Shop
Generali osiguranje Srbija i Fondacija Novak Đoković u okviru The Human Safety Net inicijative otvorili senzornu sobu u PU „Maslačak“ u Sjenici

Generali osiguranje Srbija i Fondacija Novak Đoković u okviru The Human Safety Net inicijative otvorili senzornu sobu u PU „Maslačak“ u Sjenici

Generali osiguranje Srbija i Fondacija Novak Đoković u okviru The Human Safety Net inicijative otvorilo je multisenzornu sobu za decu sa smetnjama u razvoju.

06.12.2021.

Multisenzorne sobe značajne su u tretmanu senzorne integracije dece sa smetnjama u razvoju. Nakon Zaječara i Sjenice do kraja 2021. otvaranje senzorne sobe i u Kovačici

Sjenica, 29.11.2021. Generali osiguranje Srbija je u saradnji sa Fondacijom Novak Đoković u okviru The Human Safety Net inicijative otvorilo senzornu sobu u Predškolskoj ustanovi „Maslačak“ u Sjenici.

Značaj multisenzornih soba ogleda se u tome što su posebno opremljene u svrhu tretmana senzorne integracije za decu sa smetnjama u razvoju. Smanjuju postojeću uznemirenost i izazivaju opuštanje, ali takođe stimulišu reakcije i pažnju kod dece sa senzornim smetnjama. Ovaj vid tretmana je veoma važan zato što stimuliše razvoj čula koja su im neophodna za život.

„Ponosni smo i veoma srećni što u okviru Generali humanitarne inicijative The Human Safety Net, zajedno sa Novak Đoković Fondacijom već skoro četiri godine pružamo podršku roditeljima i deci širom Srbije. U skladu sa tim, do kraja ove godine otvorićemo Centre za roditelje u deset gradova u Srbiji i opremiti tri senzorne sobe kako bismo pomogli deci sa smetnjama u senzornoj integraciji i učenju da razvijaju čula i kognitivne sposobnosti. Na taj način roditeljima pružamo podršku, a deci lepše detinjstvo i bolje šanse za srećniju budućnost“- izjavila je tokom otvaranja direktorka regiona, Ivana Petković.

Sredstva za opremanje senzornih soba prikupljena su u okviru The Human Safety Net Globalnog izazova koji su u junu organizovali zaposleni u Generali osiguranju Srbija uz podršku zaposlenih u Fondaciji Novak Đoković. Kompanija Generali osiguranje Srbija izdvojila je dodatna sredstva kako bi se tokom 2021. godine opremile tri senzorne sobe – u Zaječaru, Sjenici i Kovačici.

„Otvaranje multisenzornih soba širom Srbije predstavlja izuzetno važno ostvarenje misije naše Fondacije – da svako dete može razviti i ostvariti svoj puni potencijal, uz pravu podršku od najranijeg uzrasta. Njihovo prijatno detinjstvo i razvoj – prožeto pažnjom i stvaralaštvom – osnova je za srećnu budućnost, i opremanje multisenzornog prostora poput ovog u PU „Maslačak“ je od izuzetnog značaja za ostvarenje tog zajedničkog cilja Fondacije, naših partnera i ustanova. Želja nam je da deca iz Sjenice i ovog regiona osete sve prednosti ovog posebno uređenog prostora – i da svima oko njih budu značajna prednost u nastojanju da njihovo odrastanje protekne u sreći, druženju, učenju i kreativnosti“- istakla je Maja Kremić, nacionalna direktorka Novak Đoković Fondacije.

Smiljana Grujić, glavna programska menadžerka Novak Đoković Fondacije dodala je: „Senzorne sobe su prepoznate kao osnova za podsticaj ključnih komponenti u razvoju dece u vidu sticanja krupne i fine motorike, doživljaja ravnoteže i prostora i sopstvenog tela – po praksi, nauci i svim relevantnim istraživanjima iz proteklih decenija. Naš zajednički cilj je da u ovom prostoru stvorimo ambijent u kome će im učenje i svakodnevne aktivnosti postati dostupniji i prijatni. Uz vaš predan rad – naša donacija će doprineti boljitku dece i njihovih porodica, što predstavlja najlepšu inspiraciju za nove aktivnosti u ostvarenju naše misije“.

„Dobijanje multisenzorne sobe je veliki uspeh i napredak ne samo za PU „Maslačak“ nego za celu opštinu Sjenica i učiniće da postanemo regionalni centar u pružanju podrške deci sa poteškoćama u razvoju. Do sada su roditelji  sa decom morali da putuju do udaljenih mesta, što je iziskivalo velike materijalne troškove i dodatne napore. Zahvaljujući ovoj donaciji, stvaramo najbolje uslove za decu kojoj je podrška neophodna, kako bismo im omogućili napredak u razvoju i ujedno olakšali njihovim roditeljima. Napomenula bih da u ustanovi imamo stručni kadar koji je prošao obuku za rad u senzornoj sobi. Beskrajno smo zahvalni Novak Đoković Fondaciji i njihovim partnerima Generali Osiguranju i The Human Safety Net-u na opremanju senzorne sobe“- naglasila je Minela Biberović, direktorka PU „Maslačak“.

Do kraja 2021. godine planirano je otvaranje još jedne senzorne sobe, u Dnevnom boravku za osobe sa smetnjama u razvoju u Kovačici.