Shop
Čajevi đaka iz Niša na policama u Nemačkoj

Čajevi đaka iz Niša na policama u Nemačkoj

Čaj đaka iz Niša na policama u Nemačkoj: Učenici sve beru na planini i pakuju u školi, a od zarade idu na ekskurzije

18.01.2019.

Čaj đaka iz Niša na policama u Nemačkoj: Učenici sve beru na planini i pakuju u školi, a od zarade idu na ekskurzije

U srednjoj Ekonomskoj školi u Nišu, u sklopu posebnih aktivnosti, đaci su organizovani kao u preduzeću. Tačnije, oni imaju svoje preduzeće, svog generalnog menadžera, menadžere prodaje, nabavke, marketinga i redovne sastanke menadžmenta firme.

I dok se proizvodnja, planiranje i sve ostale aktivnosti sprovode na jugu Srbije, njihovi proizvodi uveliko se nalaze na policama prodavnica zdrave hrane u Nemačkoj.

Mentor učeničkog preduzeća Organic, koji u ovoj školi predaje ekonomske predmete, profesor Bratislav Vasić, kaže da ta kompanija funkcioniše kao svaka druga, da je on samo mentor koji usmerava đake i nadgleda njihov rad, a da menadžment firme formiraju učenici, koji donose sve poslovne odluke. On već osam godina radi sa đacima na razvoju učeničkih kompanija u kojima su, kako nam je rekao, ostvareni izuzetni rezultati.

Trenutno se na tržištu nalazi šest proizvoda, odnosno šest vrsta čajeva koji nastaju u Organiku. Učenici sa stručnjacima – biljoberima beru bilje i voće na lokalitetima Stare planine i Suve planine, a zatim ih posle sušenja pakuju u kutije. Sami su uradili dizajn ambalaže i promociju na društvenim mrežama.

Iako njihova firma donosi prihode, profit im nije na prvom mestu, jer je đacima najvažnije da na ovaj način steknu nova znanja za dalje školovanje i upliv u preduzetništvo. Ipak, od zarađenog novca organizuju besplatne ekskurzije, odnosno finansiraju putovanja i kupuju udžbenike.  

U jednoj od radnih prostorija škole dočekali su nas glavna menadžerka Anita Stefanov, učenica četvrte godine, i dve godine mlađa marketing menadžerka, Iva Igić. Sa njima za stolom vredno su radile i Anđela Marinković, Tamara Stojanović i Jana Cekić.

Pričaju nam da su od profesora saznale za vannastavne aktivnosti i poželele da se priključe timu.  

- Dobila sam priliku da teorijska znanja primenim u praksi i da osetim kako funkcioniše jedno preduzeće. Ovde smo realizovali svoje poslovne ideje i napravili marketinške i biznis planove. Čak smo se takmičili i na regionalnom i nacionalnom takmičenju osvojili po drugo mesto. Najviše mi se dopada to što imamo kreativnu slobodu, što sve zavisi od nas i što sve poslovne odluke donosimo zajedno. Timski duh potvrdili smo nagradom za najbolji timski duh učeničke kompanije – rekla je Anita za Priče sa dušom.

Njenoj koleginici Ivi iz sektora marketinga, najzanimljivije je da osmišljava objave na fejsbuku i da promoviše čajeve.

- Ja sam učenica druge godine Ekonomske škole, a šef marketinga postala sam prošle godine. Marketing i internet sajtovi zanimali su me od detinjstva. Često gostujemo na televizijama i predstavljamo naše rezultate, a učestvujemo i na raznim sajmovima. Naša mentorka Kristina dolazi ovde dva puta nedeljno i sa njom radimo na stvarima koje nam nisu jasne. Na časovima učimo teoriju, a sa njom praktični deo.

Kristina Petrović je do pre tri godine bila učenica Ekonomske škole i menadžerka u preduzeću, a sada je studentkinja Ekonomskog fakulteta u Nišu i koordinatorka na projektima u Omladinskom edukativnom centru, udruženju građana koje podržava ovo učeničko preduzetništvo. Za Priče sa dušom rekla je da je preduzeće osnovano u sklopu projekata koji su realizovani od 2015. godine do danas, a koje su finansirali Ministarstvo omladine i sporta i Grad Niš.

- Ideja je nastala sa željom da učenici spoje segment organske proizvodnje i omladinskog preduzetništva i to kroz pravljenje ambalaže, dizajn, štampu i pakovanje organskih čajeva. Učenici Ugostiteljsko-turističke škole pakovali su sirovine, a nakon toga su učenici Ekonomske škole radili na promociji i plasmanu tih proizvoda – dodala je Kristina.

Bilje koje se posle branja suši i pakuje u kutije u vidu čaja, stiže sa Stare i Suve planine. Odabrano je šest vrsta biljaka i voća čiji organski čajevi, prema rečima Marka Đorđevića, koordinatora u Omladinskom edukativnom centru, jedino proizvodi Organic.

- To su: kopriva, divlja nana, šipurak, plod divlje kruške, plod divlje jabuke i list divlje kupine. Svi čajevi imaju organski međunarodni sertifikat ovlašćene kuće za tu vrstu delatnosti - OCS. Vrhunski biljoberači, sertifikovani za branje šumskih plodova i gljiva izašli su našim đacima u pomoć. Učenici i profesori Ugostiteljsko-turističke škole prošli su obuku, pa sada možemo i sami pravilno da biramo i beremo bilje i gljive, bez uništavanja prirode. Mi radimo u parkovima prirode koji su pod zaštitom države i u kojima se bilje može brati samo uz dozvole ministarstva – ispričao je Marko i dodao da se sušara nalazi podno Rtnja, u mestu Beli breg, a da se čajevi pakuju u školi.

Čajevi koje ovi vredni tinejdžeri prave na jugu Srbije prodaju se u nemačkim „biošpajzevima“. Marko nam je rekao da je, za sada, potpisan pilot ugovor sa kompanijom iz Berlina, kao i da pregovaraju sa hotelima na Kopaoniku i prodavnicama zdrave hrane širom Srbije.

Osim proizvodnje čajeva, u ovoj školi postoji još nekoliko učeničkih firmi koje imaju veliki potencijal, a dve najnovije su iz oblasti IT industrije. Kako nam je ispričao profesor Vasić, sistem je jednostavan: učenici kreiraju poslovne ideje, a zatim se izaberu one za koje se smatra da imaju određeni tržišni potencijal. Zamorna i često naporna teorija u školama, na ovaj način, kroz praksu, deci postaje interesantna, a ona spremna za preduzetništvo i život koji je pred njima.  

Sajt ove đačke kompanije posetite na adresi www.organicteaserbia.com

 

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com

Fotografije: Matija Gačić

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna