Site name
Site name

Bezbednost dece u saobraćaju: od rođenja do punoletstva


840_390.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

09.11.2021.

Saobraćajne nezgode u velikoj meri utiču na bezbednost dece i tinejdžera kako kod nas, tako i širom sveta. Ipak, postoje načini da zaštitimo najmlađe i najdraže. Potrebno je da budemo odgovorni i poštujemo propisane mere.

Istraživanja su pokazala da upotreba dečjeg sedišta smanjuje rizik od smrtnosti za 75 odsto, a ozbiljne povrede za čak 90 odsto. Dečja sedišta se razlikuju. Proizvode se u odnosu na težinu, uzrast i visinu. Veoma je važno je da koristite adekvatno auto-sedište.

GettyImages-1281866325.jpg.png

Odojčad i bebe koje ne sede

Odojčad i bebe koje još uvek ne sede treba da prevozite u bezbednosnom sedištu automobila koje ćete postaviti tako da je dete okrenuto suprotno od smera vožnje. Ukoliko ste sami sa bebom i prevozite je na prednjem sedištu kako biste je videli, morate da isključite vazdušne jastuke.

Bebe koje sede–deca do 12 godina

Bebe i deca uzrasta do 12 godina tokom vožnje treba da budu u adekvatnom auto-sedištu koje ste pravilno postavili. Odredbe važećeg zakona o bezbednosti u saobraćaju nalažu da dete koje je niže od 135 cm, ne smete voziti na prednjem sedištu. To znači da dete treba da bude dovoljno visoko za vožnju na suvožačevom mestu. Mora biti obezbeđeno pojasom automobila, tako da dijagonalni deo pojasa ne ide preko detetovog vrata.

GettyImages-1180413183.jpg.png

Bezbednost dece uzrasta 12–18 godina

Deca starija od 12 godina, odnosno deca čija visina prelazi 135 cm, mogu da sede i na prednjem i na zadnjem sedištu a pojas uvek mora da bude vezan, kao i kod odraslih.

Podaci govore o tome da tri četvrtine roditelja i staratelja auto-sedište ne postavi ispravno.  Zato je izuzetno važno da pratite uputstvo proizvođača. Zamolite prodavca da vam pokaže kako se sedište pravilno postavlja. Treba da bude dobro fiksirano za sedište automobila i da se ne pomera. Detetova glava ne bi trebalo da premašuje visinu sedišta.

GettyImages-1189117548.jpg.png

Auto-sedišta moraju da ispunjavaju minimalne bezbednosne standarde, a te oznake se nalaze na etiketi. Proverite da li je oznaka narandžasta, da li na njoj piše „E” ili da li sadrži šifru „R129”, kako biste bili sigurni da ispunjava standarde Ujedinjenih nacija ili Evropske unije.

Čak i ako dođe do neprijatnih situacija tokom vožnje, poželjno je imati kasko osiguranje koje pokriva štetu usled nemilih događaja koji se mogu desiti na putu. Ovo je najpouzdanija zaštita motornih vozila uz mogućnost ugovaranja dopunskog osiguranja koja vam je potrebna kako bi vaši naslednici bili što bezbedniji u svakoj prilici.

Pročitajte i sledeće:

Kako da zaštitite zdravlje cele svoje porodice

Šta raditi ako se automobil pokvari na putu

Zdravija ishrana za decu

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna