Site name
Site name

Kako dubinski oprati automobil


Kako oprati automobil

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

09.02.2021.

Automobil je ponos svakog vlasnika. Neki ga čak doživljavaju i kao još jednog člana porodice, te i ne čudi što dosta vremena i pažnje posvećuju dubinskom čišćenju. Ako ste nedavno kupili automobil i želite da naučite da ga održavate, pročitajte ovaj jednostavni vodič za početnike.

Točkovi i pneumatici

Nataložena prašina i prljavština mogu negativno uticati na performanse točkova tokom vožnje i da im skrate životni vek. Obično se prilikom čišćenja samo naprskaju na spojnice, što dalje proizvodi kontraefekat, tako da je najbolje prvo oprati pneumatike i spojnice, pa tek onda ostatak automobila.

Uzmite kantu i sunđer i napravite sapunicu, nakvasite ih i starom četkicom za zube oribajte šare. Postoji veliki izbor sredstava za čišćenje, ali najbolje je izbegavati rastvore koji sadrže kiseline budući da mogu da oštete gume. Postoje i sredstva u spreju koja deluju nekoliko minuta dok čistite ostatak vozila. Nakon toga sunđerom izbrišite svaki pneumatik ponaosob.

pranje farova

Spoljno pranje automobila

Ovaj deo svima je najzabavniji. Ako kod kuće nemate posebno sredstvo za automobile, nemojte koristiti deterdžent za sudove ili šampon za kosu jer mogu oštetiti lak. Najbolje je da pronađete specijalizovanu radnju i tamo nabavite namensko sredstvo za čišćenje automobila. Pomešajte sredstvo sa mlakom vodom, napravite sapunicu, istrljajte auto, pa isperite čistom vodom. 

Prozori i vetrobransko staklo

Ako prozore čistite samo vodom, nećete mnogo postići. Potrebno vam je posebno sredstvo za čišćenje prozora koje se nanosi u spreju. Naprskajte ga i izbrišite kružnim pokretima suvom mikrofiberskom krpom kako biste izbegli mrlje.

Brisače odignite sa vetrobranskog stakla i usmerite ih od stakla. Naprskajte sredstvo na staklo i nežno prebrišite krpom. Postupak ponovite i na drugoj strani, pa potom prebrišite i brisače. Za finalno brisanje upotrebite drugu suvu krpu.

saveti za dubinsko pranje automobila

Čišćenje enterijera automobila

Kada isperete spoljašnjost, pređite na kabinu. Ovo je možda najlakši deo. Uklonite prekrivke, ako ih imate, kao i podnice i istresite ih. Usisajte sedišta i pod. Toplom vodom sperite pod kako biste ga očistili od blata i prašine. Prašinu i prljavštinu sa upravljača, menjača i kontrolne table, kao i unutrašnje strane vrata, prebrišite sredstvom za unutrašnjost automobila. Ne zaboravite da i prozore očistite iznutra.

Kao što vidite, čišćenje automobila zahteva dosta vremena i truda, ali to ne znači da ne može da bude i zabavno. Preventivne mere takođe će vam olakšati posao, zato obratite pažnju da li tokom vožnje Vi ili saputnici jedete i mrvite, da li vam je obuća blatnjava ili mokra, kao i da li sa sobom unosite lišće ili prljavštinu spolja. Ukoliko imate vremena, početkom svakog meseca u kalendar upišite vreme za obavljanje ove radnje. Naravno, uvek možete otići i u uslužnu perionicu.

Od saveta za bezbednost na putevima, pa sve do pronalaženja pravog rešenja za osiguranje vozila – pogledajte kakvu zaštitu Generali nudi za vaš automobil.

Mali ili veliki, hibridni ili električni? Pročitajte i nekoliko  saveta za bezbednost i pravilno održavanje automobila: 

Nove tehnologije za sigurnost automobila

6 saveta za pravilno održavanje automobila

Kako zaštititi automobil uz pomoć aplikacija

 

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna