Shop
Generali Osiguranje Srbija i Fondacija Novak Đoković u okviru inicijative The Human Safety Net otvorili senzornu sobu u Kovačici

Generali Osiguranje Srbija i Fondacija Novak Đoković u okviru inicijative The Human Safety Net otvorili senzornu sobu u Kovačici

Generali Osiguranje Srbija je u saradnji sa Fondacijom Novak Đoković otvorilo multisenzornu sobu u Kovačici. Saznajte više na sajtu.

28.12.2021.

 

Obeleženo otvaranje senzorne sobe u Kovačici, poslednjoj od tri planirane senzorne sobe za 2021. godinu

Kovačica, 28.12.2021. Generali Osiguranje Srbija je u saradnji sa Fondacijom Novak Đoković u okviru The Human Safety Net inicijative otvorilo senzornu sobu u Kovačici. Multisenzorna soba otvorena je pri Dnevnom boravku za odrasle sa fizičkim invaliditetom i intelektualnim teškoćama.

Multisenzorne sobe su posebno opremljene prostorije koje se koriste prilikom tretmana senzorne integracije za decu sa smetnjama u razvoju – u kojima ona istražuju, razvijaju čula i opuštaju se. Stimulišuća i smirujuća atmosfera multisenzornih soba utiče na poboljšanje koordinacije, unapređuje sposobnosti komunikacije i deluje relaksirajuće na decu koja su stalno u pokretu. Ova vrsta tretmana je izuzetno važna u radu sa decom jer potpomaže stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa – i omogućava im da razviju senzorne veštine koje će im biti potrebne za život.

„Jedan od pokretačkih motiva i stavova naše Fondacije je da svako dete može razviti svoj pun potencijal - uz pravu podršku od najranijeg uzrasta. Mi verujemo u budućnost svakog mališana u Srbiji i smatramo je važnom za sve nas. Opremanjem ovog multisenzornog prostora u Kovačici pružamo najbolje uslove za prijatno detinjstvo, razvoj, saznanja i stvaralaštvo bez ograničenja. Želimo vam da na najbolji način iskoristite ovu senzornu sobu i rekvizite koje smo zajedno odabrali u ostvarenju ovih ciljeva i pružanju svakodnevne radosti i prilika za učenje,” istakla je Maja Kremić, nacionalna direktorka Novak Đoković Fondacije.

Sredstva za ovu inicijativu prikupljena su u okviru The Human Safety Net Globalnog izazova koji su u junu organizovali zaposleni u našoj kompaniji uz podršku zaposlenih u Fondaciji Novak Đoković. Kompanija Generali Osiguranje Srbija izdvojila je dodatna sredstva kako bi se tokom 2021. godine opremile tri senzorne sobe – u Zaječaru, Sjenici i Kovačici.

„U okviru Generali humanitarne inicijative The Human Safety Net, već skoro četiri godine podržavamo rad našeg partnera Novak Đoković Fondacije i pružamo podršku roditeljima i deci širom Srbije. U skladu sa tim, za ovu godinu planirano je otvaranje Centara za roditelje u 10 gradova u Srbiji i dodatno opremanje tri senzorne sobe, pri čemu je ovo treća, kako bismo pomogli deci sa smetnjama u senzornoj integraciji i učenju da razvijaju čula i kognitivne sposobnosti. Na taj način roditeljima pružamo podršku, a deci lepše detinjstvo i bolje šanse za budućnost” – izjavila je Zorica Đilas, menadžer za životna osiguranja u Generali Osiguranju Srbija.

U ime Fondacije Novak Đoković obratila se i glavna programska menadžerka, Smiljana Grujić:   

„Senzorne sobe predstavljaju izuzetno važnu bazu za podsticaj ključnih komponenti u razvoju dece kao što je krupna i fina motorika, doživljaj ravnoteže i prostora, kao i sopstvenog tela. Ovo je ustanovljeno kroz brojna naučna istraživanja i praksu tokom poslednjih decenija, što upotpunjuje naša očekivanja da će učenje i širok dijapazon korisnih svakodnevnih aktivnosti u ovom multifunkcionalnom prostoru postati dostupniji i dati željene rezultate kod dece. Želimo da i ovom prilikom izrazimo radost po otvaranju ove senzorne sobe za decu Kovačice i okolnih mesta - i čvrsto verovanje da će - uz vaš predan rad -  i naša zajednička donacija doprineti srećnom, lepom i sadržajnom detinjstvu mališana i njihovih porodica”.

Prisutnima se obratila i Dušanka Petrak, direktorka Centra za socijalni rad u Kovačici: „Zahvaljujući spremnosti Novak Đoković Fondacije i njihovih partnera da nam pomognu, danas nam se pruža mogućnost da otvorimo senzornu sobu u Kovačici koja će svoj deci u našoj opštini koja imaju smetnje u senzornoj integraciji, kao i deci iz autističnog spektra i deci sa senzornim oštećenjima, smetnjama u mentalnom i govorno jezičkom razvoju, smetnjama u učenju i ponašanju pomoći da razviju senzorne veštine koje će im biti potrebne za život, poboljšati koordinaciju i unaprediti sposobnost komunikacije, relaksirati i osloboditi napetosti decu koja su stalno u pokretu, a neaktivnoj deci pomoći da usmere pažnju. Zahvalila bih se svima koji su doprineli tome da od danas pa ubuduće naši korisnici, kao i sva deca sa navedenim smetnjama iz naše opštine, mogu da razviju svoje potencijale boraveći i koristeći sve dobrobiti senzorne sobe” – naglasila je Dušanka Petrak, direktorka Centra za socijalni rad u Kovačici.

Ovim događajem obeleženo je otvaranje poslednje planirane senzorne sobe za 2021. godinu, čime se zaokružuje još jedna uspešna saradnja između Generali Osiguranja Srbija i Novak Đoković Fondacije.