Site name
Site name

Da li je bezbedniji mali ili veliki automobil


osiguranje vozila

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

09.02.2022.

Vozačima je veličina često jedna od najvećih dilema prilikom izbora novog automobila. Ali tu se postavlja pitanje: jesu li velika vozila zaista bezbednija od manjih, čak i ako imaju visoke ocene u pogledu bezbednosti? U ovom tekstu ćemo pokušati da rasvetlimo ovu večitu nedoumicu i pomognemo vam da odaberete vozilo koje vam najviše odgovara.

kasko osiguranje

Ocena sigurnosti vozila

Prvo i pre svega, važno je znati šta ocena sigurnosti automobila (Euro NCAP) označava. U poređenju s drugim automobilom, meri se sigurnost tokom sudara, ali čak i kada dva imaju istu ocenu, to ne znači da su podjednako bezbedni na putu.

Statistički gledano, veća vozila su bezbednija od manjih, i to uglavnom zbog veličine. Veći automobil je i teži, odnosno fizički dominantniji i ima veću haubu i zonu sudara, što znači da će vas u slučaju čeonog sudara bolje zaštititi. Štaviše, prema istraživanju organizacije Euro NCAP terenska vozila su dokazano bezbednija u slučaju sudara, dok su manja dosta lošija.

bezbednost automobila euro NCAP

Pa ipak, nisu svi veliki automobili jednako bezbedni. Moderniji modeli imaju bolju bezbednosnu opremu od starijih vozila, te su obično u tom smislu i bezbednija.

Način vožnje je svakako najvažniji faktor u smislu bezbednosti u saobraćaju, tako da se ponekad dešava da velika vozila vozačima daju lažni osećaj samopouzdanja, zbog čega voze nemarnije.

I što je najbizarnije, boja je takođe jedan od faktora koji utiču na sigurnost. Istraživanja su pokazala da je verovatnoća da crna vozila učestvuju u sudaru za 47 odsto veća uglavnom tokom noćne vožnje jer praktično postanu nevidljiva. Uzmite i to u obzir prilikom izbora automobila.

kasko osiguranje vozila

Slušajte sebe pri izboru automobila

I na kraju, pošto ste vi osoba koja će voziti taj automobil, bilo da je mali ili veliki – sve to zavisi od vaših potreba i želja. Ako živite u gradu i ne posećujete prirodu često, onda je mali automobil pravi izbor za vas, naročito ako imate problem sa mestom za parking. S druge strane, terenska vozila mogu biti praktičnija za porodice s velikim brojem članova koji su aktivni i često vreme provode u prirodi i na zemljanim putevima.

I ne zaboravite, kasko osiguranje je neophodno bez obzira na to koje vozilo imate a postoje i opcije: delimično, dopunsko i potpuno kasko osiguranje prema vašim potrebama.

Pročitajte i:

Osiguranje od automobilskih nezgoda: ko je odgovoran za odštetu

Bezbednost dece u saobraćaju: od rođenja do punoletstva

Najčešća pitanja: sve što treba da znate o osiguranju automobila

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna