Site name
Site name

Saveti za održavanje kućnih vodoinstalacija


vodoinstalacije

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

01.04.2022.

Sigurno ste nekada imali problema sa vodoinstalacijama. Da biste izbegli dodatne neprijatnosti, treba da budete spremni za takve situacije čak i kada ne znate ništa o kanalizaciji i vodovodnim cevima.

Redovno održavanje je ključna stvar koja će sprečiti nastanak problema i smanjiti visoke račune i popravke.

Na sreću, rane znake curenja ćete lako uočiti. U nastavku pročitajte korisne savete za pravilno održavanje vodoinstalacija.

Prevencija:

1. Pazite šta puštate niz odvode

U toalet smete da bacate samo toalet-papir. Papirne maramice, vlažne maramice, maramice za skidanje šminke, plastične omote, sočiva, štapiće za uši – sve to bacajte u korpu za otpatke.

Naročito treba da budete pažljivi sa ostacima hrane koji završe u sudoperi. Pošto kod nas nisu uobičajene seckalice u odvodima, morate koristiti mrežicu za sakupljanje kako hrana ne bi dospela u kanalizacione cevi. Prženo ulje ili mast, a naročito kafa, mogu da dovedu do začepljenja odvoda i hitnih intervencija u domaćinstvu.

Umesto toga, reciklirajte ulje i organske materije.

2. Koristite manje vode

Pored uštede novca, manja upotreba vode rasterećuje vodovodne cevi. Potrošnju vode možete smanjiti tako što nećete uključivati polupraznu mašinu za veš ili suđe. Umesto da kadu napunite vodom, istuširajte se. Ugradite slavine sa manjim protokom i vodokotlić sa dva dugmeta – za manju i veću potrošnju.

3. Redovno čistite cevi

Zagušenja cevi se najbolje sprečavaju redovnim čišćenjem. U drogerijama i specijalnzovanim radnjama postoje sredstva za čišćenje odvoda koje možete koristiti s vremena na vreme.

4. Jednom godišnje obavite inspekciju cevovoda

Cevi se moraju održavati tokom cele godine. Kada dođe jesen, sve spoljne instalacije dobro zaštitite da cevi ne bi popucale usled mraza. U podrumu kuće bar dva puta godišnje proveravajte da li postoji curenje.

provera vodoinstalacija

5. Pazite gde sadite drveće

Ako drvo zasadite u blizini vodovodnih ili kanalizacionih cevi, možete napraviti problem u roku od pet do deset godina. Pre sadnje drveća ili žbunja, uvek proverite gde se nalaze vodoinstalacije.

Ukoliko postoji problem:

1. Vlažan ili zarđao bojler

Ako u blizini bojlera primetite vlagu, buđ ili tragove rđe, to ukazuje na curenje. Odmah pozovite vodoinstalatera da biste sprečili nastanak ozbiljnijeg problema.

curenje bojlera

2. Pad pritiska

Kad opadne pritisak vode u samo jednoj slavini, lakše ćete otkriti i otkloniti problem. Možete sami da uklonite metalnu mrežicu i da je očistite od kamenca (pomešajte limuntus ili sirće sa ključalom vodom i potopite mrežicu dok kamenac ne nestane).

Ako ni to ne reši problem ili ako pritisak opadne na više slavina, problem je verovatno ozbiljniji i može ukazati na napuklu cev. U tom slučaju odmah pozovite vodoinstalatera.

3. Curenje iz slavine

Verovali ili ne, curenje slavine je problem koji možete lako sami da rešite. Pogledajte uputstvo na YouTube kanalu ili zamolite prijatelja za pomoć, ukoliko vam je potrebna.

curenje iz slavine

4. Neprijatni mirisi

Ovo je rani znak problema u odvodima – možda su začepljeni ili ventilacija ne funkcioniše. U ovom slučaju će vam verovatno biti potrebna pomoć vodoinstalatera.

5. Obojena voda

Kada je voda braon ili narandžaste boje, to obično ukazuje na koroziju, najčešće u bojleru. Ne smete je piti niti koristiti za kuvanje.

braon voda korozija iz bojlera

Pozovite vodoinstalatera dok se problem ne pogorša.

6. Neočekivano povećanje računa za vodu

Ako ste primetili nagli porast računa za vodu a potrošnja vam je ista kao i ranije, to znači da je cev negde napukla. U zgradama sa istim brojilom teže je utvrditi takav rast, dok je u kućama svaka promena lako uočljiva. U takvim situacijama potrebna vam je hitna pomoć vodoinstalatera koji će utvrditi gde je problem nastao.

Na kraju, ne zaboravite da je najpametnije da uložite u  osiguranje kuće i stana, kako ne biste imali veliki trošak čak i ako dođe do ozbiljnijih problema. Na ovaj način ćete u potpunosti biti bezbrižni i moći ćete da se prepustite uživanju u svom životnom prostoru.

Pročitajte i:

Kako zaštititi kuću ili stan od atmosferskih padavina i poplave

Mere za zaštitu doma za svaki džep

Kako da brzo i lako pomognete planeti od kuće

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna