Site name
Site name

7 saveta za zdravije oči


840x390.jpg

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

03.06.2021.

Vid je jedno od najdragocenijih čula. Međutim, mnogi ga uzimaju zdravo za gotovo, sve dok se ne jave prve naznake problema. Vid postaje lošiji kako starimo, a neki od najčešćih uzroka gubitka vida su katarakta i glaukom, čak i suve i umorne oči, praćene crvenilom i iritacijom.

Bez obzira na vrstu problema koji se pojavi, činjenica je da ukoliko zaboravimo na redovnu brigu o očima, rizikujemo da na različite načine ugrozimo kvalitet života, čak i finansije. Zato je potrebno čuvati vid i redovno ga proveravati.

Zdrava i uravnotežena ishrana

Kada je zdravlje očiju u pitanju, pravilna ishrana je ključna. Zato se okrenite namirnicama koje su bogate cinkom, vitaminima C i E i omega-3 masnim kiselinama, kako biste predupredili nastanak problema kao što je propadanje žute mrlje, tzv. makule. Uz to u ishranu uključite masnu ribu, poput lososa i tunjevine, agrume, ostrige, jaja i orašaste plodove.

In-line-3.jpg

Redovno pranje ruku

Često trljanje očiju uprljanim rukama može dovesti do brojnih problema usled prenošenja bacila, uključujući i konjuktivitis. Ukoliko ste skloni ovoj navici trebalo bi redovno da perete ruke (naročito ako koristite kontaktna sočiva) i sa sobom uvek nosite gel za dezinfekciju u slučaju da nemate pristup vodi i sapunu.

In-line-4.jpg

Nošenje naočara za sunce

Namena sunčanih naočara je zaštita očiju od štetnih ultraljubičastih zraka. Zato se za vid tokom letnjih meseci najbolje možete pobrinuti izborom kvalitetnih stakala koja sadrže UV filtere.

In-line-5.jpg

Ograničite izloženost uređajima koji emituju plavu svetlost

Da li ste znali da plava svetlost koju emituju ekrani telefona, laptopa i drugih uređaja prolazi čak do mrežnjače, odnosno retine, što dovodi do gubitka vida usled oštećenja ćelija? Zato boje na ekranima treba promeniti u toplo ili žuto svetlo i obavezno podesiti automatsku promenu nakon zalaska sunca.

In-line-8.jpg

Odaljite se od monitora računara

Ako obavljate kancelarijski posao, sigurno veliki deo dana provodite ispred računara. To često dovodi do zamora očiju, zamućenja vida, suvih očiju i glavobolje. Zato treba često da pravite pauze i oči udaljite od monitora najmanje pola metra. Možete i da koristite naočare za računar sa dodatnom zaštitom od zračenja.

In-line-7.jpg

Nemojte pušiti cigarete

Iako je loš uticaj pušenja na srce i pluća odavno poznat, mnogi ne znaju da do gubitka vida može doći i usled štetnosti duvana. Naime, povećava se rizik od nastanka katarakte, glaukoma i drugih očnih bolesti. Ukoliko ste pušač, potrudite se da već danas ostavite cigarete.

Redovni pregledi

Šanse za oporavak od očnih bolesti povećavaju se prevencijom i ranim otkrivanjem problema. Stoga mnogi oftalmolozi preporučuju celokupan pregled očiju na oko godinu ili dve, u zavisnosti od starosnog doba i istorije bolesti, pa čak i češće ukoliko već imate probleme sa kojima ste upoznati. Ako vas brine određena promena u pogledu kvaliteta vida, obavezno se odmah obratite lekaru. Pogledajte na našem sajtu proizvode zdravstvenog osiguranja, redovno kontrolišite svoj vid i čuvajte ga.

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna