Site name
Site name

Kako ojačati imunitet na prirodan način


Kako ojačati imunitet na prirodan način

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

06.04.2020.

Bez obzira na to u kojem ste životnom dobu, potrebno je da vodite računa o svom imunom sistemu. Jak imunitet ključan je za zaštitu od bolesti i smanjenje rizika od virusnih infekcija. Postoji nekoliko prirodnih načina pomoću kojih možete poboljšati svoje zdravstveno stanje i ojačati imunitet. Za početak je potrebno u svakodnevnu ishranu uvesti zdravije namirnice, te postepeno prekrojiti navike koje štete vašem zdravlju. U nastavku vam predstavljamo korisne savete za jačanje imuniteta koji će vam pomoći da održite duh i telo u najboljem stanju.

Šta je imunitet?

Imuni sistem ili imunitet predstavlja složenu mrežu ćelija i belančevina koja funkcioniše kao odbrambeni sistem i štiti nas od različitih infekcija. Jak imuni sistem je u stanju da odbrani telo od mikroba i da ih izbaci iz organizma. Na ovaj način, telo na prirodan način sprečava pojavu bolesti.

imunitet

Najbolje za imunitet - uravnotežena ishrana

U borbi protiv infekcija koje napadaju imuni sistem, najvažnije je unositi zdrave namirnice. Trudite se da vaša ishrana bude izbalansirana - bogata vitaminima, hranljivim materijama i antioksidansima. Tu spadaju voće i povrće, naročito ono bogato vitaminom C, poput agruma, ali i paprika, belog luka, borovnica i brokolija. Namirnice koje sadrže cink, koji se nalazi npr. u ostrigama, takođe su dobri, kao i one koje sadrže prirodne probiotike, poput jogurta i kefira.

Na ovom spisku nalaze se i tečnosti, naročito zeleni čaj koji sadrži antioksidanse, ali i napici koje možete i sami napraviti kod kuće. S druge strane, određene namirnice mogu narušiti uravnoteženost imunog sistema, te ih je bolje izbegavati. Tu spada brza hrana koja sadrži veliku količinu obrađenih šećera (npr. bombone ili krofne), ali i gazirani i veštački sokovi.

Kako ojačati imunitet

Kako poboljšati imunitet?

Pitate se kako podići imunitet? Pored uravnotežene ishrane, najbolji način za jačanje imunog sistema jeste zdrav stil života. Na prvom mestu je svakako održavanje zdrave telesne težine, a za to je najbitnija dobra ishrana i redovno vežbanje. Pored toga, kvalitet sna igra ključnu ulogu. Većina stručnjaka predlaže od sedam do devet sati sna tokom noći, uz savet da bi trebalo stvoriti naviku odlaska u krevet i ustajanja u približno isto vreme, iz dana u dan. Pokušajte da smanjite izloženost stresnim situacijama i naučite da se opustite. Meditacija je odličan način da se smirite, te odmorite telo i um. Ukoliko ste pušač, trudite se da smanjite cigarete, a najbolje da se potpuno rešite ove nezdrave navike. Takođe, ograničite konzumaciju alkohola.

Kako izbeći infekciju?

Ukoliko želite da zaštitite svoje zdravlje, izbegavajte rizične situacije koje ga mogu ugroziti. Uz redovno pranje ruku i korišćenje dezinfekcionih sredstava, savesnog čišćenja predmeta s kojima ste svakodnevno u kontaktu (npr. daljinski upravljač, mobilni telefon, tastatura), kao i izbegavanje osoba koje su prehlađene - ograničavate kontakt sa virusnim infekcijama.

Na kraju, ukoliko se ne osećate dobro, najbolje je da potražite pomoć i savet izabranog lekara opšte prakse ili drugog medicinskog osoblja. Ukoliko, pak, osetite neke od potencijalnih simptoma korona virusa, kao što je kašalj, visoka temperatura ili otežano disanje, obratite se nadležnim institucijama za suzbijanje širenja ovog virusa. 

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna