Shop
Ideje za terasu i baštu - kako da uživate i u zimskom periodu

Ideje za terasu i baštu - kako da uživate i u zimskom periodu

Ako tražite ideje za adaptaciju terase za korišćenje tokom zimskih hladnijih meseci – pogledajte naš članak o tome!

08.02.2023.

Ako u stanu ili kući imate terasu – zašto je ne biste koristili čitave godine? Boravak napolju je inspirativan, omogućava nam da se opustimo sa porodicom i organizujemo zabavne aktivnosti na svežem vazduhu, dok u potpunosti koristimo pogodnosti i blizinu kuće ili stana.

Ipak, u tome nas može omesti klima našeg podneblja, koja je umereno-kontinentalna i ima manje ili više izražene lokalne karakteristike zavisno od geografskog položaja ili reljefa. To znači da nećete svuda podjednako moći da uživate napolju u zimskim danima jer se zime razlikuju u ravničarskim predelima (dosta su suvlje i toplije) od planinskih (vlažnije su i hladnije). Najmanje padavina imamo u februaru i oktobru, a sneg je karakterističan za hladniji deo godine – od novembra do marta.

Međutim, ako želite da u narednim mesecima više vremena provedete napolju – možda ne morate da idete dalje od svoje terase, i to ako je pripremite na pravi način za zimske uslove. Adaptacija terase, balkona ili baštenskog prostora ne mora biti naporna, te ćemo vam pokazati kako da ih izolujete od kiše i hladnoće i kako da ih uredite i ukrasite. Bez obzira na to da li imate malu ili veliku terasu, balkon ili baštu, uz naše ideje, sigurno će vam postati omiljeni deo stana u kom ćete provoditi veći deo obdanice i večeri tokom predstojeće zime.

Ideje za pripremanje terase ili bašte za zimu

Dolazak zime znači i pripremu za hladnije klimatske uslove ako želite da više vremena provodite napolju. Jesen je u tom smislu pravo vreme za adaptaciju spoljašnjeg prostora koji treba da zaštitite od kiše i da toplotno izolujete u slučaju snega. Evo na koje načine to možete da uradite:

1. Zatvorite terasu

Zaštita za terasu bez sumnje je najdelotvornije rešenje za promaju i hladnoću. Ali i tu postoji nekoliko opcija.

Vrste zaštite za terasu

Da biste znali za koji vid zaštite da se odlučite, potrebno je da razmotrite šta vam je dostupno:

  • Fiksna zaštita. Ovakva strukturna zaštita zahteva veću investiciju, ali nudi najbolju izolaciju. Preporučuje se u kućama koje imaju veliki spoljašnji prostor kako bi se povećala kvadratura i dobio koristan prostor za život.
  • Klizna vrata ili harmonika-vrata. Ako je terasa pak mala, klizna ili harmonika-vrata dobro su rešenje za vas. Omogućiće vam da spoljašnji prostor pretvorite u otvorenu terasu tokom leta, a kad stignu hladniji dani – lako ćete ga zatvoriti.
  • Trem ili nadstrešnica. Ako vam je budžet manji, nadstrešnica ili trem su najbolje rešenje za vas koje čak i sami možete da postavite. A najbolje od svega je to što pružaju zaštitu od kiše i snega. Premda nisu najbolji toplotni izolatori i ne štite ni od jakog vetra, ipak su korisno rešenje za manje balkone.

Možda će vas zanimati i: Brinete se zbog provale? Osigurajte ličnu imovinu

zastakljivanje terase cena

2. Postavite podno grejanje

Da li ste znali da je na tržištu dostupno čak i podno grejanje za spoljašnji prostor? Zahvaljujući ovoj tehnologiji, sam pod je izvor toplote, što omogućava postizanje prijatne temperature. Pored toga, postoji mnoštvo materijala, tekstura i boja koje možete da odaberete kako biste ga najbolje uklopili u životni prostor.

3. Ugradite spoljnu grejalicu ili kamin

Još jedan od načina za grejanje može biti spoljna grejalica ili pak kamin. Često ih viđamo po baštama i terasama kafića, te je sasvim logično da možemo da ih iskoristimo i u svom domu. U zavisnosti od mogućnosti, možete se odlučiti za električne grejalice ili peć na drva ili pelet. Odlična stvar je to što za ugradnju nije potreban neki poseban napor, ali je ograničavajuće to što ne pokrivaju veliki prostor za grejanje.

4. Izolujte prostor terase

Toplotna izolacija za zidove i pod može poboljšati udobnost i prijatan osećaj tokom boravka napolju. Odaberite održive materijale, poput plute ili kamene vune, fiberglasa ili proširene polistirenske pene za izolaciju zidova, poda, plafona i fasade.

5. Obezbedite prostor od proboja vode

Za vodoizolaciju se često koriste providni poliuretan ili farba za spoljašnju upotrebu. Idealni su za sprečavanje prodora kišnice i vlage.

Može vam biti korisno i: Kako da baštu pretvorite u mesto za odmor

Brzi saveti za pripremu spoljašnjeg prostora za zimu

Ako s druge strane planirate da spoljašnji prostor prilagodite za zimu bez velikih i značajnih investicija, predstavljamo vam ekonomične savete sa najboljim učinkom:

1. Kupite drveni nameštaj

Bez obzira na to koliko grejete terasu tokom zime, metalne stolice i sto ne mogu se gotovo nikako ugrejati. Zato je najbolje koristiti drveni nameštaj za terasu.

A što se tiče odabira drveta, mimoza možda najbolje podnosi velike promene u temperaturi i vlažnosti tokom zime. Ako želite nešto sofisticiraniji nameštaj, možete se odlučiti za tikovinu koja je otporna na gljive, termite i vaši i često se koristi i oko bazena.

2. Promenite raspored u bašti

Da li ste razmišljali o promeni rasporeda u bašti? U zavisnosti od orijentacije ka suncu ili uticaja kiše i vetra, mračan i vlažan spoljašnji prostor možete pretvoriti u osunčan i topao u kom ćete provoditi više prijatnijih sati i dana čak i tokom zime. Zato ako želite da ujutro doručkujete napolju, razmislite o premeštanju nameštaja i nadstrešnice na najsunčanije mesto u bašti.

3. Kupite pokrivke za zaštitu nameštaja za baštu

Nameštaj za baštu treba zaštititi od vremenskih uslova kada se ne koristi. Zato kupite pokrivke za zaštitu stolova, stolica, roštilja i grejalice kako se ne bi oštetili usled kiše i vlage. I proverite da li su namenjene za spoljašnju upotrebu kako ne biste ubrzo morali sve da bacite.

sto i stolice za terasu namestaj cena

Kako ukrasiti spoljašnji prostor tokom zime?

Uređenje terase ili bašte ima i svoje završne radove. Nije najvažnije samo izolovati i pokriti prostor, već i urediti ga tako da odgovara vašem načinu života i estetskim pogledima. Zato vam nudimo razne opcije dekoracije za terasu i balkon:

  • Osvetljenje. Dobro osvetljenje pružiće vam više topline tokom večeri kada sunce brzo zađe. U zavisnosti od vrste, mogu se pronaći povoljni lampioni sa toplijim ili hladnijim sijalicama. Neke LED lampe imaju i režime za uštedu energije, dok druge imaju solarno napajanje.
  • Sveće. Najbolji način za stvaranje romantične atmosfere. Uživajte u nezaboravnoj večeri za dvoje uz nekoliko mirisnih sveća na stolu. Ne zaboravite da uvek moraju da imaju podlogu ili tacnu kako biste izbegli nastanak požara.
  • Biljke. Pored toga što ulepšavaju prostor, neke vrste biljaka mogu da predstavljaju odličnu toplotnu zaštitu. Hrizanteme, jasmin, božikovina i noćurak prave su biljke za terasu jer su otporne na hladnoću.
  • Zimske tkanine. Kao dodatnu meru zaštite od toplote možete koristiti tkanine poput pliša, vune, kože ili pamuka. A podove možete dodatno izolovati prekrivkama i tepihom.

 

I na kraju znajte da je dom mesto na kom treba da se osećate udobno i bezbrižno. U osiguravajućoj kući GENERALI nudimo vam kompletno pokriće tako da možete da prilagodite naše osiguranje imovine svojim potrebama. Pošaljite upit bez ikakvih obaveza.

Od projekata koje možete sami da uradite do sjajnih jednostavnih ideja – imamo savršene članke koji će vam pomoći da dom uredite po svojoj meri i bezbrižno se u njemu osećate:

Inspirativne ideje za uređenje doma

Pametne brave za vrata učiniće dom bezbednim

Kako da nadmudrite provalnike dok ste na odmoru

Saveti za pronalaženje kuće iz snova

Kako da bezbedno koristite pametne kućne uređaje

Kako se pripremiti za restrikcije struje

Kako zaštititi dom od zemljotresa

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna