Shop
10 razloga da posetite Veneciju ove godine

10 razloga da posetite Veneciju ove godine

Ako želite jedinstveno iskustvo, Vencija je apsolutno idealna destinacija za vas!

03.07.2019.

Sigurno ste željni putovanja na kojem ćete detaljno upoznati istoriju i kulturu novog grada ili zemlje.  

Ako želite jedinstveno iskustvo, Venecija je apsolutno idealna destinacija za vas!  
Remek-delo svetske arhitekture, grad gondola koji vekovima inspiriše umetnike, dom najstarijeg filmskog festivala na svetu.
Neponovljiva i veoma posebna, Venecija je luka i turističko mesto u severoistočnoj Italiji, na Jadranskom moru. Zbog svoje lepote i geografskog položaja dobila je nadimak Kraljica Jadrana, a zovu je i Morska nevesta, Grad mostova, Grad vode, Serenisima, Grad koji pluta. Mnogi lepi gradovi izgrađeni na kanalima dobili su nadimke po njoj: Sankt Petersburg je Severna Venecija, Amsterdam zovu Zapadna Venecija, a Nju Orleans Američka Venecija. U Srednjem veku bila je prestonica Mletačke republike.

Venecija ima više od 270.000 stanovnika. Izgrađena je na čak 118 ostrvaca, i tako ima više kanala nego standardnih ulica. Nalazi se na ušću reke Brente u Venecijansku lagunu. Brojne veličanstvene palate i crkve duž kanala izgledaju kao iz bajke, pa mnogi koji prvi put stignu u ovaj grad imaju utisak da budni sanjaju.

Još uvek se kolebate? U nastavku sledi deset razloga zašto da što pre posetite Veneciju.

 

1)     TRG SVETOG MARKA

Napoleon je svojevremeno za ovaj trg rekao da je „najlepši evropski salon”, pa nije ni čudo što i dan-danas privlači posetioce iz celog sveta. Trg Svetog Marka čine Veliki trg, na kome se nalaze Bazilika Svetog Marka sa zvonikom i Palata s tornjem, Mali trg ispred Duždeve palate i Nacionalne biblioteke Svetog Marka i, severno od bazilike, Trg lavića, koji je dobio ime po kipovima dva lava.

2)     MOST UZDAHA

Čuveni Most uzdaha sagrađen je po nalogu dužda Marina Grimanija između 1600. i 1603. godine. Preko kanala Rio di Palaco povezuje Duždevu palatu sa zatvorom. Za ovaj most vezane su i tragične i romantične priče. Po predanju, most je dobio ime po uzdasima osuđenika koji su odlazili u tamnicu i sa njega bacali poslednji pogled na slobodu i prelepu Veneciju. Većina njih se nikada nije vratila. Međutim, postoji i verovanje da će zaljubljeni parovi koji prođu gondolom ispod Mosta uzdaha zauvek ostati zajedno.

 

3)     MOST RIALTO

Most Rialto je jedan od četiri najstarija mosta na Velikom kanalu u Veneciji. Prvi put sagrađen 12. veka kao pontonski most i od tada nekoliko puta rekonstruisan, danas je jedan od simbola Venecije. Izgradnja današnjeg kamenog mosta trajala je od 1588. do 1591. godine, a deo grada oko njega jedan je od najstarijih delova Venecije. Kažu da je na njemu najlepše biti u zoru ili u suton.
 

4)     CRKVA SVETOG MARKA

Najpoznatija crkva u Veneciji fasadom je okrenuta ka Trgu Svetog Marka, dok je ostatak građevine deo kompleksa Duždeve palate. Izgradnja crkve započeta je još 828. godine, kada su mletački trgovci ukrali mošti Svetog Marka iz Aleksandrije u Egiptu, ali uništena je 976. godine. Današnji izgled crkva dobija tek 1063. godine, po uzoru na carigradsku Crkvu Svetih Apostola. Crkva je prvobitno bila bez fresaka, skulptura i ukrasa. Najviše umetničkih dela doneto je posle velike pljačke Carigrada i Aje Sofije 1204. godine, tokom Četvrtog krstaškog rata.

5)     CRKVA SANTA MARIJA DELA SALUTE

Čuvena rimokatolička crkva Santa Marija dela Salute, poznata i samo kao Salute, sagrađena je 1687. godine, u baroknom stilu. Inspirisala je našeg čuvenog pesnika Lazu Kostića da joj posveti svoju najlepšu i najpoznatiju pesmu „Santa Maria della Salute”, a njegov život i neobično prijateljstvo sa mladom damom Lenkom Dunđerski inspirisali su Zdravka Šotru da o tome snimi film i seriju pod istim nazivom.

6)     GALERIJA AKADEMIJE

Galerija Akademije je muzej-galerija iz 19. veka. Smeštena je na južnoj obali Velikog kanala. Ima zanimljivo radno vreme: otvorena je svakog dana (i vikendom) od 8.15 do 19.15 , a ponedeljkom radi do 14.00 časova. Galerija sadrži izvanrednu kolekciju venecijanske umetnosti, posebno religijske tematike, iz perioda 1300–1600. godine.

7)     OPERSKA KUĆA LA FENIČE

La Feniče je kulturno blago i jedno od najpoznatijih obeležja istorije italijanskog teatra. Ovo velelepno pozorište prima čak 1126 ljubitelja opere. U 19. veku ovde su premijeno izvedene opere četiri velika italijanska kompozitora: Rosinija, Belinija, Donicetija i Verdija. Pozorište je nekoliko puta gorelo u požaru, ali se kao feniks uvek dizalo iz pepela, u skladu sa svojim imenom.

8)     MUZEJ STAKLA NA OSTRVU MURANO

Ne smete propustiti ni Muzej stakla, koji se nalazi u Palati Gustinijan, na jednom od živopisnih ostrvaca Murano, severno od Venecije. Ovaj zanimljivi muzej osnovan je 1861. godine. Veoma je popularan među turistima, koje originalnost i kreativnost starih majstora ostavlja bez daha. Muzej radi svakoga dana (i vikendom) od 10.30 do 18.00 časova.

9)     VELIKI KANAL

Čuveni Veliki kanal svakako je jedna od glavnih atrakcija Venecije. Dug četiri kilometra i dubok i do pet metara, on je jedna od glavnih vodenih saobraćajnica Venecije. Na ovom kanalu nalazi se pet mostova: Ustavni most, Most Rialto, Most Akademije, Most Slobode i Most Skalci. Uvek je uživanje posmatrati kako gondole klize Velikim kanalom.

10)  LIDO

Bilo bi sjajno da se zateknete u ovom čarobnom gradu krajem avgusta ili početkom septembra, kada se održava Venecijanski filmski festival. Karte za sve filmske projekcije unapred su rasprodate, ali možda na crvenom tepihu ugledate svoju omiljenu filmsku zvezdu. Manifestacija se održava na Lidu, 11 kilometara dugačkom peščanom sprudu koji se nalazi na ulazu u Venecijansku lagunu.



Naravno, Venecija ima još toliko toga da ponudi - mi smo za vas odabrali samo deset od mnogobrojnih znamenitosti. Ostale prepuštamo vama da detaljno istražite kada se nađete u ovom gradu i da uživate u prijatnim iznenađenjima koja vas tek čekaju.

Postoji još jedna važna stavka koja će vam olakšati putovanje u Veneciju ili bilo gde na svetu. Sa Generali putnim osiguranjem možete biti spokojni dok ste u Italiji. Samo treba da izaberete paket i broj dana koji odgovara dužini vašeg boravka.

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna