Shop
Kako da bezbedno upravljate finansijama elektronskim putem

Kako da bezbedno upravljate finansijama elektronskim putem

Razvoj novih tehnologija omogućio nam je da jednostavno upravljamo svojim finansijama elektronskim putem. Ipak, vrlo je važno zaštititi se od potencijalnih onlajn prevara.

02.09.2020.

U današnje vreme sve više koristimo digitalna sredstva za plaćanje i upravljanje finansijama, što nam donosi dosta prednosti poput lakog uvida u stanje na računima ili jednostavnog vršenje transakcija bez izlaska iz kuće. Sa druge strane, često se pitamo koliko je takav način upravljanja finansijama bezbedan i kako možemo smanjiti rizik od potencijalnih prevara.

Predstavljamo vam nekoliko tehnoloških rešenja koja će vam pomoći da sačuvate novac.

Skeniranje malvera

Malver označava zlonamerni softver koji se tajno postavlja na računare korisnika. Takvi programi mogu da naprave veliku štetu bez vašeg znanja, poput krađe lozinki naloga onlajn bankarstva i sl.

Zato u potrazi za malverom može pomoći skeniranje. Redovnim skeniranjem datoteka na računaru programima poput Malwarebytes predupredićete štetu i loše ishode koje lopovi žele. Ako ne koristite usluge onlajn bankarstva, možete s vremena na vreme skenirati uređaj. U slučaju da ih koristite – budite što redovniji u ovim proverama.

onlajn bezbednost

Upravljanje lozinkama

Opšti savet glasi da lozinka koju postavljate na nalog treba da bude dugačka i jedinstvena. Međutim, ko to može da upamti? Naročito ako imamo nekoliko naloga. Zato u pomoć može da pritekne dodatak za upravljanje lozinkama. Ne samo da će u memoriji sačuvati sve lozinke, nego može i da izgeneriše nove jake lozinke kad god su vam potrebne. Ako koristite dodatke u okviru veb pregledača, poput Chrome ili Safarija, moći ćete da ih automatski ispunite.

Dodatni savet: radi još bolje bezbednosti, menjajte lozinke s vremena na vreme i nikada nemojte koristiti stare. U tome će vam pomoći upravo generator lozinki.

Otključavanje otiskom prsta ili likom

Ako koristite generator lozinki, morate brinuti i o bezbednosti uređaja na kome ga koristite. Ukoliko postoji ta opcija, možete koristiti otisak prsta ili skeniranje lika za otključavanje tako da ne morate svaki put da iznova unosite glavnu lozinku na telefonu ili tabletu. Što je najbolje od svega, bićete sigurni da niko drugi neće moći da ga otključa bez vašeg znanja.

Bezbedna Wi-Fi mreža za osetljive aktivnosti

Prvo pravilo bezbednosti na internetu jeste korišćenje bezbedne bežične mreže. Ali, s vremena na vreme je ipak neizbežno povezati se na javnu mrežu koja možda i nije toliko bezbedna. Upravo tu vrebaju opasnosti. Naročito kada je u pitanju pristupna tačka, odnosno tzv. hotspot namenjen isključivo prevarama, informacije o ličnosti mogu biti ugrožene. Stoga se morate paziti: ako su novčane transakcije u pitanju – koristite obezbeđenu vezu i nemojte se kačiti na javne Wi-Fi mreže.

bezbedno elektronsko placanje

Usluge digitalnog plaćanja

Ovo je još jedan način da se onlajn plaćanje dodatno obezbedi. Usluge digitalnog plaćanja zahtevaju korišćenje lozinke ili prepoznavanja otiska prsta ili lika za svako plaćanje. Uz to, važno je koristiti i proveru identiteta u dva koraka, kao što to rade usluge PayPal ili Google Wallet.

U slučaju da ukinete nalog ili dođe do proboja bezbednosti, najbolje je da uslugu digitalnog plaćanja povežete sa debitnom karticom, umesto sa brojem računa koji bi predstavljao problem.

Budite oprezni

I pored svih ovih vidova zaštite, čovek nikad ne može znati šta se može dogoditi. Zato dodatni oprez sigurno neće škoditi i ukoliko primetite bilo kakvu sumnjivu radnju, odustanite od plaćanja.

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna