Shop
Školovanje na daljinu nije lako - kako da pomognete svojoj deci u učenju

Školovanje na daljinu nije lako - kako da pomognete svojoj deci u učenju

Zabrinuti ste da tokom nastave na daljinu obrazovanje Vaše dece možda trpi? Pomozite im u učenju koliko možete uz pomoć korisnih onlajn alata i resursa.

04.05.2020.

Pošto su škole i vrtići širom sveta morali da se privremeno zatvore, organizovana je nastava na daljinu. Ako ste dnevnu ili radnu sobu pretvorili u učionicu, sigurno su vam potrebni i dodatni saveti kako pomoći vašim školarcima.

U mnogim zemaljama, poput naše, školovanje na daljinu će se verovatno nastaviti sve do kraja školske godine. Ako vam se čini da ste uz sve poslovne obaveze i vi dobili još jednu priliku za lično obrazovanje, možda se već osećate preplavljeno svakodnevnim domaćim i školskim zadacima. Na vama je odjednom obaveza da se starate o psihofizičkom i obrazovnom aspektu vašeg deteta, ali ne brinite. Niste sami. Zato vam pružamo nekoliko saveta kako biste lakše prebrodili ovu novonastalu situaciju.

1. Budite obavešteni

Važno je biti pravovremeno informisan. Razredne starešine obično pružaju sve najvažnije informacije. Slobodno ih kontaktirajte kako biste saznali sve što vas interesuje o nastavi na daljinu i gradivu koje se predaje. Pored časova preko javnog servisa, mnogi su već napravili grupe na Viberu ili postavljaju materijale u virtuelnu učionicu Google Classroom. U ovoj situaciji naravno treba biti realan – roditelji ne mogu zameniti više od 10 nastavnika.

2. Kućna učionica

Nije lako simulirati radnu atmosferu kod kuće, naročito kod mlađe dece koja još uvek nisu razvila radne navike. Tu su i tinejdžeri koji će učiniti sve da pobegnu od knjige. Da bi deca mogla da dožive nastavu od kuće na pravi način, možete im pomoći tako što ćete dnevnu sobu opremiti školskom opremom: azbukom, priručnom tablom i kredom ili markerima i sl. Bilo da radite sa njima ili da se nalaze ispred ekrana dok pohađaju onlajn nastavu, potrebno im je stimulativno okruženje za učenje.

Recimo, na tabli mogu da ispišu raspored predavanja za predstojeću sedmicu ili, ako imaju domaći zadatak, mogu da dopišu vreme za učenje i izradu zadataka u radnoj svesci. Učenje podrazumeva i uklanjanje svih distraktora pažnje. Upravo zato bi trebalo da ih zamolite da vam tokom predavanja povere svoj mobilni telefon na čuvanje, ukoliko ga poseduju.

3. Koristite onlajn resurse

Na internetu postoji pregršt javno dostupnih materijala i resursa za učenje, a na vama je da ih istražite. Ukoliko trenutno nemate poslovne obaveze, možete se posvetiti potrazi za školskim planovima ili predmetnim nastavnicima koji mogu pomoći da nastava kod kuće bude uspešnija. Pored toga, postoje i brojni blogovi i portali za nastavnike i roditelje na kojima možete pročitati savete koji će vam pomoći da se snađete tokom vanrednog stanja.

4. Vreme za pauzu i odmor

Vreme koje deca provedu van radnog stola podjednako je važno kao i vreme koje provedu sedeći nad knjigom. Zbog toga je važno da se posvete kreativnim zadacima i fizičkim aktivnostima. Ako vam je potrebna inspiracija kako na kreativan način da provedete vreme sa decom, možete na linku The Human Safety Net pogledati neke od video-snimaka koje su kolege iz naše kompanije pripremile u cilju pomoći i podrške roditeljima u okviru naše humanitarne inicijative.

Obrazovanje bi trebalo da bude zanimljivo i zabavno. Razmislite o tome kako možete da iskoristite audio knjige, dokumentarce ili podkast emisije posvećene temama i oblastima koje deca trenutno uče. Naravno, uvek se možete okrenuti i kulturnom i obrazovnom programu javnog servisa koji na RTS planeti, pored sekcije Moja škola, nudi mnoštvo korisnih emisija u sekciji Videoteka > Dečji i školski program.

5. Održavajte komunikaciju

Važno je da u ovoj situaciji razumete da niste sami. Ni drugim roditeljima verovatno nije lako. Ako već niste, oformite grupu za podršku. Recimo, na Viberu možete napraviti grupu sa roditeljima dece iz odeljenja vašeg deteta na kojoj ćete razmenjivati iskustva i deliti savete. Ne zaboravite da je važno i da razgovarate sa svojom decom. Potrebno je da čujete i njihovo mišljenje o ovom novom vidu nastave, pa ako postoji neki aspekt koji biste mogli da unapredite ili izmenite, važno je da ga na vreme uočite. Uostalom, niko se nije naučen rodio. Stoga je važno imati i pružati podršku, ali i proslaviti svaki uspešno obavljen zadatak.

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna