Shop
Telemedicina - Pomozite najmilijima da pametno iskoriste video-poziv sa lekarom

Telemedicina - Pomozite najmilijima da pametno iskoriste video-poziv sa lekarom

Da biste osigurali da svako uvidi prednosti pozivanja lekara putem video-poziva, napravili smo ovaj snimak koji će vam pomoći oko pripreme.

21.02.2024.

Onlajn konsultacije sa zdravstvenim radnicima omogućavaju lakši pristup zdravstvenoj nezi u trenucima kada nam je najpotrebnija, ali sam postupak i dalje zbunjuje mnoge. U ovom video-snimku pokazaćemo vam kako da pripremite članove porodice ili prijatelje za video-poziv sa lekarom kod kog su zakazali konsultacije.

Saznaćete kako da:

1. Pripremite medicinsku dokumentaciju

2. Osigurate da pacijentu bude udobno

3. Proverite uređaj s kog se poziva i internet vezu

4. Ponudite podršku

5. Ispratite dijagnozu nakon poziva 

Telemedicina je u ekspanziji

U svetu koji je svakom danom sve povezaniji načini na koje međusobno komuniciramo konstantno se menjaju – uključujući i to kako tražimo i dobijamo medicinsku pomoć i savete od zdravstvenih radnika. I nije samo naš pristup sve sofisticiranijim tehnološkim uređajima i platformama ono što pokreće ovu promenu. Kada nas je zadesila pandemija, ograničenja kretanja širom sveta označila su novu eru u komunikaciji: razgovori uživo pretvoreni su u razgovore u onlajn okruženju.

Tako je preko aplikacije „Moj doktor“ Ministarstva zdravlja prilično poraslo interesovanje za elektronsko zakazivanje pregleda kod izabranog lekara, lekara specijaliste, dijagnostičke procedure ili hirurške intervencije. I opcije elektronskog recepta i mogućnost pozivanja lekara putem telefona kako bi se sprečilo nepotrebno gubljenje vremena za obnovu recepata uživo ubrzali su promene u zdravstvenom sistemu u Srbiji zbog smanjenja vremena na čekanje i zauzimanja termina u primarnoj zdravstvenoj nezi kako bi lekari mogli da se posvete preventivi.  

Prednosti telemedicine

Mere socijalne distance jesu ukinute, ali je telemedicina ostala. Pozivanje lekara putem telefona ili video-poziva donelo je velike prednosti, naročito za osobe sa otežanom mogućnošću kretanja ili ozbiljnim zdravstvenim stanjima upravo zbog toga što mogu da se obrate stručnjaku bez napuštanja udobnosti sopstvenog doma. S druge strane, to može da predstavlja i uštedu vremena, izostanak bolovanja radi zakazivanja termina kod lekara ili smanjenje troškova goriva, javnog prevoza ili parkinga.

Potencijalne prepreke telemedicine

Međutim, važno je znati i to da nekim osobama neće uvek biti prijatno da o osetljivim temama poput ozbiljnih zdravstvenih problema govore putem onlajn platformi, dok drugima ograničeno poznavanje tehnologije može predstavljati ozbiljnu prepreku pri korišćenju prednosti koje onlajn pozivi nose.

5 načina da se spremite za onlajn konsultacije sa lekarom

Kako bi svako mogao da iskoristi prednosti onlajn konsultacije sa zdravstvenim radnicima, napravili smo ovaj video-vodič sa savetima za pripremu pred poziv. To uključuje prikupljanje relevantnih informacija, uključujući i one o lekovima koje pacijent uzima, zatim rezultatima nedavnih laboratorijskih analiza i zdravstvenom osiguranju.

Pored toga, naučićete kako da obezbedite da se pacijent prijatno oseća i kako da pronađete tihi kutak gde će moći da se po potrebi napuni uređaj na kom zvučnici i mikrofon funkcionišu i gde je internet veza stabilna. Čućete i savete kako se vodi razgovor – naročito kako se hvataju beleške, rešavaju problemi i tehničke poteškoće, kao i kako da nakon poziva budete sigurni da je pacijent shvatio savete.

Bilo da ste prijatelj ili član porodice pacijenta koji želi da pomogne voljenoj osobi, pogledajte kako da mu olakšate pozivanje lekara radi konsultacija.

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna