Shop
Kako zaštititi kuću od nevremena

Kako zaštititi kuću od nevremena

Vremenska prognoza najavljuje kišu i oluju? Pročitajte naše savete kako da zaštitite sebe i svoj dom od nevremena.

19.06.2020.

Početak leta je najčešće ispraćen nestabilnim vremenom. Mogućnost od olujnog nevremena raste sredinom i krajem juna zbog čega je važno redovno pratiti vremensku prognozu. Ukoliko je najavljen olujni vetar, a kišonosni oblaci već kreću da se nadvijaju nad vašim domom, znate šta vam je činiti: morate biti spremni i obezbediti kuću u slučaju loših vremenskih prilika.

Ako živite u blizini reke, na plavnom području ili postoji opasnost od izlivanja podzemnih voda, to sve može napraviti štetu u kući kada dođe do vremenskih nepogoda. Zbog toga je naročito važno obezbediti ključne tačke i preduprediti rizike. Saznajte kako da obezbedite kuću u slučaju iznenadnog olujnog nevremena.

1. Proverite krov na kući

Kako biste bili sigurni da ćete tokom oluje imati najmanja oštećenja na krovu, potrebno je da jednom godišnje proverite da li su svi crepovi u redu i da li negde može doći do prokišnjavanja.

2. Imajte uvek spremnu baterijsku lampu

Tokom nevremena će vrlo verovatno doći do nestanka struje što često može i da potraje. Iako svaki mobilni danas ima baterijsku lampu, preporuka je da na određenom mestu ipak imate nekoliko sveća, šibica i baterijskih lampi koje možete lako pronaći u slučaju da vam zatrebaju.

3. Zatvorite sve prozore i spoljna vrata

Iako je sasvim logična stvar, često se desi da to smetnemo s uma. Pre nego što oluja dođe, proverite da li su svi prozori i vrata zatvoreni kako biste sprečili da udari vetra i kiša naprave štetu. Ako na kući imate roletne ili žaluzine, obavezno ih spustite, odnosno zatvorite i time dodatno sprečite rizike.

zatvaranje kuce tokom nevremena

 4.  Automobil parkirajte na bezbednom

Ako imate garažu, to je pravo rešenje za vaš automobil. Ako ne - čuvajte ga podalje od drveća ili bilo kog drugog mesta na kome je povećan rizik od padanja granja ili drugih predmeta.

5. Sklonite baštenski nameštaj iz dvorišta

Ako na terasi ili u dvorištu imate baštenski nameštaj, stolice i suncobrane obavezno sklonite pod bezbednu nadstrešnicu, u šupu ili ostavu kako ih vetar ne bi odneo.

6. Proverite oluke

Ako je potrebno i ako imate vremena, očistite oluke od prljavštine. Ako su puni lišća ili druge nečistoće, voda se može prelivati sa oluka i napraviti štetu na spoljašnjim i unutrašnjim zidovima kuće.

ciscenje oluka

7.  Proverite slivnike

Neretko se dešava da kroz slivnike na podovima dolazi do povrata i izlivanja vode unutar domaćinstva usled visokog nivoa podzemnih voda ili zagušene kanalizacije. Zbog toga je savet da tokom letnjih meseci ove otvore na najnižim tačkama objekta bolje obezbedite i držite zatvorenim.

8. Nemojte rizikovati

Ako niste imali vremena da preduzmete gorenavedene mere sprečavanja štete, najbolje je ne rizikovati. Bolje je zaštititi sopstveni život jer u slučaju oluje nikad ne znate šta može da se desi. Zato ostanite na bezbednom, u kući.

9. Obezbedite se od udara groma

Ako nemate gromobran, preduzmite sve preventivne mere. Pre nego što nastupi oluja, najbolje je pogasiti sve kritične električne uređaje, poput bojlera, zamrzivača, frižidera, računara, pa čak i televizora i mobilnih telefona. U slučaju da grom udari u kuću ili ako voda prodre do instalacija, to sve može napraviti veliku štetu.

10. Sačuvajte decu od vode

Voda koja prodre u kuću ili se nakupi u dvorištu često je prljava i opasna. Zato decu držite podalje od plavne vode.

11. Budite oprezni i nakon oluje

Kad oluja prođe i krenete u inspekciju štete, i dalje postoji opasnost od povrede. Zato pazite kuda prolazite i obratite pažnju na poplavljena područja, palo drveće, granje, kao i na stanje dimnjaka i crepova na krovu.

Kada se dese vremenske nepogode i dođe do oštećenja kuće, očekuju vas često i znatni finansijski izdaci za popravku svega što je oštećeno. Zbog toga razmišlajte uvek na vreme i osigurajte svoj dom. Na Generali sajtu možete pronaći nekoliko paketa shodno vašim potrebama. 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna