Shop
8 stvari koje su vam potrebne u slučaju manjeg požara u kući

8 stvari koje su vam potrebne u slučaju manjeg požara u kući

Nadamo se da nikada nećete morati da ih primenite... Ali, ukoliko se desi da vam ove informacije zatrebaju, sačuvajte ih negde „u malom mozgu“, jer vam mogu biti dragocene.

05.10.2018.

Nadamo se da nikada nećete morati da ih primenite... Ali, ukoliko se desi da vam ove informacije zatrebaju, sačuvajte ih negde „u malom mozgu“, jer vam mogu biti dragocene.

Da biste lakše ugasili ili stavili vatru pod kontrolu, preporučujemo vam da naše predloge uvek imate u svom domu ili da ih zapamtite, kako bi vam pomogli u takvoj situaciji.

  1. Aparat za gašenje požara 

Čini se da je ovo očigledno sredstvo za gašenje vatre. Međutim, morate biti oprezni pošto u nekim slučajevima, aparat može da rasplamsati vatru. Većina aparata za gašenje nije podesna za gašenje požara nastalog u kuhinji, ali jeste za manje požare u dnevnoj ili spavaćoj sobi. Pre nego što kupite aparat, proverite za koje materijale i uzroke požara može da se koristi.

 

 

  1. Protivpožarno platno 

Ovo je najpouzdaniji način zaštite u slučaju požara nastalog tokom kuvanja ili korišćenja električnih aparata (kada se uobičajeni aparati za gašenje ne mogu koristiti), jer sprečava snabdevanje požara kiseonikom. Protivpožarno platno možete koristiti i ako je plamen zahvatio odeću neke osobe. Vodite računa da ga čuvate na mestima kojima lako možete pristupiti u vanrednim situacijama, kao i to da ga kupujete od pouzdanih prodavaca.

  1. Soda bikarbona ili so 

O dobrobiti sode bikarbone i koristi od nje, piše se na sve strane. Neka vam, zato, ne deluje čudno što je soda bikarbona efikasna u gašenju kuhinjskih požara, nastalih od ulja ili masti. Zagrejana, ona oslobađa ugljen-dioksid, čime se eliminiše kiseonik iz plamena. Ako se plamen razbuktao, upotrebite, pak, kuhinjsku so.

  1. Vlažan peškir

Ono što smo naučili iz filmova zaista važi: vlažan peškir ili kuhinjska krpa mogu da pomognu u gašenju manjeg plamena.

Znajte da mnogi ne stradaju od vatre direktno, već od gušenja dimom. Vlažni peškir ispod vrata sprečićete prodor dima. Ukoliko se dim raširio, lakše ćete disati ako stavite nakvašen peškir na usta i nos. Krajnja mera: ako je požar postao prevelik, poplavite stan.

 

 

  1. Operativni protivpožarni alarm 

Alarm će vas na vreme upozoriti kako biste mogli da se sklonite na bezbedno mesto. Naročito je koristan ako vas požar zatekne dok spavate.

  1. Protivpožarne merdevine 

Zaboravite na strah od visine. Ove merdevine mogu da obezbede jedini put za izlaz ukoliko je požar zahvatio ulaz u stan.

  1. Pristup mobilnom ili fiksnom telefonu 

Koliko brojeva telefona znate napamet? Ovo je jedan od onih koje jednostavno morate znati. Ukoliko požar nije moguće ugasiti odmah, čim vam se ukaže prilika, pozovite vatrogasce.

 

 

  1. Sabranost

Kao i u svakoj drugoj nepredviđenoj situaciji važno je da ne podležete panici. To je lakše ako znate korake koje treba preduzeti u slučaju požara.

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna