Shop
Najbolji prirodni probiotici

Najbolji prirodni probiotici

Stres, nezdrava ishrana i manjak sna, sve to može da se negativno odrazi na varenje. Saznajte koji su to najbolji prirodni probiotici koji vam mogu pomoći.

07.09.2020.

Mnogi ljudi nisu upoznati sa tim koliko je sistem za varenje važan za opšte zdravlje organizma. Naučnici se sve više posvećuju istraživanju uticaja mikroba i njihovoj ulozi u zdravlju, a sistem za varenje je upravo taj koji će regulisati njihov uticaj na organizam. Pogledajte koji su to najbolji probiotici koji mogu da vam pomognu u održanju zdravog digestivnog sistema.

Pokazatelji lošeg varenja

Brojni su faktori koji mogu da utiču na zdravlje stomaka. Stres, problemi sa spavanjem, konzumiranje preslatke i obrađene hrane, uzimanje antibiotika – sve to utiče na kvalitet varenja. Ako uočite simptome poput redovne naduvenosti, zatvora, gorušice, konstantnog umora, nadražene kože, nervoznih creva, poremećaja sna i preterane želje za šećerom – to su sve pokazatelji da nešto nije u redu sa sistemom za varenje.

Šta rade probiotici?

Creva nastanjuju bakterije koje nam pomažu da svarimo hranu i otpustimo hranljive materije koje su potrebne telu. Međutim, ponekad može doći do poremećaja u broju zdravih bakterija. Tada u pomoć mogu da priskoče probiotici. Probiotici predstavljaju aktivne bakterije i kvasce za koje se smatra da pomažu uspostavljanju ravnoteže u sistemu za varenje. Mogu se unositi putem hrane ili dodataka ishrani.

kiseli kupus kao probiotik

Najbolji prirodni probiotici 

Probiotici se unose kao dodaci ishrani, ali postoje i brojne vrste namirnica koje sadrže prirodne probiotike. Evo šta sve treba da dodate u ishranu kako biste unapredili zdravlje stomaka:

  • Kiseli kupus. Na ovim prostorima je duga tradicija pravljenja kiselog kupusa, ali ne znaju svi da je toliko zdrav. Može se jesti kao glavno jelo ili kao prilog, odnosno salata.
  • Prirodni jogurt. Mnogi jogurti sadrže zdrave bakterije. Zato za zdraviji stomak treba izbegavati zaslađene jogurte sa ukusima. Ako baš volite da jedete slatko, probajte da u običan jogurt dodate med ili sveže voće, pošto doprinose unosu vlakana koja su pogodna za varenje.
  • Miso (fermentisana soja). Miso je začin iz tradicionalne japanske kuhinje koji se nažalost ne sreće često na ovom podneblju. Odličan je kao dodatak supama, ribi i prženju. Stanovnici Okinave su prema istraživanjima najstariji na svetu (dve od tri osobe doživi stotu godinu) i njihova dugovečnost povezuje se upravo sa ishranom bogatom ugljenim hidratima sa malo kalorija.
  • Kimči. Ovo korejsko jelo pravi se fermentacijom povrća poput kupusa i šargarepe u začinjenom sosu. Odličan je kao dodatak uz meso, ribu i pirinač.
  • Kiseli krastavci ili kornišoni. Odličan su prirodan probiotik koji se može jesti u kombinaciji sa jelima sa mesom i ribom ili u salatama i prženim jelima.
  • Kefir. Ovaj fermentisani mlečni proizvod sličan je jogurtu ali ima opori ukus zbog kog nije baš naročito popularan. Međutim, veoma je blagotvoran za varenje.
  • Kombuha. Ovo fermentisano piće koje se pravi od zaslađenog čaja i kulture bakterija i kvasaca nije toliko poznato. Kiselkasti ukus često odbije kupce. Može se pronaći u pojedinim supermarketima i radnjama zdrave hrane.
  • Određene vrste sireva. Prirodni probiotici sadržani su i u određenim vrstama sireva, poput mocarele, čedara, gaude i švapskog sira. Pri kupovini obavezno proverite da li na etiketi piše da sir sadrži aktivne kulture.

sirevi kao probiotik

Pored namirnica koje sadrže prirodne probiotike, postoje i namirnice koje se nazivaju prebioticima. Prebiotici su bogati vlaknima koja hrane zdrave bakterije u stomaku i to su beli i crni luk, praziluk, mahunarke poput pasulja, leblebije i sočivo, orasi, komorač i pahuljice sa celim zrnom. Za zdrav stomak najbolje je konzumirati ih u kombinaciji sa voćem i povrćem, ali i fermentisanim namirnicama poput jogurta i kiselih krastavaca.

Pravilna ishrana i zdrave životne navike su ključni kada je briga o zdravlju u pitanju. Ono što dodatno može doprineti vašem zdravlju je i nutrigenetička (DNK) analiza NutriFit koju nudimo u okviru našeg osiguranja Life Concept.  Naime, zdrave namirnice sadrže korisne sastojke, ali ipak ne odgovara nužno svakom organizmu isti način ishrane. Nutrifit nam daje uvid u personalizovani način ishrane i stil života baziran na nutrigenetičkoj analizi. Ona vam može pomoći da definišete odgovarajući plan ishrane u skladu sa svojim genetskim predispozicijama i poboljšate vaše zdravsteno stanje.

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna