Shop
5 aktivnosti za zdraviji mozak

5 aktivnosti za zdraviji mozak

Ako ste primetili da vas pamćenje više ne služi kao pre, probajte neku od ovih 5 aktivnosti koje će vam pomoći da poboljšate moždane sposobnosti.

26.08.2020.

Što je čovek stariji, to je podložniji demenciji. Pamćenje ga ne služi kao nekad i lako počinje da zaboravlja stvari. Međutim, taj proces se može usporiti. Naučnici smatraju da je moguće značajno smanjiti slabljenje kognitivnih sposobnosti u starijem dobu. Na primer, igranje igara koje podstiču moždanu aktivnost može biti od velike pomoći. Zato vam predstavljamo pet najvažnijih istraživanja na ovu temu koje pomažu pri razvoju moždanih sposobnosti.

1. Taktičke igre

Prema jednom američkom istraživanju iz 2001. godine, osobe koje igraju taktički izazovne igre imaju dva i po puta manje šanse da se kod njih razvije najčešći oblik demencije - Alchajmerova bolest. Jedna od takvih igara je šah, a zanimljiva i korisna je takođe drevna kineska igra pod nazivim "go".

pisanje pisama i demencija

2. Pisanje pisama

Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Neurolodži pokazalo je da mentalne funkcije sporije propadaju kod ljudi starije populacije koji su pisali pisma. Pored toga, smatra se da dopisivanje s drugim ljudima koji već pokazuju znake demencije, može izazvati pozitivne emocije i doprineti jačanju odnosa sa voljenima.

3. Joga

Istraživanje Univerziteta Kalifornije i Instituta Bak iz 2014. godine pokazalo je da joga i meditacija mogu takođe usporiti proces gubitka pamćenja. U pitanju je program terapije od 36 tačaka. Smatra se da joga snižava nivo stresa i vežba mozak budući da se vežbači prisećaju određenih poza i usredsređuju na disanje, pokret i vizualizaciju.

slusanje muzike i pamcenje

4. Slušanje muzike

Slušanje muzike i pevanje pesama jedan su od najboljih načina za držanje simptoma Alchajmerove bolesti pod kontrolom, pa čak i za njihovo smanjenje. U jednom od brojnih istraživanja, korišćenjem skenera magnetne rezonance, otkriveno je da u mozgu pacijenata koji slušaju omiljenu muziku dolazi do pojačane moždane aktivnosti. Zato sastavite listu omiljenih pesama i slušajte je kad god možete. Ili, još bolje, probajte da naučite da ih svirate na nekom instrumentu.

5. Čitanje

Otkriveno je da se kod osoba koje redovno čitaju knjige ili se usredsređuju na reči u slagalicama ili skandinavkama, smanjuje rizik od pogoršanja mentalnih sposobnosti. Zato pravac biblioteka ili knjižara! Razmotrite i učlanjene u klub čitalaca koji će vam pomoći ne samo da vežbate moždane sposobnosti, već i da se povežete sa drugim ljubiteljima knjiga.

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna