Site name
Site name

Da li štedite za penziju


generali-penzioni-fond

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

10.06.2020.

U današnje nesigurno vreme, teško je predvideti šta nas čeka sledeće godine, a kamoli za pet-deset godina ili neki duži period. Zbog toga je uvek dobro misliti na vreme i spremiti se za doba kada nećemo više biti u mogućnosti da zarađujemo novac, a kada će nam i dalje biti potrebna sigurna finansijska podrška.

Preporuka je stoga početi sa štednjom što pre, a dobar način za to, pored klasičnih načina štednje i redovne penzije koji ćete dobijati, je i štednja u dobrovoljnom penzijskom fondu. Tako ćete biti sigurni da ćete obezbediti sebi dodatna primanja u poznijim godinama.

Štednja za penziju podrazumeva i pravovremeno planiranje, te vam donosimo savete kako da to najbolje učinite.

1. Definišite ciljeve

Napravite okviran proračun koliki iznos primanja će vam biti potreban mesečno kada budete u penziji. Kada to budete radili, vodite računa o stopi inflacije cena (3-5% godišnje), plaćanje računa i drugih životnih potrepština. Ukoliko se odlučite da uplaćujete sredstva u privatni penzijski fond, jedna od prednosti ovih fondova je ta da vi možete da odlučujete kojom dinamikom i koji mesečni iznos želite da dobijate u penziji.

2. Proverite postojeću štednju

Trebalo bi da imate u vidu inflaciju, kao i poreze i potencijalnu promenu u načinu života, ali i uslove korišćenja štednih računa. Razmotrite da li biste od trenutne štednje mogli da živite i u penziji ako nastavite sa istim životnim stilom. Naravno, ne možete očekivati stoprocentnu predvidivost i preciznost, pa stoga probajte da predvidite sva moguća iznenađenja i promene. Uvek je dobro da imate i dodatnu finansijsku sigurnost u slučaju nepredviđenih okolnosti i zdravstvenih problema, a za to je uvek najbolji izbor životno osiguranje.

retiermentserbia1.jpg

3. Priznajte manjak

Osim ako niste veoma blizu penziji, postoji velika šansa da suma spomenuta u 2. koraku ne odgovara ciljnoj sumi iz 1. koraka, naročito ako tek počinjete da štedite. Ali nemojte se brinuti. To se često može desiti kada radite proračun prvi put. A može vas i podstaknuti da napravite plan o tome kako da taj manjak nadomestite.

4. Proverite penzioni račun

Uvek je dobro da s vremena na vreme proverite da li poslodavac za vas uplaćuje penziono i invalidsko osiguranje (PIO fond), jer je to prvi korak ka penziji.

5. Koliko do cilja

Ukoliko ste tek počeli da uplaćujete u privatni penzioni fond ili otpočeli sa drugim načinom štednje, kada odredite iznos koji želite da primate nakon što završite radni vek, trebalo bi da projektujete mesečnu štednju tako da odgovara ciljevima. Ako je potrebno da se ona poveća, probajte da povećate i prihode.

6. Otplatite dugove

Ako želite da povećate doprinose za penziju, možda bi trebalo da promenite nešto u svom načinu života. Prva stvar je svakako otplata dugova. Ako ste zaduženi, znajte da što ih duže otplaćujete, to ćete imati manje novca za penzioni fond. A u penziji sigurno ne želite da otplaćujete dugovanja od pre 30 godina.

7. Promenite navike

Ako i dalje ne možete da premostite ciljeve, možda ćete morati da promenite dosadašnje navike. Da biste uštedeli malo više, možete promeniti životni stil tako da vam ni u penziji neće biti potrebno puno prihoda. Ili, recimo, možete isplanirati da u penziji radite sa nepunim radnim vremenom kako biste dopunili kućni budžet.

retirementserbia2.jpg

8. Razgovarajte sa stručnjakom

Bilo da želite da se posavetujete o načinima štednje ili želite da čujete i drugo mišljenje o planovima koje ste skovali, savet stručnjaka uvek je dobrodošao.

9. Trajni nalog i administrativna zabrana

Trajni nalog podrazumeva manje obaveza. Ako ste zaposleni, uplata preko administrativne zabrane će ići automatski svaki put kada dobijete mesečnu platu, a uz to imate i poresku olakšicu od 10% kao stimulacije od države. Ali ako sami uplaćujete u privatni fond, najlakše će biti da napravite trajni nalog i tako ne preskočite nijednu uplatu.

10. Fond za crne dane

Kao i svaka druga administrativna aktivnost, i isplata penzije može biti malo sporija. Zato sa strane probajte da odvojite tromesečnu zaradu kako biste nadomestili tu pauzu dok vam ne stigne prva uplata penzije.

11. Redovna revizija

Čak i kada ste sve lepo izračunali, uvek može doći do nepredviđenih okolnosti na koje ne možete da utičete. Tako se može desiti da se investicije poboljšaju ili pogoršaju, ili da vam se prihodi povećaju ili smanje. Zato je važno da redovno proveravate ciljeve i trenutno stanje i shodno okolnostima vršite reviziju projekcija kako biste bez brige dočekali penziju.

Briga o finasijskoj sigurnosti u trećem dobu je važna svakome od nas. Raspitajte se zato na vreme koje sve mogućnosti o privatnoj penziji postoje. Generali Penzijski fond nudi potpunu fleksibilnost u pogledu visine i dinamike uplate sredstava, kao i siguran povrat uloženog novca. Više možete pročitati na sajtu Generali fonda ili nas pozvati na 0800 222 555.

Poslušajte savete stručnjaka za štednju i saznajte kako još možete unaprediti svoje finansijske planove:

Kako uštedeti novac u 5 koraka

Osiguranje ili štednja - najbolje je zajedno

Kako da obezbedite finansijsku budućnost vaše dece

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna