Site name
Site name

Kako se izboriti sa stresom na poslu


shutterstock_1173443506-840-2.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

18.01.2021.

Jedno od glavnih pitanja današnjice postalo je - kako se izboriti sa stresom na poslu?

Stres na poslu je danas toliko uobičajena pojava da smo se svi gotovo navikli na njega i saživeli s njim. Naročito kod mlađih osoba koje nisu razvile mehanizme za otklanjanje stresa, on može izazvati ozbiljne psihofizičke posledice, kao što su razdražljivost, hronični zamor i iscrpljenost, česte promene raspoloženja i nesanica.

Da li ste znali da čak 80% radnog stanovništva oseća štetne posledice stresa, a polovini je potrebna pomoć u upravljanju sopstvenim stresom? S obzirom na to da, prema podacima Američkog udruženja psihologa, gotovo četvrtinu života provodimo na poslu, važno je da naučimo kako da što delotvornije raščistimo um i pronađemo unutrašnji mir.

Uživanje u sadašnjosti

Možda i nismo svesni toga koliko vremena provodimo u sanjarenju tokom dana, ali da li ste znali da vam meditacija i tzv. tehnika „mindfulness“ može pomoći da se izborite sa poslovnim izazovima? Kao i svaka druga veština koja se uči, trebalo bi da postane rutinski deo svakodnevice.

Probajte da živite u sadašnjem trenutku i da se ne brinete o budućnosti da ne biste osetili grižu savesti ili druge vrste anksioznosti. Možete probati i da koristite aplikaciju Headspace koja je odlična za meditaciju.

serbiaburnout (2).jpg

Ishrana

Navike u ishrani itekako utiču na to kako ćemo se osećati. Ako unosimo brzu hranu, nezdrav način života će se brzo odraziti i na metabolizam i druge procese u organizmu. Zato je uvek bolje odlučiti se za zdraviju hranu koja je pogodna za sistem za varenje i smanjuje posledice hroničnog stresa.

Iako vam možda neće prijati ovo što ćete sada pročitati, ali probajte da smanjite unos kafe. Da, kofein može doprineti povećanju energije, ali isto tako može brzo da je spusti, tako da je prirodno što se osećate iscrpljeno kada dejstvo prestane (naročito ako pijete nekoliko kafa dnevno).

serbiaburnout (1).jpg

Vežbanje – čak i tokom zime

U zdravom telu – zdrav duh, stara je izreka i veoma je tačna. Ako pazimo na telo, to se može pozitivno odraziti i na psihičko stanje. Kad je reč o zdravim navikama, redovno vežbanje bi trebalo da vam je među najvažnijim prioritetima, bez obzira na godišnje doba i vremenske prilike. Istraživanja su pokazala da redovno vežbanje može da smanji nivo hormona stresa i umanji rizik od javljanja depresije i anksioznosti za čak 25%. To nikako nije zanemarljivo, a i dokazano ćete se osećati puni energije, poboljšaćete san, samopouzdanje i raščistiti misli.

serbiaburnout.jpg

Neki rade da bi živeli, a neki žive da bi radili. Koja god da vam je motivacija, ipak ne smete dozvoliti da vas hronični umor potpuno iscedi. Težite ka tome da odvojite vreme za sebe, pa makar to bilo i 15 minuta za čitanje knjige pre spavanja ili za intimni razgovor sa psihologom. Dobro mentalno zdravlje je nešto što će nam pomoći da živimo duže i budemo srećniji.

Da li ste znali da se poboljšanjem fizičke forme unapređuje i poslovna produktivnost? Pratite naša uputstva za zdraviji život i rad:

Kako se odvići od odugovlačenja i ostvariti planove

Kako da muzikom poboljšate koncentraciju

Rad od kuće - veća produktivnost i srećniji zaposleni

Odlične vežbe za trening kod kuće

 

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna