Site name
Site name

Zimski sportovi – kako postupati u slučaju povrede


skijanje snowboarding zimski sportovi

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

19.01.2022.

Zimski sportovi poput skijanja i vožnje snouborda predstavljaju pravu poslasticu za ljubitelje hladnijeg vremena. Međutim, ovi sportovi su prilično opasni pa se nezgode i povrede često dešavaju. Ako ste planirali da se ove zime upustite u avanturu na snegu, važno je da prethodno preduzmete određene mere predostrožnosti. Ukoliko nemate mnogo iskustva, angažujte instruktora, koristite sigurnosnu opremu i vežbajte u grupi.

skijanje

Čak i pored svih preduzetih mera, nezgode ipak mogu da se dese svakome, čak i onima koji su iskusni na snegu. Pre nego što se uplutute ka planini, pročitajte ove važne savete koje smo vam pripremili.

Osigurajte se pre putovanja

Učestvovanje u zimskim sportovima smatra se visokorizičnim, tako da je od suštinske važnosti da osiguranje od nezgode bude uz vas pre nego što otputujete. Pokriće za zimske sportove takođe se može kupiti i kao dodatak uz tipično putno osiguranje. To je veoma važno jer se troškovi saniranja sportskih povreda mogu povećati, kao i troškovi spasavanja i prevoza u medicinsku ustanovu.

Pre putovanja pripremite broj polise, kao i brojeve telefona kontakata u slučaju nezgode kako bi se znalo gde se nalazite i kome hitne službe mogu da se obrate.

osiguranje od nezgode

Ako se nalazite na domaćim skijalištima, obavezno se uputite u njihova pravila ponašanja, koja podrazumevaju poštovanje drugih skijaša, ovladavanje brzinom i primereno ponašanje, poštovanje izbora pravca lica koje je iznad vas, zatim pravila preticanja i ukrštanja na stazama i pri polasku, zaustavljanju, penjanju, kao i poštovanje signalizacije, pružanje pomoći i uzbunjivanje, identifikovanje, nošenje zaštitne opreme, neskijanje van zone skijališta, zabranu korišćenja opijata itd.

Procenite povredu

Kada i ako do povrede dođe, prvi i najvažniji korak je procena povrede kao i okoline u kojoj se nalazite vi ili osoba koja je povređena. Suštinski je važno i da obezbedite prostor oko povređene osobe kao i da drugima ukažete na nju, kako se ne bi povredio još neko.

povreda na skijanju

Kada utvrdite da su okolnosti bezbedne, priđite povređenoj osobi i proverite da li je svesna, da li diše i da li može da govori. Sve te informacije biće veoma bitne za spasioce i hitnu pomoć. Potrudite se i da utvrdite tačnu lokaciju na ski-stazi na kojoj se nalazite i da službama pružite sve pojedinosti kako bi vas što lakše pronašli.

Potražite pomoć

Ako se nalazite u Srbiji, policija se dobija na broj 192, vatrogasci na 193 a hitna pomoć 194, dok je u slučaju skijališta najbolje unapred proveriti broj gorske službe spasavanja i memorisati ga u telefonu: 062 46 46 46.

Utoplite se

S obzirom na okolnosti u kojima se nalazite, najvažnije je da sačuvate toplotu dok spasioci ne dođu.

Ako je osoba povredila vrat, glavu ili kičmu, ne smete je pomerati. Pri ovakvoj vrsti povrede važno je i da osoba ne unosi hranu i piće zbog eventualnog primanja anestezije.

Prva pomoć

Povrede na skijanju mogu biti raznovrsne, od povreda kolena, glave, prstiju (prevashodno palca ruke), ramena i sl. Obavezno pre kretanja na put obnovite znanje prve pomoći.

Najvažnije je da žrtvu ne pomerate kako je ne biste dodatno ozledili. Ako osoba krvari, zaustavite krvarenje. Ako možete, skinite joj skije ili otkopčajte dasku kako bi noge bile slobodne, ali nemojte skidati kacigu niti drugu opremu.

Nakon nezgode

Ukoliko je bilo očevidaca, obavezno zabeležite njihova imena i podatke za kontakt. Ako iz povrede proisteknu troškovi lečenja, zadržite račune i tražite sve informacije od spasilačke ekipe kako biste mogli da ih prenesete osiguravajućoj kući kako biste dobili odštetu.

Na kraju, upamtite da je bolje sprečiti nego lečiti. Memorišite postupke u slučaju nezgode, držite se staze i poštujte pravila kako biste sve moguće negativne ishode sveli na minimum. Unosite dovoljno tečnosti, zagrejte mišiće pre aktivnosti i sa sobom uvek držite identifikacione oznake. I naravno, na skijanje nikad nemojte ići sami.

skijanje osiguranje od nezgode

Pročitajte i:

Kako da isplanirate zabavno zimovanje

Zimske aktivnosti za zdraviji život

Najbolja povoljna skijališta u celom svetu

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna