Shop
Kako da zaštitite mobilne uređaje od krađe

Kako da zaštitite mobilne uređaje od krađe

Ako ne planirate da kradljivcima svoje vredne uređaje stavite na raspolaganje – pročitajte neke od naših saveta za zaštitu od krađe.

08.11.2020.

Laptop uređaji, tableti, telefoni, pa čak i pametni satovi – svi ovi uređaji pomažu nam da se bolje povežemo sa osobama do kojih nam je stalo. Osim toga, pomažu nam pri obavljanju posla, omogućuju igranje zabavnih igrica, te čuvaju i veliki broj osetljivih informacija i podataka o ličnosti. Zbog svega ovoga važno je preuzeti sve mere kako biste zaštitili vaše mobilne uređaje. 

Međutim, za to postoji rešenje: smanjite rizik jednostavnom preventivom. Ranac protiv krađe, tajni džep, UV olovka, softver za lociranje ukradenog uređaja – sve su to neka od potencijalnih rešenja. Pročitajte tekst kako biste saznali kako da ih primenite već danas.

Zdravorazumsko rezonovanje

Najbolji savet je besplatan: pri čuvanju uređaja budite pametni. Pogledajte neke od naših saveta koji će vam pomoći da džeparoše držite podalje od vrednih stvari.

Budite svesni izloženosti i sakrijte vredne uređaje

Rizik od krađe zavisi od toga čime se bavite i kuda se sve krećete. Stoga je važno da u svakom trenutku budete obazrivi.

Da ne biste zapali za oko kradljivcima, jednostavno nemojte privlačiti pažnju. Ako u javnosti koristite skup laptop ili telefon, to povećava rizik od toga da vas kradljivac prati i ustremi se na vredan uređaj. Naročito je važno biti oprezan kasno noću, u gužvi u prevozu ili u opasnijim delovima grada kada ne znate ko može da vam se iznenada prikrade. Još jedna mera opreza je da uređaje uvek držite na oku.

Izbegavajte zadnji džep

Čak i ako možete da osetite telefon u zadnjem džepu pantalona – znajte da je tu dostupan i lopovima. Zato je najbolje držati ga u prednjem džepu ili džepu koji ima rajsferšlus.

Krađa uređaja iz torbe

Dodatni načini za zaštitu mobilnih uređaja

Ako tražite dodatni nivo zaštite, pružamo vam nekoliko ideja za zaštitu uređaja od krađe.

Obeležite uređaj

Ugravirajte svoje kontakt podatke na uređaj. Apple čak nudi besplatno graviranje iPad uređaja. Na taj način, ne samo da možete olakšati policiji identifikaciju vašeg uređaja, nego ćete onemogućiti lopova da ga preproda.

Ako ste zainteresovani za suptilniju varijantu obeležavanja teritorije, svoje podatke možete upisati UV penkalom. Informacije će naizgled biti nevidljive, ali će policija ipak moći da otkrije ko je pravi vlasnik.

Prerušite telefon

Skupi uređaji obično su najprivlačniji džeparošima. Ako imate skup laptop, tablet ili telefon – prekrijte logo neprozirnom futrolom tako da ne može da se lako uoči kog je proizvođača.

Ranac protiv krađe

Većina rančeva napravljena je tako da spretni kradljivac može lako da zavuče ruku i izvuče uređaje dok vi bezbrižno gledate ispred sebe. Međutim, odnedavno postoje i posebno dizajnirani rančevi koji sprečavaju krađu laptopa. A kako? Tako što je rajsferšlus okrenut ka vašim leđima i bezbedno čuva sve što u unutrašnjoj pregradi nosite. Pored glavne pregrade mogu postojati i skriveni džepovi za vrednije sitnice, poput ključeva ili novčanika.

krađa uređaja iz ranca

Odeća sa skrivenim džepovima

Pri kupovini jakne koju ćete nositi svaki dan, uvek gledajte da ima unutrašnji džep sa rajsferšlusom u koji možete da stavite telefon. Ukoliko sa sobom ne nosite ručnu tašnu, ovo će biti najbolji način za zaštitu od krađe ili gubljenja vrednih uređaja.

Sigurnosna brava za laptop

Da li ste znali da na svakom laptopu postoji sigurnosna brava u koju možete da priključite sajlu koja će onemogućiti svaki pokušaj krađe? Najpoznatiji proizvođač jeste Kensington, a sajla sa sigurnosnom šifrom može se kupiti i na našim prostorima.

Bežični alarm za telefon

Da li ste znali da možete da instalirate i poseban Bluetooth uređaj po imenu Eye Pro koji omogućava oglašavanje alarma svaki put kada se udaljite od telefona? U pitanju je svojevrsan bežični alarm za vaš telefon.

Vodootporna futrola

Jedan od najvećih rizika jeste odlazak na plažu ili bazen. Pošto sigurno ne želite da vredan telefon ostavite na milost i nemilost slučajnim prolaznicima, potrebna vam je vodootporna futrola. Obavezno proverite i da li može da se unosi u vodu – tako ćete biti u mogućnosti da isprobate svoje veštine snimanja fotografija pod vodom.

zastita od kradje uredjaja

Premda navedeni saveti mogu pomoći u smanjivanju rizika od krađe, to ne znači da ćete uvek i svuda biti stoprocentno sigurni. Zato predlažemo još tri dodatna stepena zaštite:

  1. Uključite opciju praćenja lokacije uređaja. Većina telefona već ima ugrađenu funkciju praćenja uređaja, a na nekim laptopima, kao što su Apple i Android uređaji, moraćete da date posebnu dozvolu.
  2. Napravite rezervnu kopiju datoteka. Da biste smanjili strah od gubitka podataka sa uređaja obavezno napravite rezervnu kopiju foldera i datoteka – kupite prenosivi hard disk i redovno ga ažurirajte. Uz to, uređaje zaštitite jakom lozinkom koja se ne može lako saznati. Neka obavezno sadrži velika i mala slova i alfanumeričke znakove.

Pročitajte i naše savete o bezbednosti na internetu:

Kako da bezbedno upravljate finansijama elektronskim putem

Društvene mreže i deca: Šta roditelji treba da znaju 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna