Site name
Site name

Saveti za bezbednu vožnju za starije osobe


bezbedna voznja

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

07.04.2022.

Svako od nas drugačije stari, tako da je teško reći kada treba prestati s vožnjom. Zakon je po ovim pitanju vrlo jasan: nakon 65. godine života vozačka dozvola se više ne izdaje na 10 godina nego na 5 ili manje, u zavisnosti od rezultata obaveznog zdravstvenog pregleda.

Starenjem vid, sluh, refleksi i snaga slabe, što otežava upravljanje automobilom. Iako budućnost donosi automatizovana vozila, ona još nisu u potpunosti samostalna i testirana, tako da treba da obratimo pažnju na sopstvenu bezbednost.

Opreznost u svakom trenutku

Prevencija je ključna. Redovno proveravajte vid i sluh. Ako imate dioptriju, morate je proveravati na svakih godinu dana i menjati sočiva ili naočare ako dođe do promene dioptrije.

U slučaju da nosite slušni aparat, pre vožnje proverite da li su baterije ispravne i da li ste pravilno postavili aparat. Obratite pažnju i kad otvarate prozor jer kiša ili vlaga mogu oštetiti slušni aparat.

saveti za bezbednu voznju

Navigacija kao spas

Ako primetite da često skrećete u pogrešnu ulicu, koristite navigaciju. Mnogi noviji automobili imaju integrisanu navigaciju, ali se ona može ugraditi i u starije modele. Kada se nađete u saobraćajnoj gužvi, navigacija može lako da vas izbavi ili upozori na zagušenja udaljena kilometrima.

Promenite navike

Ako osetite da niste sigurni za volanom, vozite danju jer je tada vožnja bezbednija.

U slučaju lošijeg vremena, poput snega ili kiše, ne izlažite se otežanim uslovima na putu i odložite putovanje.

Budite aktivni

Kako starimo, mišići i zglobovi gube gipkost i snagu. Redovnom vežbom i istezanjem  održavajte mišićni tonus. Na ovaj način ćete biti aktivniji i imati  bolje reflekse. Često idite u šetnju, vežbajte i istežite mišiće.

odrzavanje kondicije u poznim godinama

Pomoć tehnologije pri vožnji

Automatizovana vozila koja sama parkiraju i prevoze putnike od tačke A do tačke B su možda već u razvoju, ali njihova budućnost je i dalje neizvesna. Sve dok ne uđu u masovnu upotrebu treba da se oslanjamo na sebe. Ako nemate najmodernijeg Teslu, to ne znači da ne možete poboljšati postojeće vozilo. Spomenuta navigacija i druge pametne alatke mogu uticati na bezbednost u vožnji.

alatke za bezbedniju voznju

I na kraju, ne zaboravite da je sve stvar vežbe. Ako se desi da ne vozite dugo, vrlo lako možete izgubiti rutinu. Bolje je da redovno vozite kreće razdaljine. I neka vam na umu uvek bude bezbednost. Zato je  kasko osiguranje vaš najbolji izbor.

Pročitajte i:

Pametni uređaji za automobil koji će vam pružiti bezbedniju vožnju

Da li je bezbedniji mali ili veliki automobil

Kako da zaštitite automobil od krađe

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna