Site name
Site name

3 važna saveta za sprečavanje bolova u zglobovima


bol u zglobovima prstiju ruke

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

12.10.2021.

Briga o zglobovima kao i mišićima je veoma važna kako bi na njih mogli da se oslonimo i u poznijem dobu. Oni nam omogućavaju da uživamo u aktivnom životu bez povreda.

Zdrava ramena, kukovi i kolena učiniće da zaboravimo na godine. Ukoliko vas brine stanje zglobova i želite da radite na njihovom jačanju kako biste sprečili povrede u budućnosti, pogledajte savete stručnjaka koji slede.

bol u zglobovima

Zašto su zdravi zglobovi važni?

„Mnogo toga može da dovede do bola u zglobovima ili ukočenih ramena, pa je zato važno paziti na njih na vreme kako bismo izbegli povrede kasnije u životu”, preporučuje nam Aniša Joši, po profesiji osteopata, dobitnica brojnih nagrada.

„Sve osobe koje su veoma aktivne ili se čitavog života bave zanimanjima koja su fizički zahtevna previše koriste zglobove tako da se oni najčešće uslovno rečeno istroše. Isto tako, ako se bavite kancelarijskim poslom koji podrazumeva dosta sedenja, zglobovi će takođe biti skloni ukočenosti.”

Brojni uzročnici bola u zglobovima mogu biti osteoartritis (kada zaštitna hrskavica između kostiju napukne) i reumatski artritis (autoimuno oboljenje u kom zglobovi postaju upaljeni i otečeni). Pored toga, kako starimo, treba da postajemo svesni i osteoporoze, koja slabi kosti i čini ih podložnijim lomovima i pucanju. Iako se ovo oboljenje javlja i kod muškaraca, mnogo je češće kod žena usled gubitka gustine kostiju nakon menopauze.

bolovi u zglobovima

Zato, da bi zdravlje postalo prioritet u životu, morate zaštititi kosti i zglobove pomoću ova tri jednostavna saveta:

1. Redovnim vežbanjem protiv bolova u zglobovima

Aktivan život sprečiće pojavu ukočenosti, ali i tu morate biti svesni da će intenzivne vežbe biti prejake za zglobove i da se tako možete povrediti. Joši smatra da je, kad god je to moguće, važno uspostaviti ravnotežu. „Redovno se posvetite blažim vežbama koje jačaju telo bez prenapornih aktivnosti. Šetnja, joga i plivanje dovoljno su delotvorni i blagi prema zglobovima.”

inline-3.jpg

2. Jačanje mišića

Možda niste svesni toga, ali slabost mišića dovodi do bola u zglobovima. „Mišići su vezani za kosti a ako su zategnuti ili nesrazmerni, mogu dovesti do uganuća zgloba”, navodi Joši. Takvi problemi mogu uzrokovati brojne povrede, te je stoga važno prepoznati ih i korigovati mišićnu masu rađenjem vežbi.

bolovi u zglobovima ramena

Probajte da pet puta sedmično radite čučnjeve, zgibove i iskorak. Koristite gumenu traku kako biste stvorili dodatni otpor nogama i rukama i ojačali gornji i donji deo tela, a ručne tegiće (ili konzerve sa hranom) da biste izgradili bicepse i ramena.

3. Promena ishrane

Da li ste znali da određene namirnice mogu dovesti do upalnih procesa? Ako recimo izbacite šećer, možete sprečiti ukočenost zglobova.

„Konzumiranje velikih količina mlečnih proizvoda takođe dovodi do upale”, navodi Joši, „te je kalcijum najbolje unositi putem nemlečnih proizvoda. Recimo spanać, soja ili tofu odlični su izvori kalcijuma, kao i žitarice. I na kraju, treba povećati unos omega-3 masnih kiselina iz punomasne ribe i zdravih, neobrađenih ulja kao što su konoplja i lan.”

Održavanje zdrave telesne težine takođe će smanjiti opterećenje na noseće zglobove, poput kukova i kolena, te ujedno smanjiti i simptome osteoartritisa. A da biste sprečili nastanak osteoporoze, Joši preporučuje ishranu bogatu vitaminom D (recimo unosom dodataka ishrani poput ulja jetre bakalara) koji povećava gustinu kostiju.

zdrava ishrana za bol u zglobovima

I na kraju, zapamtite da je ulaganje u zdravstveno osiguranje jednako ulaganju u zdraviji i srećniji život. Zato budite odgovorni prema sebi i svojoj porodici uz našu ponudu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja kako biste na vreme predupredili razvoj ozbiljnijih bolesti u budućnosti.

Pročitajte i:

Kako da zaštitite zdravlje cele svoje porodice

7 saveta za zdravije oči

Važni preventivni pregledi za muškarce u svim starosnim dobima

 

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna