Shop
Nove tehnologije za sigurnost automobila

Nove tehnologije za sigurnost automobila

Najvažnije funkcije automobila su one koje pomažu da se zaštiti vaš život i život vaših saputnika. Bilo da ste u potrazi za novim vozilom ili za dodatnim sigurnosnim uređajima za svoj automobil, treba da znate šta da tražite.

12.03.2020.

Najvažnije funkcije automobila su one koje pomažu da se zaštiti vaš život i život vaših saputnika. Zbog toga ne čudi što su sigurnosne karakteristike savremenih automobila rasadnik inovacija.

Bilo da ste u potrazi za novim vozilom ili za dodatnim sigurnosnim uređajima za svoj automobil, treba da znate šta da tražite. Ovo je naš izbor najnovijih prošlogodišnjih tehnoloških rešenja za sigurnost automobila.

Autonomno kočenje u kritičnim situacijama (Autonomous Emergency Braking – AEB)

I najpažljivijim vozačima neobičan prizor može odvratiti pažnju. Međutim, ako je vaš novi automobil opremljen AEB sistemom, ne samo da će prepoznati predstojeći sudar već će i aktivirati kočnicu - bilo da ste je pritisli ili ne. Velika je verovatnoća da će AEB reagovati brže od vas čak i kada pažljivo vozite.

Pošto AEB nije trenutno dostupan kao dodatni sigurnosni uređaj za automobile, sledeća najbolja stvar je sistem upozorenja na sudar (Forward Collision Warning System). Ovaj uređaj će oglasiti alarm ako prepozna da se prebrzo približavate drugom vozilu ili objektu.

Podrška za ostanak u saobraćajnoj traci (Lane Assist)

Tokom vožnje vam se možete desiti da izađete iz trake, ali to ćete lako izbeći ako ste fokusirani i ako ne vozite dok ste pospani. Ali pomoć ne škodi. Mnogi proizvođači opremaju nove automobile sistemom pomoći za držanje saobraćajne trake (Lane Assist), koji može da prepozna nenamerno skretanje i usmeri volan da ostanete u svojoj traci. Ako ne planirate kupovinu novog vozila, opremite ono koje imate sistemom za upozoravanje o napuštanju saobraćajne trake (Lane Departure Warning System). On vam neće usmeriti volan, već će vas upozoriti bučnim alarmom u slučaju da registruje da skrećete sa putanje.

Adaptivna kontrola kretanja vozila (Adaptive Cruise Control – ACC)

Svi znamo koje su bezbedne razdaljine pri zaustavljanju, ali ponekad je teško dosledno ih se pridržavati. ACC koristi senzore kojima locira automobil ispred vas i automatski održava bezbednu razdaljinu za zaustavljanje tako što po potrebi ubrzava i koči. Ovo je naročito korisno u gustom gradskom saobraćaju.

 

Detektor mrtvog ugla (Blind Spot Detector)

Mrtvi ugao teško da ćete dobro videti čak i kada skroz okrenete glavu, pri čemu još i skrećete pogled sa puta. Detektori mrtvog ugla (Blind Spot Detectors) sada se često ugrađuju u automobile ili su deo dodatne opreme. Oni koriste senzore za registrovanje prepreka u mrtvom uglu vozača i šalju upozorenje preko lampica na retrovizorima. Tako mrtvi ugao možete proveriti samo krajičkom oka.

Zadnji senzor za pomoć pri isparkiravanju (Rear Cross-Traffic Assist)

Ovaj najnoviji sigurnosni uređaj je idealan za one koji moraju redovno da izlaze vozilom u rikverc iz slepe ulice ili garaže. Sistem za pomoć pri isparkiravanju vozila (Rear Cross-Traffic Assist) pomoću senzora prati stanje na putu sa obe strane vašeg automobila i oglašava alarm kada registruje da se približava vozilo. Iako nije zamena za pažljivu vožnju u rikverc, uz ovaj uređaj to ćete činiti uz malo manje stresa. Kako još uvek nije dostupan kao dodatni sigurnosni uređaj za automobile, od pomoći će vam biti i pomoćna kamera na zadnjem delu automobila.

Pomoć za bezbedan izlazak iz vozila (Safety Exit Assist)

Dete koje je nestrpljivo da izađe iz automobila može sebe dovesti u opasnost kada pokuša da izađe na vrata koja se otvaraju direktno na stranu na kojoj je put. Kao produžetak sistema za detektovanje mrtvog ugla, u mnoge automobile sada se ugrađuje pomoć za bezbedan izlazak iz vozila (Safety Exit Assist), koji zaključava zadnja vrata ako detektuje da se približava vozilo. Ovo je obavezna funkcija za roditelje.

 

Softver za prepoznavanje lica (Facial Recognition Software)

Jedna od sigurnosnih funkcija u modernim automobilima je softver za prepoznavanje lica (Facial Recognition Software), koji može da prepozna trenutak kada ne pazite i da oglasi alarm da vas podseti da - vozite. Od svih najnovijih sigurnosnih tehnologija za automobile, ova bi stvarno od vas mogla da napravi boljeg vozača.

Budite 100% bezbedni

Iako je dizajn novih automobila uvek u centru pažnje publike i medija, proizvođači sve više nastoje da vozačima i putnicima obezbede najsigurniju moguću vožnju. Ovo je odlična vest za sve učesnike u saobraćaju. Ipak, morate biti svesni činjenice da će se nepredviđene situacije  dešavati i pored najsavremenijih sistema bezbednosti.

Tehnologija nije uvek 100% pouzdana, ali vas Generali pomoć na putu sigurno nikada neće izneveriti.

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna