

Danas, The Human Safety Net najavljuje pokretanje prve tri investicije u okviru projekta „Proširi uticaj” u ukupnom iznosu od 1,8 miliona evra. U okviru programa „Za porodice”, The Human Safety Net će proširiti porodične centre i programe za roditelje i staratelje u Srbiji i Argentini, tako što će Fondaciji Novak Đoković u Srbiji i organizaciji Haciendo Camino u Argentini pomoći da povećaju svoj uticaj. Pored toga, The Human Safety Net će podržati francusku organizaciju Singa u cilju stvaranja novog globalnog subjekta koji će pokrenuti pet novih inkubatora za izbeglice preduzetnike u Francuskoj i Nemačkoj.

Načini na koji će se proširiti uticaj programa koje podržava The Human Safety Net u Srbiji i Argentini su različiti. Organizacije Haciendo Camino i Singa podeliće svoju  metodologiju sa drugim organizacijama iz socijalnog sektora, dok Fondacija Novak Đoković želi da se njen program u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije usvoji preko lokalnih zajednica. Da bi napredak bio održiv i u skladu sa ciljem inicijative The Human Safety Net da stvori otvorenu mrežu, ove tri organizacije će dobiti podršku deset kompanija, fondacija i agencija koje su odlučile da udruže snage sa THSN-om u ovoj prvoj godini.

Da bi projekat „Proširi uticaj“ mogao da se razvija na globalnom nivou, The Human Safety Net najavljuje i partnerstvo sa organizacijom Ashoka, vodećom svetskom mrežom socijalnih preduzetnika. Ashoka će pomagati u odabiru NVO-a i u naredne tri godine pružati im podršku u vidu stručnih saveta i mentorstva, oslanjajući se na svoje iskustvo u širenju uticaja sa preko 3600 inovatora širom sveta. Pored toga, The Human Safety Net će sa svojom zajednicom partnera podeliti poslovnu  stručnost i znanja i veštine Generalijevih lidera i talenata, istovremeno promovišući razmenu najboljih praksi i iskustava.

Filip Done generalni direktor Generali grupe, ovim povodom je izjavio: „Mi razumemo razmere izazova s kojima se suočava inicijativa The Human Safety Net. Globalno, dvesta pedeset miliona dece uzrasta do pet godina rizikuje da ne ostvari svoj puni razvojni potencijal. Pored toga, od 2015. godine u Evropu je stiglo skoro pet miliona izbeglica koje hitno moraju da obezbede sredstva za život za sebe i svoje porodice. Oba ova problema dodatno komplikuje pandemija COVID-19. U svojoj zajednici partnerskih NVO imamo programe koji mogu doprineti rešavanju ovih problema na nacionalnom i međunarodnom nivou. Projektom „Proširi uticaj” podržavamo ove programe kroz višegodišnje strateške investicije. Želimo da mobilišemo širu mrežu i zato mi je drago što deset kompanija, fondacija i agencija želi sa nama da ulaže u prve tri izabrane nevladine organizacije.”

Fondacija Novak Đoković proširiće svoj program „Podrška, ne perfekcija” na 15 gradova Srbije, uz blisku saradnju sa lokalnim samoupravama.

Porodice koje žive u siromaštvu ne moraju da teže savršenstvu, ali im treba odgovarajuća podrška da pomognu svojoj deci da napreduju, čak i u najtežim okolnostima. Otuda i naziv programa „Podrška, ne perfekcija” Fondacije Novak Đoković. Fondacija koju je osnovao najbolje plasirani teniser sveta je srpski centar za izvrsnost u oblasti razvoja dece u ranom detinjstvu.

Uz podršku projekta „Proširi uticaj“, Fondacija Novak Đoković ima za cilj da proširi uticaj svog programa „Podrška, ne perfekcija“ na roditelje i staratelje širom Srbije, u saradnji sa državnom i lokalnom upravom. Fondacija uspostavlja saradnju sa predškolskim ustanovama u 15 gradova (Beogradu, Baču, Kragujevcu, Jagodini, Nišu, Šapcu, Smederevu, Pančevu, Kovačici, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu, Valjevu, Novom Pazaru, Subotici, Užicu) kako bi podržala stvaranje posebnih centara za roditelje u kojima će se održavati desetonedeljni kurs roditeljstva. Opštine će postepeno biti osposobljene da samostalno vode program „Podrška, ne perfekcija”, koji će postati deo njihovih usluga za porodice koje teško žive.

Dragan Filipović, predsednik Izvršnog odbora i CEO Generali Osiguranja Srbija ističe važnost ovog projekta za Srbiju: „Srećni smo i ponosni što je program Fondacije Novak Đoković „Podrška, ne perfekcija“ u okviru kojeg je do sada uz pomoć Generali Osiguranja Srbija održano više od 400 radionica za roditelje, među prvima dobio podršku projekta „Proširi uticaj”. To je veliko priznanje za naše dosadašnje zajedničke napore, koje će doprineti daljem širenju programa u Srbiji. Osnaživanje lokalnih samouprava da samostalno sprovode ovaj program značajno će uticati na broj porodica do kojih ćemo dopreti. Edukacija roditelja i staratelja je ključna za razvoj dece, jer većina njih nema prilike da se informiše i dobije odgovarajuću podršku, što će im kroz naš program biti pruženo. Zajedno sa našim partnerom, Fondacijom Novak Đoković, korak po korak trudimo se da pružimo jednake šanse za bolji život svakom detetu u Srbiji.”

Novak Đoković, suosnivač Fondacije Novak Đoković, kaže: „Nije lako biti roditelj. Mala deca mogu u jednom trenutku da budu srećna i vesela, a u sledećem da besne, ujedaju, udaraju i vrište. Mi, kao roditelji, treba uvek da budemo uz njih, da im pružimo ljubav, saosećanje i razumevanje. Bez osuđivanja i projektovanja. A to je vrlo teško. Teže nego kada izgubite meč poen u finalu grend slema! Zato je program „Podrška, ne perfekcija” tako koristan i praktičan za sve nas. Prvo, shvatimo da nemamo samo mi tih problema i, što je najvažnije, naučimo kako da iskoristimo te teške trenutke da se i mi razvijamo sa svojom decom. To je moguće uz veštine koje stičemo kroz razgovor sa profesionalcima, kroz čitanje i, najviše, kroz pitanja koja postavljamo jedni drugima i razmišljanje o onome što nas muči. Mi volimo da se vratimo svojoj deci opremljeni alatima koji nam pomažu da premostimo teške trenutke i to uračunamo u male pobede.”

“Budući da su poverenje i bliski odnosi vrlo važni u malim zajednicama, lokalni koordinatori utvrdiće potrebe roditelja i drugih lica koje utiču na život dece i planiraće odgovarajuće resurse i materijale za centre. Centri ne samo što će biti mesta na kojima se sprovodi naš program „Podrška, ne perfekcija”, već i mesta na kojima se sastaju lokalni stručnjaci i profesionalci koji mogu da daju smernice o relevantnim temama u vezi s ranim razvojem dece koje nisu pokrivene našim programom”, rekla je Maja Kremić, nacionalna direktorka Fondacije Novak Đoković.

Fondacija Novak Đoković je partner programa „Za porodice” Generali inicijative The Human Safety Net od 2018. godine. Fondacija ima za cilj da svakom detetu omogući kvalitetno predškolsko obrazovanje i vaspitanje kroz podršku roditeljima i starateljima i blisku saradnju sa lokalnim vlastima. Pomoću projekta „Proširi uticaj” Fondacija Novak Đoković želi da za tri godine proširi svoj uticaj na 2200 roditelja i skoro 4400 dece.

Link ka saopštenju za medije se nalazi OVDE.