Site name
Site name

Pametni uređaji za automobil koji će vam pružiti bezbedniju vožnju


pametni uredjaji za automobil

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

10.02.2022.

Svaki vozač voli svoj automobil. Svakodnevno se oslanja na njega u različitim situacijama. Napredna tehnologija za automobile je stigla tako da uz pomoć uređaja možete pretvoriti svoj četvorotočkaš u pravo čudo tehnike. Evo i kako.

Senzori i pametni ekrani za automobil

Najnoviji automobili imaju infracrvene senzore koji otkrivaju da li se neko ili nešto nalazi na putu u uslovima noćne vožnje: poput biciklista u crnoj odeći, pešaka ili životinja na kolovozu. Možete podesiti aktiviranje upozorenja ili automatsko kočenje u slučaju opasnosti.

Ovi senzori pružaju i druge informacije vozaču. Dovoljno je da pogleda u uglove vetrobranskog stakla i znaće gde se nalazi najbliža benzinska stanica.

Mnogi automobili koriste satelitsku navigaciju kako bi se vozači orijentisali u prostoru i mogli da vide pozicije drugih vozila u traci.

Još jedna nova zanimljivost je praćenje pokreta očiju i upozoravanje u slučaju pojave znakova umora ili odvlačenja pažnje kod vozača.

Naravno, treba imati u vidu i to da većina ovakvih sistema još nije u potpunosti isprobana i istestirana. Istraživanja su pokazala da je inteligentno prilagođavanje brzine kod vozila potencijalno manje bezbedno kada je u pitanju preticanje drugih automobila. Ali je ipak potvrđeno da opcija autopilota pomaže u držanju odstojanja.

multimedija senzori navigacija za automobil

Budućnost bez vozača

Internet stvari (IoT) pokazuje sve veći rast. Ova tehnologija omogućava vozačima da putem bežične veze međusobno komuniciraju u cilju sprečavanja sudara kao i da dobijaju upozorenja o gužvama na putu. Naravno, ova tehnologija može da funkcioniše samo ako je korisiti veliki broj automobila. Ipak sve veći broj automobila novije generacije ima ugrađene takve sisteme.

autopilot vozila

Mnogi smatraju i da automatizovana vozila nisu samo stvar budućnosti. Kompanija Google je do pre nekoliko godina usavršavala automobil vejmo za koji se govori da je uvek u stanju pripravnosti  i fokusiranosti. Tu su i Volvovi „automobili otporni na smrt” koji koriste pametnu tehnologiju za sprečavanje sudara. Neki proizvođači automobila pak razvijaju modele koji će sami umeti da pronađu slobodno mesto za parking – tako što će čitati saobraćajne znake i razumeti gde je parking dozvoljen.

Odgovornost vozača u saobraćaju

Sve ove tehnologije su vrlo korisne i zanimljive, ali se postavlja jedno važno pitanje: ko snosi pravnu odgovornost za ponašanje vozila bez vozača? Da li autopilot ili automatizovano vozilo mogu da predvide nepredvidive situacije u kojima drugi vozači udaraju u automobile na putu?

odgovornost vozaca u saobracaju

I pored ovih pitanja bez odgovora, veliki broj ljudi smatra da će pametni automobili na kraju poboljšati bezbednost u vožnji tako što će smanjiti faktore ljudske greške. A do tada, ukoliko vozite automobil koji nema sve ove pametne uređaje, možete se osloniti na kasko osiguranje koje će vam pružiti sigurnost u vožnji čak i ako dođe do neželjenih situacija.

Pročitajte i:

Da li je bezbedniji mali ili veliki automobil

Kako da zaštitite automobil od krađe

Bezbednost dece u saobraćaju: od rođenja do punoletstva

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna