Shop
Kako se pripremiti za restrikcije struje

Kako se pripremiti za restrikcije struje

Iako se retko dešavaju, restrikcije struje su izgledne i važno je biti pripremljen na sve okolnosti.

24.08.2022.

Premda su isključenja struje u savremeno doba veoma retka, mogu se desiti. Bilo da trafo-stanica strada od udara groma, da dođe do oštećenja dalekovoda u slučaju jakih snežnih padavina ili zbog energetske krize u svetu, za restrikcije struje treba biti spreman jer se nikad ne zna kad do njih može doći.

Da se ne biste našli u neobranom grožđu, važno je da se na vreme pripremite. Šta sve treba da imate kod kuće u slučaju isključenja struje? Kako da se zaštitite od hladnoće u slučaju dužeg nestanka struje? Koje su alternative za hlađenje u slučaju jake žege? Odgovore na ova i brojna druga pitanja pronaći ćete u narednim redovima. 

Osnovne potrepštine koje svaka kuća treba da ima

Najpre se usredsredite na promenu navika. Ako smatrate da može doći do smanjenog snabdevanja električnom energijom, možete prvo početi sa štednjom kako biste se pripremili za kasnije. Elektroprivreda Srbije napravila je spisak za racionalniju potrošnju struje koji možete redovno konsultovati i primeniti u svakodnevnom životu, poput zamene običnih sijalica štedljivim, korišćenja kućnih aparata sa visokom energetskom oznakom ili pak čekanja vremena jeftinije struje za pranje veša i posuđa i uključivanje bojlera.

A šta kada dođe do isključenja struje? U tom slučaju kod kuće treba imati i neke dodatne alatke koje će vam biti korisne. U nastavku je spisak najosnovnijih stvari koje treba da nabavite u slučaju da dođe do nestanka struje uzrokovanog prirodnim katastrofama ili usled energetske krize.

Baterijske lampe/sveće

Izvor svetlosti je prva stvar koju treba da nabavite. Baterijske lampe, sveće i šibice moraju se nalaziti u fioci za hitne slučajeve. Neke lampe imaju svetiljku na oba kraja, dok je korisno zakačiti je i oko vrata u slučaju da su vam ruke zauzete.

Sveće su korisne za duže sedenje u mraku, naročito ako se ne krećete puno. Samo ih nemojte držati u blizini zapaljivih materijala poput zavesa. Sveću nikad nemojte ostavljati samu u sobi da ne bi došlo do požara.

Ako do nestanka struje dođe tokom leta, kada dosta vremena provodite napolju, možete nabaviti uljanu baklju za baštu ili solarne LED baklje.

✔️Dodatni savet: Nabavite baterijsku lampu sa ručnim generatorom – tako nećete zavisiti od baterije, a moći ćete stalno da je dopunjavate ako se isprazni.

osnovne stvari koje su potrebne kod restrikcija struje

Gorivo za slučaj nužde

Uvek pri ruci treba da imate rezervnu kanticu sa gorivom. Pošto se nikad ne zna kad vam vozilo može hitno zatrebati, a u slučaju da benzinske stanice ne mogu da obrade vašu kupovinu zbog nestanka struje, korisno je imati rezervoar sa dovoljnom količinom goriva.

Različite vrste baterija

Mnogi kućni uređaji rade na baterije. Ne zaboravite da kupite različite vrste baterija da biste, i pored nestanka, mogli da nastavite da ih koristite.

Nekvarljiva hrana je spas kod dužih isključenja struje

Kad restrikcije struje počnu, nikad se ne zna koliko mogu da potraju. Hrana lako može da se pokvari ako frižider ili zamrzivač ne rade duže vreme. Zbog toga treba nabaviti nekvarljive namirnice koje sadrže dovoljno hranljivih sastojaka kako biste pregurali krizni period.

✔️Dodatni savet: Nekvarljiva hrana obično se konzervira – zato nabavite ribu u konzervi, povrće poput graška, paradajza, voća, zatim slatkiše poput bonžita i čokoladica, kao i mleko u prahu.

konzervirana hrana je neophodna kod dužih restrikcija struje

Prenosive baterije i agregat za struju

Eksterne baterije za punjenje telefona i agregat za struju dodatni su uređaji koji mogu biti korisni u slučaju da isključenja struje postanu svakodnevica. U zavisnosti od ličnih zahteva, cenovni rang može da varira, a vi treba da se odlučite naspram potreba vaše porodice.

S druge strane, kada nema struje, nema ni interneta, tako da vam pametni telefon i nije toliko potreban, ali zato možete koristiti starije telefone čija baterija može da potraje i po nekoliko dana nakon samo jednog punjenja putem eksterne baterije. Samo ne zaboravite da redovno dopunjavate eksternu bateriju kad se ponovo uspostavi dotok struje.

Kućni komplet za prvu pomoć

U slučaju nezgode, potrebno je hitno reagovati i zalečiti povredu ili posekotinu na vreme. Zato vam je potreban komplet za prvu pomoć koji sadrži rukavice, sterilnu gazu, hirurške makaze, antiseptičko sredstvo (alkohol i jod) i flastere raznih veličina i oblika.

Ćebad i topla odeća

Tokom zime nestanak struje može loše da se odrazi i na grejanje, naročito ako zavisite od električne energije. Zato je važno imati toplu ćebad i jorgane, kao i deblju odeću u slučaju da restrikcije struje potraju.

Ventilator na baterije

Ako se tokom leta hladite klima-uređajem, možete nabaviti ventilatore na baterije da biste rashladili prostorije.

Saveti u slučaju isključenja struje

Pripreme za restrikcije struje važna su stavka u budžetu svake porodice. Najvažnije je utvrditi procedure i imati dovoljno zaliha čak i u slučaju dužih nestanaka: 

  • Utvrdite zborno mesto. Ako morate da nakratko odete od kuće, a nemate način da komunicirate sa ukućanima, dogovorite se oko zbornog mesta kako biste lakše pronašli jedni druge.
  • Štedite bateriju mobilnog telefona. Uključite režim štednje i telefon koristite samo onoliko koliko je neophodno.
  • Nađite razonodu. U slučaju da restrikcije struje potraju a ne možete da koristite električne uređaje, možete čitati knjige, igrati društvene igre, karte ili se baviti nekim sportskim aktivnostima (poput joge i tai-čija) kako biste kvalitetnije provodili vreme. 

razonoda tokom restrikcija struje

Na kraju, budući da se korišćenjem sveća i goriva u slučaju restrikcija struje uvećava rizik od požara, dobro je da se uz odgovarajuće osiguranje zaštitimo kako od ove opasnosti, tako i od drugih rizika koji prete našem domu.

--

Pročitajte i: 

Kako izbeći štetu od oluje i udara groma

Da li su proizvodi za čišćenje štetni po zdravlje čitave porodice

Kako sprečiti kvar na mašini za pranje veša

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna