Site name
Site name

Saveti za džogiranje sa psom


shutterstock_788487994-840-2.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

07.09.2021.

Posao, porodične obaveze, prijatelji, svakodnevni problemi – sve to može uzrokovati da zaboravimo na vežbanje. Međutim, ako imate kućnog ljubimca koji ima utvrđen raspored šetnji, to vam sigurno daje dovoljno prostora za fizičku aktivnosti. Zašto onda ne biste počeli sa džogiranjem dok šetate psa? Tako biste ubili dve muve jednim udarcem i sebi i njemu obezbedili dovoljno aktivnosti za zdravo srce i odlično raspoloženje.

Naravno, kao i sa svakom vrstom fizičke aktivnosti, važno je da znate kako da postepeno počnete da je uvodite kako se ne biste povredili. U nastavku vam pružamo savete za uvođenje džogiranja u svakodnevnu rutinu dok šetate psa.

dogrunninginline.jpg

Planirajte unapred

Psi se razlikuju i možda neće svakom odgovarati ova vrsta fizičke aktivnosti. Veće pasmine traže intenzivnije vežbe, poput bržeg trčanja ili vožnje pored njih na biciklu, tako da je najbolje da prvo porazgovarate sa veterinarom.

Ako dobijete zeleno svetlo, pronađite prostor u kom je dozvoljen ulazak kućnim ljubimcima, kao što su parkovi, rečni kej ili šuma, u kojima oboje možete slobodno da trčite. Nemojte zaboraviti na hidriranje – ponesite bocu za vodu za sebe, ali i činiju za drugara. Uz to, tokom ovakve vrste aktivnosti može se desiti da za psom ostane poklončić koji obavezno morate počistiti – zato uvek pri ruci imajte kesicu ili dve.

dogrunning2.jpg

Postepeno se pripremajte

Pre trčanja, zna se, važno je zagrevanje. Isto važi i za psa, pošto ćete tako zaštititi kosti i mišiće od povreda.

Počnite da lagano trčite sa kraćim pauzama kako biste psa privikli na novi vid vežbanja. Ukoliko ste blizu drugih ljudi, neka obavezno bude na povocu. Obratite pažnju na to kako pas reaguje i ubrzavajte i usporavajte tempo u zavisnosti od učestalosti dahtanja. Dajte mu vreme za odmor, ali i sebi, kako biste se vratili u redovan ritam.

runningdogs3.jpg

Saveti za uspeh

Pre odlaska na džogiranje obavezno proverite vremensku prognozu. U zavisnosti od godišnjeg doba vi ćete morati da promenite opremu, ali psi nemaju taj luksuz da skinu duksericu ili skrate šorc. Na visokim temperaturama mogu da se pregreju, naročito da opeku šape na vrelom asfaltu ili pesku, tako da se savetuje da se tokom leta držite hladovine.

A kada se vratite kući, proverite da li vaš ljubimac ima povrede ili se negde posekao, naročito na jastučićima šapa. Ukoliko primetite nešto neobično, obavezno se obratite veterinaru, posebno ako vam deluje da je iscrpljen ili bolestan. Kada dođe do povrede, ukoliko imate osiguranje kućnog ljubimca, troškove ćete svesti na minimum. Jer ništa nije vredno kao zdravlje onih koji nas najviše usrećuju.

Pročitajte i sledeći savet:

Kako putovati sa kućnim ljubimcem

 

 

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna