Shop
Izolacija vašeg doma – jednostavni saveti

Izolacija vašeg doma – jednostavni saveti

Upoznajte se sa osnovnim materijalima i tipovima izolacije i pronađite idealno rešenje za svoj stan ili kuću.

12.07.2019.

Kupili ste stan, i sada sigurno želite da ga prilagodite svom ukusu i stilu života, da ga renovirate i opremite. A da li se i izolacija vašeg doma  našla na spisku stvari koje treba da uradite?

Osećate da je došlo vreme za promene u kući ili stanu u kojem već živite. Ipak, pre nego što počnete da planirate sitnije “kozmetičke” promene u svom životnom prostoru, možda bi trebalo da razmislite i o tome kako izolacija može pomoći da vaš dom na najekonomičniji način zaštitite od prevelike toplote leti ili često nepodnošljivog hlađenja zimi.

Šta je staklena vuna, a šta stiropor ili stirodur? Zašto se izoluju zidovi, a zašto podovi? Kako izgleda unutrašnja, a kako spoljašnja izolacija? Upoznajte se sa osnovnim materijalima i tipovima izolacije i pronađite idealno rešenje za svoj stan ili kuću.

 

Materijali

1) Staklena vuna

Staklena vuna je termoizolacioni materijal napravljen od staklenih vlakana, između kojih se nalaze sitni vazdušni džepovi. Ova vlakna liče na vunu, pa otuda naziv. Staklena vuna se proizvodi i prodaje u obliku ploča, koje mogu imati raznovrsne mehaničke karakteristike. 

Masovna proizvodnja staklenih vlakana vezuje se za drugu polovinu 19. veka, a početak proizvodnje staklene vune datira iz 1938. godine. Ipak, sve do devedesetih godina 20. veka staklena vuna je bila problematičan građevinski materijal jer je često sadržavala azbest, opasan po zdravlje. Do 2009. godine, tehnologija proizvodnje staklene vune je unapređena i postala je posebno pogodna  za izolaciju potkrovlja i pregradnih zidova.

2) Kamena vuna

Kamena vuna je idealna za zaštitu od spoljne hladnoće i brzog hlađenja prostorija nakon prestanka grejanja. S obzirom na njen kvalitet i posebne karakteristike, ostali materijali u sistemu kontaktne fasade – lepkovi za lepljenje i armiranje vune, tiplovi za pričvršćivanje vune, mrežica za armiranje i završni dekorativni sloj – treba da budu kompatibilni i jednako kvalitetni da bi ceo sistem bio dugovečan.

3) Stiropor i stirodur

U savrememoj gradnji, stiropor je najjeftinije, najpraktičnije i najefikasnije rešenje za održavanje temperature doma. Postavlja se na spoljne i unutrašnje zidove pomoću lepka i mrežice.

Stirodur je napravljen od iste sirovine kao stiropor, ali je nešto tvrđi i otporniji pa se najviše koristi za izolaciju podova i drugih površina koje trpe pritisak. Stirodur je izvanredan izolacioni materijal konstantne zapremine i debljine.

Oba materijala pružaju sjajnu izolaciju zimi i leti, lako se seku i postavljaju, a mogu da se ukrajaju uz prozore.

Vrste izolacije

1)    Spoljašnja izolacija

Izolacija kuće počinje izolacijom spoljnih zidova na kojima se nalaze prozori, jer su to najveće površine koje utiču na sobnu temperaturu. Na unutrašnjim zidovima uglavnom se radi samo zvučna izolacija. Spoljašnja izolacija kuće rešava probleme kondenzacije i vlage, do kojih dolazi zbog razlike u spoljnoj i sobnoj temperaturi. Najpoželjnije je u ove svrhe koristiti kamenu vunu jer stvara prijatnu mikroklimu u svim prostorijama.

2)    Unutrašnja izolacija

Ne možete da uradite spoljnu izolaciju jer živite u stambenoj zgradi, a komšije nisu voljne da učestvuju u projektu. Uradite unutrašnju izolaciju svoga stana – pružiće vam neophodnu zaštitu od toplote, hladnoće, vlage i buke, a jeftinija je od spoljašnje.

3)   Izolacija podova

Po podu koračamo, deca skaču i trče, premeštamo nameštaj, ispadaju nam predmeti. Sve ovo proizvodi zvukove koji se preko poda prenose na okolne zidove. Zato je potrebna dobra zvučna izolacija, koja se postiže postavljanjem plivajućih podova. Plivajući zidovi se ne oslanjaju direktno na podlogu, već su od nje odvojeni izolacijom od kamene vune koja upija i prigušuje zvuk.

Važno je znati i ovo, prema svim analizama i kalkulacijama, kroz podove u kući gubi se 10% toplote, dok postavka toplotne izolacije može smanjiti toplotne gubitke i do 60%. Dakle, izolacija podova je savršeno rešenje za vaš dom.


4)    Izolacija krova/potkrovlja

Istraživanja pokazuju da se preko slabo izolovanog krova izgubi i do 30% toplote. To je skoro jedna trećina utrošene energije za zagrevanje prostorija. Zato je izolacija krova sinonim za uštedu energije. Može se postaviti iznutra ili spolja. 

U zavisnosti od toga da li se potkrovlje koristi za stanovanje ili ne, treba izolovati ili direktno krov ili plafon prema negrejanom potkrovlju. U zavisnosti od konstrukcije kuće, ovakva investicija može da vam se vrati za tri do pet godina.

 

Kada se potkrovlje izoluje spolja, izolaciju je najbolje postaviti između i ispod krovnih greda. Mineralna vuna je jedan od najbojih materijala za ovu vrstu izolacije jer ne samo da štiti od buke već i propušta paru, i na taj način sprečava kondenzaciju.

 

Izolacija kao neverovatna ušteda

Ako ste još uvek neodlučni da li da izolujete vašu kuću ili stan, važno je i ovo da znate - ušteda novca za ovakav projekat je ogromna i pre svega trajna, a uloženi budžet će vam se isplatiti najkasnije već u narednih par godina.

Postavkom kompletne izolacije zaštitili ste svoj dom od toplote, hladnoće, vlage i buke. Ipak, ne zaboravite da svoj stan ili kuću zaštitite i od rizika koje pokriva Generali osiguranje domaćinstva.
Na taj način za vas zaista nema zime!
 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna