Shop
Kako se najbrže rešiti dugova

Kako se najbrže rešiti dugova

Pitate se kako se rešiti dugova što brže? Rashodi mogu biti veliki, ali promena navika može napraviti značajnu razliku. Evo šta možete da preduzmete.

17.07.2020.

Dugovi su postali neizbežni deo života savremenog čoveka. I pre nego što postanete svesni toga, počinjete da živite izvan svojih mogućnosti, prekoračujete limit na kreditnoj kartici i tome ne pridajete veliki značaj. Niste sami u tome. Međutim, ako smo neprestano dužni, to može da nam predstavlja veliko opterećenje i bude izvor frustracija jer budi nesigurnost povodom budućnosti. Pitate se kako se rešiti dugova?

Evo kako da preuzmete kontrolu, brže isplatite dugove i izbegnete zaduživanje u predstojećem periodu.

Prikupite sve podatke

Ovladaćete svojim dugovima kada steknete potpuno jasan uvid u svoje rashode. Kada postanete svesni kako trošite svoj novac, moći ćete lako da utvrdite najveće rashode i kako možete da ostvarite uštedu i brže isplatite dugovanja. To je najbolji početak ako želite da steknete kontrolu nad dugovima i počnete da odgovorno upravljate svojim finansijama. Nabavite skorašnje izvode sa računa u banci. Grupišite redovne prihode i rashode, uključujući platu, kiriju, ratu kredita i mesečne račune. Isto uradite sa drugim rashodima, kao što su izlasci sa prijateljima, putovanja ili šoping.

debtinline2.jpg

Napravite spisak svih dugovanja

Napravite spisak svih dugova i iznosa dugovanja, uključujuću dugove po kreditnim karticama ili neplaćene rate kredita. Kod svakog dugovanja napišite iznos mesečne rate i kamatu, ako se obračunava. To će vam pomoći da steknete jasan uvid u to koliko izdvajate samo na razne vrste pozajmica. Kada steknete detaljan uvid u prihode i rashode, možete da počnete da planirate strategiju za brzu isplatu dugova.

Odredite prioritete

Saberite sve redovne mesečne rashode. Na primer, u ovakve rashode spadaju rata stambenog kredita ili kirija. Zatim oduzmite ovu cifru od ukupnog mesečnog prihoda. Iznos koji vam preostane je novac kojim raspolažete za isplaćivanje dugova. Odredite koje ćete dugove prvo isplatiti na osnovu iznosa kamate po dugu.

Osmislite budžet

Preostali mesečni rashodi mogu da variraju, ali ćete tokom pravljenja spiska rashoda verovatno uočiti stvari za koje najviše izdvajate. Na primer, to mogu da budu izlasci sa prijateljima ili šoping. Ne bi imalo smisla da se odreknete aktivnosti u kojima uživate. Umesto da ih potpuno otpišete, možete da odredite sebi budžet, na primer, smete da kupite samo jedan komad odeće mesečno.

debtinline.jpg

Isprobajte alternative

Možda kupujete proizvode iste marke već godinama, ali ponekad možete da uštedite znatno više ako se opredelite za alternative. Na primer, promenite internet provajdera ili mobilnog operatera. Proverite gde se kriju vaši najveći mesečni rashodi i uverite se da ne plaćate neku uslugu ili predmet mnogo više nego što bi trebalo.

Promislite šta vam je zaista neophodno

Kada počnete da izrađujete svoj budžet, uvidećete da možete da uštedite novac i kada se zapitate čega zaista možete da se odreknete bez ikakvog žaljenja. To važi za nabavku namirnica, jer se često desi da kupimo previše hrane ili ono što nam nije potrebno, pa dosta toga i bacimo. Nemojte više da dospevate u ovu situaciju i počnite da planirate svaku nabavku. Isplanirajte šta ćete jesti u narednih nedelju dana i sami spremajte hranu. To je sjajan način da uštedite novac i ne bacate hranu.

Negujte dobre navike

Verujemo da ćete osetiti ogromno olakšanje kada napokon isplatite sva dugovanja. Sada je ključno da se ne opuštate previše i ostanete disciplinovani. Ako ste uspeli da isplatite sve dugove, to verovatno znači da ste već usvojili neke dobre navike, poput planiranja budžeta i racionalne potrošnje. Nemojte da zapostavite ove dobre navike.

Počnite da štedite

Na kraju, važno je da napomenemo koliko je važno štedeti za budućnost. Zašto ne biste položili neku sumu novca na štedni račun? To će vam pružiti sigurnost i fleksibilnost za predstojeći period i osigurati da uvek imate sredstava da pokrijete neočekivane troškove ili investirate u svoje snove. Takođe, možete pogledati na našem sajtu sekciju "Štednja" i saznati koje pogodnosti nude paketi štednog osiguranja Generali Osiguranja Srbija.

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna