Site name
Site name

Kako pronaći posao bez iskustva


GettyImages-1126799749-840-2.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

05.05.2021.

Pronalazak posla po završetku školovanja nije nimalo lak zadatak. Štaviše, može se smatrati najvećom početnom preprekom koju ćete imati u karijeri. Mnogi poslodavci obično traže i po nekoliko godina iskustva čak i za juniorske pozicije - što je praktično nemoguće.

Ali ne gubite nadu! Postoji rešenje i za pronalazak posla čak i bez iskustva, ili pak sa malo iskustva. Ako uspete da regrutera ubedite da posedujete kvalitete dobrog radnika, povećaćete šansu za dobijanje posla za koji se prijavljujete.

Zato pogledajte sledeće savete.

GettyImages-1220997684 (1).jpg

1. Istaknite iskustvo van radnog odnosa

U rad se računaju i iskustva van radnog odnosa. Da li ste učestvovali u promociji ili organizaciji sportskog i društveno korisnih događaja ili nekog drugog dešavanja? Vodite blog ili upravljate nalozima nekih kompanija na društvenim mrežama? Sve se to računa u iskustvo u recimo pisanju ili uređivanju sadržaja, pa makar bilo i neplaćeno. Dobro razmislite da li ste učestvovali u nekim studentskim organizacijama i navedite ta iskustva, kao i veštine koje ste stekli do sada. 

2. Volontiranje

Bilo da volontirate u dobrotvornoj ili neprofitnoj organizaciji, da ste išli na razmenu ili studentsku praksu, sve to može doprineti tome da u očima regrutera izgledate kao sjajan kandidat. Vrlo je važno da pokažete da ste uvek proaktivni i da se trudite da steknete nova iskustva.

3. Istaknite druge pozitivne osobine

Iako nemate iskustva u radu u kancelariji, ipak postoje neke druge stvari koje možete da naglasite u svom CV-ju. Navedite sledeće:

• Osobine ličnosti, kao što su predusretljivost i savesnost

• Veštine, kao što su dizajniranje ili veština pregovaranja

• Znanja, kao što su rad na računaru i u određenim programima

Dobro razmislite o sebi i svojim osobinama, a zatim ih rasporedite u ove tri grupe. Istaknite one koje se najviše poklapaju sa radnim mestom za koje konkurišete. 

GettyImages-1186211435 (1).jpg

4. Pokažite interesovanje za rad u kompaniji

Ubedljivost je jedna od ključnih stvari ako želite da nađete posao. Poslodavcima je bitno vaše interesovanje, te je stoga bitno da ih ubedite da ste vi prava osoba za njih.

Pre nego što pošaljete prijavu, dobro istražite potencijalnog poslodavca na zvaničnom sajtu, društvenim mrežama kao što su LinkedIn i Facebook, ali i na sajtovima na kojima zaposleni ocenjuju poslodavce kako biste se što bolje pripremili za intervju.

5. Pokažite koliko želite posao 

Odličan način za iskazivanje interesovanja jeste proaktivnost. Kada ste istražili aktivnosti na društvenim mrežama, možete početi da komunicirate s budućim poslodavcem i pre samog intervjua.

Tako recimo možete da istražite ko je u kompaniji zaposlen na poziciji regrutera ili upravljanja ljudskim resursima, te da se toj osobi obratite direktno u mejlu prijave za posao.

U krajnjem slučaju, ukoliko se ispostavi da trenutno niste prava osoba za tu poziciju, možete navesti da ste spremni i za vremenski ograničenu radnu praksu kako biste se upoznali sa zahtevima radnog mesta. Tako ćete, ukoliko se pozicija ponovo otvori, biti prva osoba na listi potencijalnih kandidata.

6. Unapred naglasite da nemate iskustva

Nemanje iskustva je nešto što se ne može sakriti – ma koliko da imate samopouzdanja, moraćete biti iskreni i sa samim sobom i sa potencijalnim poslodavcem. Da ne biste sebe dovodili u neprijatne situacije, najbolje je da se ne pretvarate da ste nešto što niste. To što nemate iskustva ne znači da nećete uspeti. Bitno je da verujete u sebe i svoje sposobnosti, a regruteri će to zasigurno ceniti.

Predlažemo vam takođe da pratite na našem sajtu u segmentu Karijera otvorene pozicije u našoj kompaniji. Puno sreće u pronalaženju prvog zaposlenja!

 

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna