Shop
Kako da bezbedno koristite pametne kućne uređaje

Kako da bezbedno koristite pametne kućne uređaje

Od pametnog osvetljenja, senzora za pokret, pa do frižidera, naše domove počela je da naseljava najnovija tehnologija. A to znači da vam je potrebna i zaštita.

07.09.2021.

Bilo da se radi o pametnim toplomerima, o pomoćnicima koji se aktiviraju glasom ili senzorima za pokret, pametna kućna tehnika sve je češći pratilac u svakodnevnom životu. Od video-nadzora, preko pravljenje liste namirnica, pa sve do diktiranja recepata, pametni uređaji počeli su da obavljaju zadatke koji su nam pre oduzimali puno vremena, tako da smo konačno dobili priliku da se posvetimo važnijim stvarima.

Međutim, uprkos brojnim prednostima, takvi uređaji mogu da budu podložni zlonamernim napadima hakera na naš dom. S obzirom na to da ovi uređaji sadrže velike količine privatnih i vrednih podataka, eventualni bezbednosni propusti mogu dovesti do toga da postanemo meta tehnološkog kriminala, koji podrazumeva krađu identiteta, krađu stvari, pa čak i oštećenje imovine. Stoga i ne čudi što se često ističe da su uređaji pametni koliko i njihovi vlasnici. Hajde da vidimo na šta treba posebno obratiti pažnju kada je reč o bezbednosti.

Mrežna bezbednost

Od primarne je važnosti da osigurate bezbednost pametnih kućnih uređaja i mreže putem koje je povezana. Za početak, promenite naziv Wi-Fi mreže i podesite jaku lozinku koja se ne može lako pogoditi. Potrebno je i da šifrujete vezu putem WPA2 protokola kako biste primenili dodatni nivo zaštite.

Zatim promenite nazive i lozinke svih uređaja koje imate, tako da se ne koriste generički nazivi i lozinke koji se mogu lako hakovati. Ažurirajte postavke privatnosti na najviši nivo bezbednosti i proverite da li postoje bezbednosna ažuriranja softvera koja treba da preuzmete.

Bezbednost pametnih uređaja

I na kraju, morate da budete izbirljivi prilikom kupovine pametnog uređaja. Potrudite se da na internetu pronađete recenzije stvarnih korisnika. Kupujte tehniku samo od pouzdanih proizvođača koji imaju dobru reputaciju. Naročito obratite pažnju na to da li su uređaji tih proizvođača imali problema sa bezbednošću u poslednje vreme.

Čak i ako imate poverenja u pametni uređaj, redovno brišite transkripte snimaka ako postoji mogućnost slušanja i prekrijte kamere kada ih ne koristite kako biste hakere držali podalje od privatnog života.

Obezbedite kuću. Da biste bili mirni i kada niste kod kuće na raspolaganju imate osiguranje domaćinstva uz koje poklanjamo i senzore za detekciju dima, izliva vode i pokreta. 

Pročitajte i sledeće savete za vaš dom:

Kako da zaštitite bebu da se ne povredi u kući

Kako uštedeti novac za kupovinu stana

Inspirativne ideje za uređenje doma

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna