Shop
Saveti za trčanje tokom svih godišnjih doba

Saveti za trčanje tokom svih godišnjih doba

Tražite korisne savete za trčanje? Ako vas trčanje tokom zime demotiviše, vreme je da promenite taktiku. Pročitajte naše savete i usvojite zdrave navike.

08.12.2020.

Trčanje je jedna od najboljih vežbi za kondiciju i zdravlje koju možete da praktikujete bilo kada i bilo gde. Ovu aktivnost možete lako da uklopite u dnevni raspored, bez obzira na to koje je godišnje doba. Evo nekoliko saveta za trčanje uz pomoć kojih ćete ostati u formi. Uživajte u prijatnom treningu - bez obzira na vremenske uslove.

1. Odaberite pravo vreme

Uspostavljanje rutine pomaže u tome da postanete i ostanete fizički aktivni. Kada vežbanje postane deo svakodnevnice, već unapred ćete znati kakav vam je raspored.

Pa i pored toga, vremenske prilike i godišnja doba mogu malo da izmene obaveze, ali važno je da se prilagodite situaciji. Recimo, tokom leta možete da se posvetite trčanju rano ujutro, kada još nije previše toplo ili uveče - pred zalazak sunca. Tokom zime možete da trenirate tokom dana, koji postaje sve kraći i kraći, i to ne samo zbog bezbednosti, nego i zbog vitamina D i prijatnosti koju sunčeva svetlost izaziva u nama.

trcanje

2. Nabavite kvalitetnu opremu za trčanje

Zglobovi su prvi na udaru prilikom trčanja. Zbog toga je potrebno da pronađete adekvatne patike za trčanje. U mnogim prodavnicama sportske opreme moći ćete da zatražite savet oko izbora pravih patika u skladu sa načinom na koji gazite i podlogom na kojoj planirate da trčite.

Važno je da uvek sa sobom nosite telefon – ne samo zbog brojanja koraka i održavanja ritma, već i zbog bezbednosti. Zato obavezno nabavite opremu sa džepovima u koje može da stane bilo koji uređaj.

Tokom zime bi trebalo da nosite i odgovarajuće helanke, šuškavac, kapu i rukavice.

3. Promenite trasu

Svaka aktivnost koja se redovno ponavlja tokom određenog vremenskog perioda može da postane dosadna. Zato, da biste održali vežbanje interesantnim, probajte da ubacite neke novine. Pokušajte da istražite nove trase ili da odaberete novo okruženje u kojem možete da trčite.

Ako slučajno skrenete s puta, važno je da sa sobom imate navigaciju odnosno tačne GPS koordinate.

trcanje po snegu

4. Menjajte intenzitet tokom trčanja

Da biste uneli malo dinamike i vežbali što efikasnije, probajte da trening započnete laganim petominutnim trčanjem, zatim džogirajte 15 minuta, a potom trčite što brže možete oko 10 minuta.

Ako vam prija ovaj ritam vežbanja, ponovite ovaj ciklus ili produžavajte ili skraćujte trajanje svake etape. Ovo će se pozitivno odraziti kako na vaš metabolizam, tako i na kontrolisanje zdrave kilaže.

5. Zagrevanje i istezanje

Bez obzira na doba godine, zagrevanje mišića je veoma važno za bezbedno vežbanje. Pre nego što krenete sa trčanjem, obavezno zagrejte mišiće trupa, ruku i nogu.

Vežbanje nikad ne treba započinjati visokim intenzitetom, nego lagano. Tako ćete preduprediti nastanak povreda. Ako do povreda ipak dođe, obezbedite sebi na vreme zdravstveno osiguranje kako biste brzo mogli da dođete do željenog lekara specijaliste da vam sanira povredu.

Isto tako, na kraju treninga se posvetite istezanju, odnosno postepenom smanjenju intenziteta.

zagrevanje pre trcanja i istezanje nakon trcanja

6. Motivacija

Motivacija za trčanje može da predstavlja veliki problem, što je naročito slučaj tokom zimskih meseci. Da biste olakšali sebi, pozovite prijatelja da trči s vama. Isto tako možete da postavite sebi cilj, kao što je trka na 10 km ili polumaraton, pa čak i maraton, što će vas dodatno motivisati da nastavite s vežbanjem.

Na kraju, u životu je važno da nagradite sebe posle napornog rada – a isto važi i za vežbanje. Zato s vremena na vreme sebe možete da častite omiljenom hranom ili nečim drugim što vas motiviše. Uostalom, nakon svakog dobrog treninga valja nadoknaditi energiju. Ako vas ukusan obrok ispunjava, dajte sebi oduška i poslušajte svoju intuiciju.

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna