Site name
Site name

Najčešća pitanja: sve što treba da znate o osiguranju automobila


covek-popravlja-auto

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

05.10.2021.

Posedovanje važeće polise osiguranja obavezna je stavka za putovanja u Srbiji i Evropi.

Osiguranje automobila vam pruža finansijsku bezbednost. Kako biste izbegli plaćanje troškova oštećenja vozila, obavezno je da imate osiguranje od autoodgovornosti. Ovo je zakonski obavezno osiguranje koje se zaključuje prilikom registracije motornih vozila.

GettyImages-487569955.jpg.png

U nastavku pročitajte odgovore na najčešća pitanja, kako biste saznali sve o osiguranju motornih vozila.

Zašto mi je potrebno osiguranje vozila?

Ako vozite automobil, da biste ga registrovali morate imati važeće osiguranje od autoodgovornosti, odnosno štete pričinjene trećim licima. Ova vrsta pokrića predstavlja pravni minimum koji morate da zadovoljite u slučaju štete pričinjene trećim licima, vozilima, svojini ili u slučaju povrede (uključujući smrtni ishod ili zdravstvene tegobe), kao i pravne troškove. Ova polisa ne pokriva troškove popravke vašeg vozila niti njegovu zamenu.

GettyImages-1073743202.jpg.png

Ako putujete u Severnu Makedoniju ili Albaniju morate imati zelenu kartu (za Bosnu i Hercegovinu više nije potrebna). U tom slučaju treba da obavestite agenta osiguranja kada ćete putovati i koliko ćete biti odsutni. Na osnovu tih informacija osiguravajuća kuća vam izdaje zelenu kartu koja obuhvata osiguranje od odgovornosti u zemljama koje su u sistemu međunarodne zelene karte.

Šta pokriva osiguranje automobila?

Polisa od autoodgovornosti pokriva štete koju vi napravite trećim licima. Za bezbednost vašeg sopstvenog vozila, potrebno vam je kasko osiguranje. Najbolja i najpouzdanija zaštita motornih vozila je upravo kasko osiguranje. Možete se odlučiti i za kupovinu proizvoda pomoć na putu koji će vas zaštititi u slučaju da dođe do kvara ili neke druge nezgode.

GettyImages-1189988019.jpg.png

Šta nije pokriveno osiguranjem?

U zavisnosti od polise, neka pokrića neće biti uključena. To može podrazumevati krađu vozila ako nije bilo zaključano, oštećenje ili gubitak usled ratnih dejstava ili terorističkih radnji, ili štetu koju ste namerno uzrokovali vi ili lice koje je nosilac polise. Osiguravajuća društva imaju mogućnost iskljucenja lica iz pokrića osiguranja, kao i gubitka prava na osiguranje, ukolko je lice upravljalo motornim vozilom pod dejstvom alkohola, narkotika i slično.

Koliko košta osiguranje automobila i kako se računa premija?

Polise osiguranja mogu varirati. Troškovi zavise od rizika koji osiguravajuća kuća proceni. U nastavku slede neki od faktora rizika koji se uzimaju u obzir:

Autoosiguranje:

• Snaga motora vozila koje se osigurava.

Kasko osiguranje:

• mesto prebivališta;

• godine starosti;

• fizičko lice;

• pravno lice;

• marka, model, vrednost automobila;

• mesto gde parkirate noću.

Osiguravajuće kuće prikupljaju statističke podatke kako bi izračunale troškove pokrića. Što je veći rizik, to će premija biti veća.

Prema najnovijim podacima Narodne banke Srbije, prosečna vrednost polise obaveznog osiguranja u februaru 2021. godine iznosila je 13.778 RSD.

U većini zemalja, mladi vozači smatraju se najrizičnijim. U Velikoj Britaniji, dvadesetogodišnjaci plaćaju u proseku 850 GBP, dok je prosečna premija među tridesetogodišnjacima 639 GBP. Slično tome, u SAD šesnaestogodišnjaci godišnje plaćaju 6.600 USD, što je tri puta veći iznos koji bi plaćali vozači uzrasta od 23 do 85 godina.

Koji su mi podaci potrebni da bih dobio/la polisu osiguranja?

Potrebna vam je potvrda o registraciji vozila i vozačka dozvola, a ako imate novo vozilo i potvrda o kupovini. Uz to, popunjava se i obrazac za osiguranje – najbolje je da bude onlajn – sa imenom nosioca polise i podacima o vlasniku i vozilu.

Da li imam popust za osiguranje automobila?

Većina osiguravajućih kuća daje popust svake godine ukoliko ne dođe do prijave štete. Što više godina prođe, bonus na obnovu osiguranja na osnovu nepostojanja štete koji dobijete biće veći. Ovaj podatak se odnosi i na osiguranje od autoodgovornosti i na kasko osiguranje.

Da li imam pokriće osiguranja i ako vozim u drugim državama?

Obavezno osiguranje od štete pričinjene trećim licima važiće i dok putujete ili privremeno boravite u nekoj drugoj državi.  Osiguranje od autoodgovornosti kao i kasko osiguranje važe u Srbiji i celoj Evropi važi. Međunarodna zelena karta olakšava prijavu štete ukoliko dođe do nezgode.

Pokrića po drugim vrstama osiguranja zavise od važeće polise, tako da uvek pre putovanja morate definisati šta vam je potrebno.

Šta da radim ako doživim nezgodu?

Ako u nezgodi učestvuje još jedno vozilo, morate razmeniti podatke sa vozačem: broj tablica, marku i tip vozila, kao i kontakt podatke. U svakom slučaju morate obavestiti policiju i osiguravajuću kuću što pre. Ukoliko se radi o manjoj šteti, možete napraviti evropski izveštaj, u slučaju da lice koje je učestvovalo u nezgodi prihvati odgovornost. Ukoliko ne prihvati, neohodno je da policija napravi zapisnik.

Budite pazljivi u vožnji, ali ne zaboravite na važnost osiguranja i benefite koje vam ono donosi.

Pročitajte i:

Zašto treba imati kasko osiguranje vozila

Kako tehnologija može da pomogne u izbegavanju sudara

Kako pobediti strah od vožnje

 

--

Meta title: Šta sve treba da znate o auto-osiguranju

Meta description: Bilo da je u pitanju manja ogrebotina, udes ili krađa, troškovi popravke automobila veliko su opterećenje za kućni budžet. Zato vam je potrebna polisa osiguranja.

Twitter: Uz brojne opcije za #osiguranje vozila, sigurno ste zbunjeni i ne možete da se odlučite. Evo šta sve treba znati o osiguranju automobila.

Facebook: Osiguranje automobila je obavezno ali znate li kolika vam je polisa zaista potrebna? Pogledajte odgovore na najčešća pitanja:

Agent: Da biste mogli da registrujete vozilo, potrebno vam je osiguranje. Ali kako pronaći informacije o tome koje vam je stvarno potrebno?

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna