Shop
Uslovi za putovanje u inostranstvo tokom pandemije COVID-19

Uslovi za putovanje u inostranstvo tokom pandemije COVID-19

Pružamo vam detaljne informacije o uslovima putovanja u zemlje koje naši državljani najviše posećuju. Saznajte više na našem sajtu i putujte bez iznenađenja.

29.07.2021.

 

Pandemija bolesti COVID-19 još uvek traje. U želji da vaš put u inostranstvo prođe bez neprijatnih iznenađenja, dajemo vam detaljne informacije o uslovima putovanja u zemlje koje naši državljani trenutno najčešće posećuju. Zbog promenljive situacije, molimo da redovno pratite informacije našeg Ministarstva spoljnih poslova i državnih organa i ambasada zemalja u koje putujete.

Albanija
Za ulazak državljana Srbije u Albaniju nema posebnih uslova. Nije vam potreban dokaz o vakcinaciji, PCR test, niti karantin po ulasku u zemlju.

Bosna i Hercegovina
Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu i borave u BiH ili putuju preko njene teritorije ukoliko ulaze direktno iz Republike Srbije.
Ukoliko putujete iz drugih zemalja, morate imati neki od sledećih dokumenata:

  • negativan PCR ili brzi antigenski test na virus SARS-CoV-2 (ne stariji od 48 sati) ili
  • potvrdu da ste više od 14 dana pre dolaska na granični prelaz BiH primili jednodoznu vakcinu ili drugu dozu dvokomponentne vakcine ili
  • potvrdu lekara da ste preležali COVID-19 u periodu od 14 do 180 dana pre dolaska na granični prelaz.

Bugarska
U Bugarsku možete ući ako na uvid date jedan od sledećih dokumenata:

  • dokaz o završenoj vakcinaciji protiv COVID-19 ili
  • negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili
  • negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati računajući od datuma testiranja navedenog u dokumentu ili
  • potvrdu o preležanoj bolesti (važi od 11. do 180. dana računajući od datuma testiranja navedenog u potvrdi).

Detaljne informacije, uključujući i spisak priznatih vakcina i brzih antigenskih testova, naći ćete ovde.

Grčka
U Grčku možete ući avionom ili preko nekog od otvorenih drumskih prelaza. Sledeći drumski granični prelazi otvoreni su za turiste 24 časa dnevno:

  • sa Bugarskom: Promahonas, Ormenio, Nimfea i Eksohi;
  • sa Severnom Makedonijom: Evzoni, Niki i Dojrani;
  • sa Albanijom: Kristalopigi, Kakavia, Mavromati;
  • sa Turskom: Kastanjez i Kipi.

Najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku, svi putnici moraju popuniti Passenger Location Form ovde i na granici pokazati dobijeni kod.

Na granici morate pokazati i jedan od sledećih dokumenata:

  • negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili
  • antigenski test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti) ili
  • potvrdu nadležnog organa o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre ulaska u Grčku (u potvrdi moraju biti navedeni lični podaci, tip primljene vakcine i broj doza) ili
  • potvrdu da ste preležali COVID-19 (izdaje se 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana).

Čak i ukoliko imate neki od potrebnih dokumenata, na graničnom prelazu možete biti podvrgnuti testiranju brzim testom. Ukoliko je test pozitivan, obavezna je kućna izolacija u trajanju od 10 dana u objektu po vašem izboru ili onom koji odrede grčki nadležni organi (o trošku Grčke). Vakcinisani putnici koji na brzom testu budu pozitivni podležu karantinu u trajanju od 7 dana, a poslednjeg dana karantina podvrgavaju se PCR testu. Profesionalnim vozačima u međunarodnom drumskom prevozu nije potreban ni test ni potvrda o vakcinaciji, ali podležu testiranju brzim testom na granici.

Egipat
Državljani Srbije mogu da uđu u Egipat.
Lica koja nisu vakcinisana moraju da pokažu negativan PCR test sa QR kodom.
Licima koja su revakcinisana nije potreban PCR test, ali treba da imaju potvrdu o vakcinaciji sa QR kodom.

Severna Makedonija
Državljani Srbije, trenutno, mogu da uđu u Severnu Makedoniju bez posebnih uslova.

Prema Odluci Vlade Severne Makedonije, od 1. septembra 2021. godine, državljani Srbije će moći da uđu u Severnu Makedoniju isključivo ukoliko poseduju jedan od sledećih dokumenata:

  • sertifikat o primljene 2 doze vakcine protiv COVID-19
  • potvrdu o preležanom virusu COVID-19 u poslednjih 45 dana, računajući od dana ozdravljenja, za lica preko 18 godina starosti
  • negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata
  • negativan rezultat brzog antigenskog testa, urađenog 48 sati pre ulaska na teritoriju Severne Makedonije.

Strani državljani moći će da putuju kroz Severnu Makedoniju (do 5 časova), uz obavezu popunjavanja Izjave o tranzitu na graničnom prelazu na ulazu u zemlju, koju će predavati na graničnom prelazu na izlasku iz Severne Makedonije.

Slovenija
U Sloveniju možete ući ako imate neki od sledećih dokumenata:

  • PCR test ne stariji od 72 sata ili
  • brzi antigenski test (HAGT) ne stariji od 48 sati ili
  • potvrdu o pozitivnom PCR testu starijem od 10 dana ali ne starijem od 6 meseci ili
  • potvrdu lekara da ste preležali COVID-19 a da od prvih simptoma nije prošlo više od šest meseci ili
  • zeleni karton o vakcinaciji protiv COVID-19 kojim se dokazuje da je od druge doze vakcine Biontech/Pfizer proteklo najmanje 7 dana, od druge doze vakcine Moderna, Sputnik V, Johnson & Johnson, Sinovac Biotech ili Sinopharm najmanje 14 dana, odnosno od druge doze vakcine AstraZeneca najmanje 21 dan.

Za tranzit kroz Sloveniju potreban vam je dokaz o putu u zemlju odredišta. Tranzit može trajati maksimalno 12 sati.
Dodatne informacije naći ćete ovde.

Turska
Državljani Srbije mogu da uđu u Tursku. Ukoliko ne putujete iz Avganistana, Bangladeša, Brazila, Južne Afrike, Nepala, Pakistana, Šri Lanke, Ujedinjenog Kraljevstva, Irana, Egipta ili Singapura, u Tursku možete ući ako pružite na uvid neki od ovih dokumenata:

  • potvrdu nadležnog organa o potpunoj vakcinaciji, pod uslovom da ste drugu dozu primili najmanje 14 dana pre ulaska u Tursku ili
  • potvrdu nadležnog organa da ste u poslednjih 6 meseci preležali COVID-19 ili
  • negativan PCR test urađen u poslednjih 72 sata pre ulaska u Tursku ili
  • negativan brzi antigenski test urađen 48 sati pre ulaska u zemlju.

Licima mlađim od 18 godina koja putuju u pratnji roditelja koji imaju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.
Ako putujete iz Avganistana, Bangladeša, Brazila, Južne Afrike, Nepala, Pakistana ili Šri Lanke, ili ste se u poslednjih 14 dana pre ulaska u Tursku nalazili u nekoj od ovih zemalja, morate imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata i obavezni ste da provedete 14 dana u karantinu.
Ako putujete iz Ujedinjenog Kraljevstva, Irana, Egipta ili Singapura, morate imati negativan PCR test star najviše 72 sata.

Na svim graničnim prelazima se vrše nasumična PCR testiranja.

Maksimalno 72 sata pre dolaska u Tursku morate popuniti e-obrazac i biće vam dodeljen HES kod, preko kojeg se elektronski prati vaše zdravstveno stanje. Ovaj kod je neophodan za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu HES kod u štampanoj ili elektronskoj formi.

Hrvatska
Državljani Srbije i ostali putnici (nezavisno od državljanstva) koji u Hrvatsku putuju direktno iz Srbije, mogu da uđu u Republiku Hrvatsku. Dokaz opravdanosti putovanja vam nije potreban, ali morate pokazati:

  • negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test na virus SARS-CoV-2 (ne stariji od 48 sati) ili
  • potvrdu o vakcinaciji koja nije starija od 270 dana, a od poslednje doze je prošlo 14 dana; priznaju se potvrde za vakcine: Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Gamaleja (Sputnjik V), Sinofarm (dve doze) i Janssen / Johnson & Johnson (jedna doza) ili
  • potvrdu da ste preležali COVID-19 i primili jednu dozu vakcine u roku od 6 meseci od početka bolesti, a da je vakcinacija sprovedena pre manje od 270 dana ili
  • pozitivan PCR ili brzi antigenski test kojim se potvrđuje da ste se oporavili od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test urađen unazad 270 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz
  • ili potvrdu lekara o preležanoj bolesti COVID-19.

Deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja/staratelja ne moraju da pokažu negativan test ili da idu u samoizolaciju ukoliko roditelji/staratelji ispunjavaju gorenavedene uslove.

Crna Gora
Državljani Srbije i stranci koji imaju stalni ili privremeni boravak u Srbiji, ili su u periodu od najmanje 15 dana pre ulaska u Crnu Goru neprekidno boravili u Srbiji, mogu da uđu u Crnu Goru bez testa na korona virus i dokaza o vakcinaciji, ali moraju poštovati mere predostrožnosti u skladu sa zdravstvenim upozorenjima koja se nalaze ovde.

Molimo vas da imate u vidu da su obaveštenja informativnog karaktera i da su podložna promenama. Generali Osiguranje Srbija ih daje u dobroj veri i trudi se da ažurira blagovremeno, a u skladu sa informacijama Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Svaka zemlja, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, vrši izmene mera i dokumenata potrebnih za ulazak u zemlju. Iz tog razloga, Generali Osiguranje Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za netačne ili nepotpune informacije. Molimo vas da se pre puta detaljno informišete o merama koje su na snazi u zemlji u koju putujete.

Pridržavajte se propisanih mera, informišite se, bezbedno putujte i uživajte u zasluženom odmoru.

Za informacije o pravilima ulaska u druge zemlje posetite internet stranicu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.